Λούβρο: «Το έκανα για τον πλανήτη» λέει ο άντρας που έριξε τάρτα α λα κρεμ στη «Μόνα Λίζα»

Λούβρο: «Το έκανα για τον πλανήτη» λέει ο άντρας που έριξε τάρτα α λα κρεμ στη «Μόνα Λίζα»

Η Τζοκόντα έχει τοποθετηθεί σε θωρακισμένη γυάλινη προθήκη μετά από σειρά επιθέσεων που έχει δεχθεί - Πανζουρλισμός επικράτησε όταν ο άντρας πέταξε γλυκό στο διάσημο έργο

mona_liza_kath
Τάρτα α λα κρεμ πέταξε τελικά ο άντρας που μεταμφιέστηκε σε γυναίκα και επιτέθηκε το απόγευμα της Κυριακής στη διάσημη Τζοκόντα στο μουσείο του Λούβρου.

Πάντως η θρυλική Μόνα Λίζα δεν υπέστη καμία ζημιά, καθώς έχουν ληφθεί μέτρα ασφαλείας και έχει τοποθετηθεί σε θωρακισμένη γυάλινη προθήκη, καθώς και το παρελθόν έχει πέσει θύμα επιθέσεων.

Το μουσείο του Λούβρου δεν θέλησε να κάνει σχόλια με το περιστατικό. Φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν τη γυάλινη προθήκη λερωμένη με κρέμα, την οποία καθαρίζει ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας του μουσείου.



«Γι’ αυτό το έκανα, σκεφτείτε τον πλανήτη»

Χρήστης του Twitter που δήλωσε ότι ήταν παρών στο περιστατικό, εξήγησε ότι ο δράστης της επίθεσης ήταν ένας άνδρας που φορούσε περούκα και σηκώθηκε από αναπηρικό αμαξίδιο για να χτυπήσει την γυάλινη προθήκη και στην συνέχεια να πετάξει το γλυκό.

Κλείσιμο
Ο @lukeXC2002 έχει αναρτήσει βίντεο στο οποίο εμφανίζεται ο άνδρας όρθιος δίπλα στο αμαξίδιο να συνοδεύεται προς την έξοδο από την ασφάλεια του μουσείου.

«Υπάρχουν άνθρωποι που καταστρέφουν την Γη ... Όλοι οι καλλιτέχνες, σκεφτείτε την Γη. Γι΄ αυτό το έκανα αυτό. Σκεφτείτε τον πλανήτη», λέει ο άνδρας, ντυμένος στα λευκά που φοράει περούκα και κασκέτο.



Σε άλλες φωτογραφίες φαίνεται το αναπηρικό αμαξίδιο πίσω από το κορδόνι που κρατά τους επισκέπτες σε απόσταση ασφαλείας από το έργο τέχνης. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει βίντεο της ίδιας της επίθεσης.

Θύμα βανδαλισμών και στο παρελθόν η Τζοκόντα

Δεν είναι η πρώτη φορά που το έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι πέφτει θύμα βανδαλισμού.

Τον Αύγουστο του 2009, Ρωσίδα επισκέπτρια του Λούβρου συνελήφθη αφού πέταξε ένα φλιτζάνι με τσάι προς τον πίνακα. Το μουσείο είχε τότε ανακοινώσει ότι το φλιτζάνι έσπασε επάνω στη γυάλινη προθήκη η οποία γρατζουνίστηκε ελαφρά.

Τον Δεκέμβριο του 1956, ένας Βολιβιανός είχε πετάξει πέτρα κατά της Τζοκόντα προκαλώντας φθορά στο αριστερό της χέρι. Το περιστατικό έγινε η αιτία για να τοποθετηθεί πίσω από γυάλινη προθήκη.



Από το 2005 η Τζοκόντα βρίσκεται πίσω από θωρακισμένη γυάλινη προθήκη και προστατεύεται από κέλυφος που διατηρεί ελεγχόμενη την υγρασία και την θερμοκρασία.

Μπροστά της περνούν εκατομμύρια άνθρωποι κάθε χρόνο που έρχονται για να την θαυμάσουν στο μεγαλύτερο μουσείο του κόσμου (10 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως πριν από την πανδημία).

Ειδήσεις σήμερα:

Ο χάρτης με τα «κρούσματα» ενδοοικογενειακής βίας σε Αττική και Θεσσαλονίκη - Δείτε ανά περιοχή


Νέα μαρτυρία για το παιχνίδι θανάτου νεαρών στον Βόλο: «Είναι εντελώς παρανοϊκό όλο αυτό»


Προκαλεί η Τουρκία: Κατηγορεί τον Δένδια για... επεκτατικές βλέψεις μετά τις δηλώσεις του για την Αγία Σοφία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης