PROTOTHEMA

Κόσμος

Πρωτοφανής εκμετάλλευση της "μαύρης" εργασίας στην Ιταλία

Σύγχρονοι σκλάβοι σαν σκύλοι με GPS στο λαιμό!

Σύγχρονοι σκλάβοι σαν σκύλοι με GPS στο λαιμό!

Είχαμε ακούσει, ξέραμε, για το τι εστί  "μαύρη" αγορά, αλλά αυτό που διαβάσαμε στον ιταλικό Τύπο ίσως και να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας...

Είχαμε ακούσει, ξέραμε, για το τι εστί  "μαύρη" αγορά, αλλά αυτό που διαβάσαμε στον ιταλικό Τύπο ίσως και να ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας...

Ο ιταλικός Τύπος λοιπόν, αφιερώνει την Παρασκευή σχόλια και εκτεταμένα ρεπορτάζ στην επιχείρηση "Ghost Interprises", με την οποία η οικονομική αστυνομία της βόρειας Ιταλίας (Guardia di Finanza) ανακάλυψε αδήλωτες οικονομικές δραστηριότητες ινδών μεταναστών που είχαν προχωρήσει σε πρωτοφανή εκμετάλλευση της "μαύρης" εργασίας.

Ινδοί και πακιστανοί λαθρομετανάστες αναγκάζονταν από ομοεθνείς τους να δουλεύουν δέκα ως δώδεκα ώρες την ημέρα μοιράζοντας φέιγ βολάν πόρτα-πόρτα. Η εβδομαδιαία τους αμοιβή δεν ξεπερνούσε τα εκατόν πενήντα ευρώ. Το στοιχείο όμως που προκάλεσε τη μεγαλύτερη αίσθηση και θεωρήθηκε πρωτοφανές από πολλούς σχολιαστές είναι ότι οι σύγχρονοι αυτοί είλωτες, για να μπορέσουν να δουλέψουν, έπρεπε να φορούν ένα κολάρο που περιείχε συσκευή γεωγραφικού εντοπισμού θέσης μέσω του συστήματος GPS: με αυτά, οι δουλέμποροι ήταν σε θέση να ελέγχουν διαρκώς, μέσω δορυφόρου, πού βρίσκονταν και προς ποια κατεύθυνση μετακινούνταν οι εργάτες-σκλάβοι.

Η επιχειρηματική δραστηριότητα αυτή για τους εκμεταλλευτές ήταν ιδιαίτερα προσοδοφόρα: σύμφωνα με υπολογισμούς της οικονομικής αστυνομίας της πόλης Βιτσέντσα, ο συνολικός τζίρος από τα συμβόλαια για την διανομή φέιγ βολάν, ξεπερνούσε τα είκοσι εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο με το οποίο επέλεξε να αναφερθεί στην όλη υπόθεση η εφημερίδα Κοριέρε Ντέλα Σέρα: "συναντάμε κάθε μέρα νεαρούς αφρικανούς που γεμίζουν τα γραμματοκιβώτιά μας με διαφημιστικό υλικό. Το δεχόμαστε και σκεπτόμαστε ότι κατάφεραν, τουλάχιστον, να βρουν μια δουλειά. Νιώθουμε σχεδόν ευτυχείς, όταν τους βλέπουμε με τα ποδήλατα και τα καπελάκια τους. Δεν είχαμε σκεφθεί ποτέ, όμως, ότι κάτω από τα καπελάκια αυτά, μπορεί να κρύβεται μια συσκευή εντοπισμού μέσω GPS, ένα τεχνολογικό λουρί τελευταίας γενιάς".
Συμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε όλη την έκτακτη επικαιρότητα πρώτοι!
Ακολουθήστε μας στα

Κωνσταντίνος24/05/201111:36

Καλώς γίνεται η διευκρίνιση για την εθνικότητα των δουλεμπόρων-εκμεταλλευτών, διότι τα ίδια συμβαίνουν και στην Ελλάδα. Δεν κουβαλούν Έλληνες τους σκλάβους των φαναριών, αλλά ομοεθνείς τους, οι οποίοι έχουν πλουτίσει από την εκμετάλλευσή τους. Και οι Αλβανοί "νονοί" της αγοράς καθορίζουν ποιος, πού και με πόσα θα δουλέψει, πράγμα που έχει προκαλέσει πολλές φορές "τριβές" (=> μαχαιρώματα) μεταξύ τους. Βέβαια, οι συνήθεις επαγγελματίες αντιρατσιστές σπεύδουν να χαρακτηρίσουν τα εγκλήματα αυτά ... "ρατσιστικά", διότι αυτή είναι η δουλειά τους. Ποιος τους πληρώνει; Είναι τόσες οι "φιλάνθρωπες" ΜΚΟ, που δύσκολα βγάζεις άκρια.

Απάντηση
Διονύσιος Βούτος 20/05/201116:48

Σιγά την ιδέα ... Στην Ελλάδα αυτό το κόλπο εφαρμόζετε εδώ και χρόνια , όλες οι επιχειρήσεις έχουν σύστημα εντοπισμού ανά πάση στιγμή γιά τους εξωτερικούς υπαλλήλους τους .... Και είναι άλλο θέμα η μαύρη εργασία και άλλο η προστασία του εργοδότη από τον αφερέγγυο υπάλληλο ... Όλοι οι οδηγοί και οι εξωτερικοί πωλητές έχουν συστήματα gps γιά να ελέγχει ο εργοδότης που είναι συνέχεια ...

Απάντηση

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

2500  χαρακτήρες απομένουν

* Υποχρεωτικά πεδία