Διεθνής κατακραυγή για τη νέα σφαγή στη Συρία

Διεθνής κατακραυγή για τη νέα σφαγή στη Συρία

Παγκόσμια η κατακραυγή για το χθεσινό αιματοκύλισμα στην πόλη Χούλα της Συρίας, με τη σφαγή 90 και πλέον ανθρώπων, περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών.

Συρία: Πάνω από 13.000 οι νεκροί από τον Μάρτιο του 2011
Παγκόσμια η κατακραυγή για το χθεσινό αιματοκύλισμα στην πόλη Χούλα της Συρίας, με τη σφαγή 90 και πλέον ανθρώπων, περιλαμβανομένων δεκάδων παιδιών.

Τη βαθειά της λύπη για τη σφαγή εξέφρασε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον, η οποία καταδίκασε αυτή τη «φριχτή ενέργεια του καθεστώτος» και ζήτησε να σταματήσει αμέσως η βία.
Κλείσιμο

«Είμαι συγκλονισμένη από τις πληροφορίες που μιλούν για την άγρια αυτή σφαγή άνω των 90 ανθρώπων, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, από τις συριακές ένοπλες δυνάμεις στην πόλη Χούλα», τονίζει σε ανακοίνωσή της που εξέδωσε αργά χθες η Αστον.

«Καταδικάζω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη φριχτή αυτή ενέργεια που διέπραξε το καθεστώς εναντίον του ίδιου του του λαού, παρά την εκεχειρία και την παρουσία των παρατηρητών του ΟΗΕ», σημειώνει.

Η κ. Αστον καλεί τη συριακή κυβέρνηση να θέσει σε εφαρμογή το από έξι σημεία ειρηνευτικό σχέδιο του διεθνούς απεσταλμένου Κόφι Αναν, το οποίο εγκρίθηκε με την απόφαση 2043 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η ΕΕ υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του Κόφι Αναν και της ομάδας του», αναφέρει.

«Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνεχίσει να ομιλεί με μια φωνή, απευθύνοντας έκκληση να δοθεί ένα τέλος στην αιματοχυσία και ζητώντας από τον πρόεδρο Ασαντ να παραμερίσει, επιτρέποντας τη μετάβαση στη δημοκρατία», προσθέτει στην ανακοίνωσή της.

Το χθεσινό αιματοκύλισμα στη Συρία καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον και κάλεσε να τερματιστεί η συνεχιζόμενη βία στη χώρα.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδικάζουν με τους εντονότερους δυνατούς όρους τη χθεσινή σφαγή στη συριακή πόλη Χούλα», ανέφερε η Κλίντον σε ανακοίνωσή της, κάνοντας λόγο για μια «άγρια επίθεση» με πυροβολικό και άρματα μάχης σε μια αστική συνοικία.

Κάλεσε δε αυτούς που διέπραξαν τη σφαγή να λογοδοτήσουν και είπε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα για να «εντείνει τις πιέσεις μας στον [πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ] Ασαντ και στους πιο πιστούς του συνεργάτες, η εξουσία των οποίων, που βασίζεται στους φόνους και στο φόβο, πρέπει να τελειώσει».

Για «βάρβαρη τραγωδία» έκανε λόγο από την πλευρά του ο επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία, στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ. «Όποιοι κι αν είναι εκείνοι που διέπραξαν αυτή την καταδικαστέα πράξη βίας οφείλουν να λογοδοτήσουν», δήλωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου στη Δαμασκό.

Ο στρατηγός κάλεσε τη συριακή κυβέρνηση να μην χρησιμοποιεί πια βαρέα όπλα και ζήτησε από όλες τις πλευρές να σταματήσουν τη βία σε όλες της τις μορφές ενώ αναφέρθηκε στον κίνδυνο να ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.

Η σφαγή στη Χούλα είναι «κατάφορη και φρικτή» παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είχαν δηλώσει νωρίτερα χθες ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και ο διεθνής ειδικός απεσταλμένος για τη Συρία Κόφι Αναν. Οι δράστες αυτών των εγκλημάτων πρέπει να λογοδοτήσουν, υπογράμμισαν.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης