97 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων

97 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων

Ήμερα μνήμης για όλους τους Αρμένιους η 24η Απριλίου καθώς θεωρείται συμβολικά ως έναρξη της Αρμένικης Γενοκτονίας από τους νεότουρκους.

97 χρόνια από την Γενοκτονία των Αρμενίων
Αν σήμερα στις 24 Απριλίου του 1915, οι οθωμανικές αρχές της Κωνσταντινούπολης συλλαμβάνουν 300 εξέχοντα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Πόλης τα οποία εκτοπίζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης κοντά στην Άγκυρα. Είναι το σημείο εκκίνησης ενός από τα πιο φρικτά εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη σύγχρονη Ιστορία, της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ήμερα μνήμης για όλους τους Αρμένιους η 24η Απριλίου καθώς θεωρείται συμβολικά ως έναρξη της Αρμένικης Γενοκτονίας από τους νεότουρκους. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη της ισχυριζόμενη πως πραγματοποιήθηκε μόνο ένας βίαιος εκτοπισμός. Η θέση της Τουρκίας, που αποτελεί διάδοχο κράτος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, είναι ότι ο όρος «γενοκτονία» είναι αδόκιμος και ισχυρίζεται πως οι εκτοπισμοί ήταν αποτέλεσμα των συνθηκών του Πολέμου και της συνεργασίας των Αρμενίων με τους Ρώσους. Επιπλέον, η Άγκυρα θεωρεί αναχρονισμό το να χρησιμοποιείται ένας όρος που δημιουργήθηκε για να περιγράψει το Ολοκαύτωμα για ένα γεγονός που έγινε 30 χρόνια νωρίτερα.

Η Ελλάδα την αναγνώρισε το 1996 μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων το 1994.
Μετά τη Γαλλία και το Ισραήλ αναμένεται να αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, τη στιγμή μάλιστα που οι σχέσεις με την Τουρκία βρίσκονται σε τεντωμένο σχοινί.  Μία επιτροπή του ισραηλινού κοινοβουλίου αναμένεται να εξετάσει ένα νομοσχέδιο με το οποίο θα αναγνωρίζεται η γενοκτονία των Αρμενίων, μέτρο που αναμένεται ότι θα επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις του Ισραήλ με την Τουρκία.
Κλείσιμο

Ο αριθμός των θυμάτων καθώς και ο τρόπος εκτέλεσής τους έμεινε μοναδικός στη σύγχρονη Ιστορία, κάνοντας την 24η Απριλίου του 1915 διεθνώς γνωστή ως Ημέρα της Πρώτης Γενοκτονίας του 20ου αιώνα. Πέρα από το ενάμιση εκατομμύριο σφαγιασθέντες, περίπου μισό εκατομμύριο Αρμένιοι, διέφυγαν στα εδάφη που σήμερα αποτελούν τη Δημοκρατία της Αρμενίας, σε περιοχές της Μέσης Ανατολής, της Ευρώπης και της Αμερικής. Κάποιοι βρέθηκαν στην Κύπρο.

 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης