PROTOTHEMA

Κόσμος

"Η Αθήνα ούτε μπορούσε ούτε ήθελε να αντισταθεί", γράφει ο Μ.Α.Μπιράντ

Η CIA "παρέδωσε" τον Οτζαλάν στους Τούρκους

Η CIA "παρέδωσε" τον Οτζαλάν στους Τούρκους

"Ο Οτζαλάν έμεινε 13 ημέρες στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και ό,τι έγινε, έγινε εκεί", αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο βιβλίο του "Τελευταίο πραξικόπημα - 28 Φεβρουαρίου".

"Ο Οτζαλάν έμεινε 13 ημέρες στην ελληνική πρεσβεία στην Κένυα και ό,τι έγινε, έγινε εκεί", αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Μεχμέτ Αλί Μπιράντ στο βιβλίο του "Τελευταίο πραξικόπημα - 28 Φεβρουαρίου".
 
Η εφημερίδα "Τα Νέα" δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα του βιβλίου που αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειες για τη μεταφορά του ηγέτη των Κούρδων από την ελληνική πρεσβεία στην Κένυα στο νησί φυλακή Ιμραλί.
 
Όπως γράφει ο Μπιράντ, στις 4 Φεβρουαρίου του 1999 ο προϊστάμενος της CIA στην Άγκυρα ζήτησε συνάντηση με τον αρχηγό της ΜΙΤ Σενγκάλ Ατάσαγουν. Όταν έφτασε, είχε στα χέρια του ένα χαρτί χωρίς υπογραφή και τίτλο. "Η Ουάσιγκτον πήρε την απόφασή της. Θα σας βοηθήσουμε να συλλάβετε τον Οτζαλάν", είπε δίνοντας το χαρτί στον Ατάσαγουν.
Εκεί έγραφε τι τύπου αεροσκάφος θα ενοικίαζαν μέχρι και τι είδους χειροπέδες θα έπαιρναν οι Τούρκοι. Από τη στιγμή που ο Οτζαλάν θα έμπαινε στο αεροσκάφος θα λάμβαναν εικόνες με κάμερα, ενώ κατά τη διαδρομή έπρεπε να υπάρχει γιατρός στο αεροσκάφος. Δεν ξέχασαν να δώσουν οδηγίες ούτε για τα φάρμακα που έπρεπε να έχουν στο αεροσκάφος.
 
Για να προσφέρουν αυτή τη βοήθεια οι Αμερικανοί έθεταν έναν όρο στο τέλος του χαρτιού. Ο Λευκός Οίκος ζητούσε να μην συμβεί "κανένα" ατύχημα στον Οτζαλάν, να μην εκτελεστεί και να δικαστεί με "δίκαιη δίκη". "Δέχεστε;", ρώτησε ο προϊστάμενος της CIA τον Ατάσαγουν. Ο επικεφαλής της MIT είπε ότι πρέπει να δει τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο. "Θα με περιμένετε;", ρώτησε τον προϊστάμενο της CIA. "Περιμένω", του απάντησε. Ύστερα από δύο ώρες, ο Ατάσαγουν επέστρεψε και έδωσε το χέρι στον προϊστάμενο της CIA.
 
Το ίδιο βράδυ έγινε σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο της Άγκυρας με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού και του αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων. Αποφασίστηκε να αφήσουν την επιχείρηση στη ΜΙΤ, η οποία θα έπαιρνε τον Οτζαλάν, θα τον πήγαινε στην Τουρκία και θα τον παρέδιδε στον Στρατό. Στη σύσκεψη εκείνη συζήτησαν και για το μέρος, όπου θα τον φυλάκιζαν. Συμφώνησαν να είναι το νησί Ιμραλί. Στη συνέχεια ενοικιάστηκε αεροσκάφος για 250.000 δολάρια. Εκτός από τους πιλότους θα επιβιβάζονταν και έξι στελέχη της ΜΙΤ, γιατρός, κάποιος που θα γνώριζε ξένες γλώσσες και τρεις σωματοφύλακες.
 
"Τα Νέα" αναδημοσιεύουν συγκλονιστικές λεπτομέρειες - σύμφωνα με όσα γράφει στο βιβλίο του ο Μπιράντ- για το πώς ακριβώς έγινε η επιχείρηση.
Το αεροσκάφος της ΜΙΤ έφυγε στις 15 Φεβρουαρίου από την Αττάλεια, προσγειώθηκε στην Ουγκάντα για ανεφοδιασμό και συνέχισε για το αεροδρόμιο του Ναϊρόμπι, όπου περίμενε για πέντε ώρες, μέχρι οι Αμερικανοί να κινητοποιήσουν τις μυστικές υπηρεσίες της Κένυας. "Η Αθήνα ούτε μπορούσε ούτε ήθελε να αντισταθεί", αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος.
Ο Έλληνας πρεσβευτής είπε στον Οτζαλάν ότι είχε καλά νέα: θα τον μετέφεραν στην Ολλανδία. "Η CIA δεν υπήρχε, δεν φάνηκαν ποτέ. Εκεί γύρω υπήρχαν μόνο Κενυάτες", λέει στο βιβλίο ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Θόδωροε Πάγκαλος. "Οι Κενυάτες ήρθαν στην πρεσβεία μας λέγοντας: "Υπάρχει αεροσκάφος, πρέπει ο άνθρωπος αυτός να επιβιβαστεί, δεν μπορείτε να τον κρατάτε εδώ". Τον επιβίβασαν μόνο του στο αυτοκίνητο, ο οδηγός ήταν Κενυάτης, που δούλευε για την πρεσβεία. Ακολουθούσαν μέλη της αντιπροσωπείας. Μόλις μπήκαν στο χώρο του αεροδρομίου, το αυτοκίνητο του Οτζαλάν που βρισκόταν μπροστά αποσπάστηκε από την αυτοκινητοπομπή και επιταχύνοντας, χάθηκε από τους υπολοίπους".
 
Σύμφωνα με τον Μεχμέτ Αλί Μπιράντ, ο Οτζαλάν περπατούσε προς το αεροσκάφος έχοντας στο ένα χέρι τη βαλίτσα και στο άλλο το κομπολόι χωρίς να υποψιάζεται τίποτα. Είχε την πεποίθηση ότι θα μεταβεί στην Ολλανδία. Μόλις μπήκε έπεσαν τρία άτομα πάνω του και δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Κατάλαβε τότε ότι η περιπετειώδης διαδρομή του, που είχε αρχίσει από τη Συρία πριν από τέσσερις μήνες, είχε φτάσει στο τέλος της... 
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

ΜΑΚΕΤΑ29/02/201204:00

ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΚΑΚΗ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ ΜΕ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΤΟΥ ΑΥΤΟΠΤΗ ΜΑΡΤΥΡΑ, ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΦΡΟΥΡΟΥ ΤΟΥ ΟΤΖΑΛΑΝ, ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΟΡΑ ΤΗΣ ΕΥΠ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ, ΣΑΒΒΑ ΚΑΛΕΝΤΕΡΙΔΗ " ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΟΤΖΑΛΑΝ - ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ" ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΩΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2008 ΣΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΥ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΈ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑ ΣΠΟΥΔΑΙΟ ΚΑΝΑΛΙ Η ΚΑΜΙΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ.

Απάντηση
T28/02/201221:35

Φτου να πάρει!Κι εγώ που νόμιζα ότι τώρα με τα μνημόνια χάσαμε την εθνική μας κυριαρχία!Αν γνώριζαν οι ανά τους αιώνες πρόγονοί μας την κατάντια των παιδιών τους θα αυτοευνουχίζονταν.

Απάντηση
Αγύριγο κεφάλι28/02/201218:52

Τι σχέση έχουν οι Έλληνες, με τον Οτσαλάν; Ας μου πει κάποιος, ΚΑΠΟΤΕ. Και εγώ ύστερα θα πω, για το ποιος ευθύνεται για την υπόθεση του και την σύλληψη του. (Σημ. Η ανακίνηση του ζητήματος τούτου αυτή την στιγμή, αναμφισβητήτως δρα αποπροσανατολιστικά. Έτσι;)

Απάντηση
manos28/02/201218:15

@ ΜΑΧΗΤΗΣ | 28/02/2012 11:49 αδελφέ, κόψε τα ληγμένα σε χαλάνε,

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία