Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις - Απειλεί ο Τραμπ

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα της Μινεάπολις - Απειλεί ο Τραμπ

Κλιμακώνονται τα επεισόδια στους δρόμους της πόλης όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο Αφροαμερικανός - Αναφορές για πλιάτσικο σε καταστήματα, ξυλοδαρμούς και εμπρησμούς - Αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ, ο στρατός είναι σε ετοιμότητα, διαμηνύει μέσω Twitter o Αμερικανός πρόεδρος

mineapolis-1
Χάος επικράτησε το βράδυ της Πέμπτης στους δρόμους της Μινεάπολις, όπου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας για τον άδικο θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ συνεχίστηκαν με κλιμακούμενη ένταση για τρίτο 24ωρο, ενώ τα πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου όταν οργισμένοι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε αστυνομικό τμήμα της πόλης. 



Σύμφωνα με τη New York Post, το 3ο Αστυνομικό Τμήμα της Μινεάπολις τυλίχθηκε στις φλόγες γύρω στις 10 το βράδυ (τοπική ώρα), αφού το «κατέλαβαν» διαδηλωτές και του έβαλαν φωτιά. Αμέσως το κτίριο εκκενώθηκε από αστυνομικούς και εργαζόμενους, ενώ φωτογραφίες και βίντεο δείχνουν κόσμο να φωνάζει συνθήματα για τη δικαίωση του Φλόιντ μπροστά στις φλόγες, και άλλους διαδηλωτές να έχουν σκαρφαλώσει στην οροφή. Υψώνοντας τις γροθιές τους στον αέρα, διαδηλωτές φώναζαν «Ποιο είναι το όνομά του; Τζορτζ Φλόιντ!» ενώ συναγερμοί για φωτιά ακούγονταν στο πίσω μέρος και κροτίδες έσκαγαν στον αέρα.



«Διαδηλωτές εισέβαλαν διά της βίας στο κτίριο και άναψαν αρκετές φωτιές» αναφέρει η δήλωση του τμήματος. Την ίδια ώρα, ο δήμος εξέδωσε ανακοίνωση στους πολίτες να μείνουν μακριά από το σημείο καθώς υπήρχε κίνδυνος έκρηξης.

Τη χθεσινή νύχτα, όπως και τις δύο προηγούμενες, το εν λόγω κτίριο βρέθηκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών, καθώς πιστεύεται ότι οι τέσσερις αστυνομικοί που εμπλέκονται στον τραγικό θάνατο του Αφροαμερικανού κατά τη σύλληψή του, εργάζονταν στο 3ο Αστυνομικό Τμήμα πριν αποπεμφθούν. Νωρίτερα εχθές, ο κυβερνήτης της Μινεσότα Τιμ Γουόλτζ είχε ζητήσει την ενεργοποίηση της Εθνοφρουράς προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο τα επεισόδια, ενώ και ο δήμαρχος της Μινεάπολις απηύθυνε έκκληση για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Σύμφωνα με τη New York Post, από το βράδυ τις Τρίτης παρατηρείται κλιμακούμενη αύξηση της έντασης των επεισοδίων, ενώ κάποιοι εκμεταλλεύονται το εκρηκτικό κλίμα για να κάνουν πλιάτσικο σε καταστήματα, να βάλουν φωτιές σε κτίρια και επιχειρήσεις και να προβούν σε βανδαλισμούς. Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι υπήρξαν ξυλοδαρμοί αλλά και ένα περιστατικό με πυροβολισμό .έξω από ένα ενεχυροδανειστήριο που κατέληξε στον θάνατο ενός ανθρώπου, χωρίς να διευκρινίζονται περισσότερες λεπτομέρειες.

CNN reporter says 'zero' police presence as Minneapolis precinct burns
Κλείσιμο


Mineapolis-2


Έξαλλος ο Τραμπ: Θα στείλω Εθνοφρουρά

Εξοργισμένος με τα επεισόδια που σημειώνονται τις τελευταίες ώρες είναι ο Αμερικανός πρόεδρος. «Δεν μπορώ να παρακολουθώ άπραγος αυτό που γίνεται σε μια σπουδαία αμερικανή πόλη, τη Μινεάπολις. Πλήρης απουσία ηγεσίας. Ο αδύναμος δήμαρχος της ριζοσπαστικής αριστεράς, Τζέικομπ Φρέι, πρέπει να οργανωθεί και να θέσει την πόλη υπό έλεγχο, αλλιώς θα στείλω την Εθνοφρουρά για να γίνει σωστά η δουλειά», έγραψε σε tweet ο Ντόναλντ Τραμπ, ενώ σε άλλη του ανάρτηση χαρακτήρισε κακοποιούς αυτούς που προκαλούν τα έκτροπα.

mineapolis-3


«Αμαυρώνουν τη μνήμη του Τζορτζ Φλόιντ και αυτό δεν θα το επιτρέψω. Μόλις μίλησα στον κυβερνήτη Τιμ Γουολτζ και του είπα ότι ο Στρατός είναι στο πλευρό του. Με την οποιαδήποτε δυσκολία θα αναλάβουμε τον έλεγχο όμως, όταν αρχίζουν οι λεηλασίες αρχίζουν και οι πυροβολισμοί. Ευχαριστώ!», συμπλήρωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.



Κλιμακώνονται οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

Ξεχειλίζει η οργή των Αμερικανών πολιτών μετά τον κτηνώδη θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία στη Μινεάπολη και την εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου, την ώρα που ο αστυνομικός τον έπνιγε με το γόνατό του, καθηλωμένο με χειροπέδες στην άσφαλτο, ενώ ο συνάδελφός του κρατούσε τους πολίτες σε απόσταση.



Η αστυνομία αποφάσισε την απομάκρυνση του αστυνομικού που προκάλεσε με το γόνατό του ασφυξία στον Τζορτ Φλόιντ, καθώς και άλλων τριών που συμμετείχαν στο επεισόδιο. Κοινή συνισταμένη των δύο, που πρωταγωνιστούν στο βίντεο της κτηνωδίας, είναι οι εις βάρος καταγγελίες για χρήση αστυνομικής βίας. Τον Ντέρεκ Τσάβιν, ο οποίος είχε καθηλώσει τον Φλόιντ στην άσφαλτο, βαραίνουν 18 καταγγελίες, εκ των οποίων οι δύο βρίσκονται υπό έρευνα, ενώ ο ασιατικής καταγωγής Του Τάο, είχε έξι καταγγελίες, μία εκ των οποίων παραμένει υπό έρευνα. Οι άλλοι δύο, ο Τόμας Λέιν και ο Τζέι Αλεξάντερ Αλεξάντερ δεν είχαν να παρουσιάσουν καταγεγραμμένο ιστορικό βίας.

Στην πόλη πάντως, κυκλοφορούν αφίσες με το ποιόν του Ντέρεκ Τσάβιν, στις οποίες καταγράφονται τα έργα και οι ημέρες του αστυνομικού της Μινεάπολης.

Παρ' ότι δεν έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, οι ειδικοί ερευνητές της αστυνομίας κάνουν λόγο για λαβή που δεν μπορούσε να δικαιολογηθεί και που απαγορεύεται σε κάθε περίπτωση.

floyd_in1


Προτεραιότητα η έρευνα για το υπουργείο Δικαιοσύνης

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης έχει κάνει την έρευνα για τον θάνατο του Φλόιντ «ύψιστης προτεραιότητας», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Erica MacDonald, εκπρόσωπος της Μινεσότα. Η Μακντόναλντ είπε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και ο Γενικός Εισαγγελέας Μπιλ Μπαρ παρακολουθούν «άμεσα και ενεργά» την υπόθεση. «Είναι κρίσιμο, είναι απαραίτητο, είναι επιτακτική ανάγκη η έρευνα να γίνει σωστά. Και αυτό θα κάνουμε», τόνισε.

Ωστόσο, καμία ομοσπονδιακή ή πολιτειακή κατηγορία κατά των αξιωματικών δεν ανακοινώθηκε στη συνέντευξη Τύπου.

Κοινή δήλωση από τις οικογένειες

Οι οικογένειες των Floyd, Breonna Taylor, Ahmaud Arbery (όλες με νεκρούς από αστυνομικούς) εξέδωσαν κοινή δήλωση. Πιο συγκεκριμένα ανέφεραν:

«Είμαστε συντετριμμένοι για την ανόητη βία που έχει ραγίσει τις καρδιές των οικογενειών μας. Ενώ είμαστε ευγνώμονες για την έκχυση της αγάπης και της υποστήριξης, είναι σημαντικό τώρα - περισσότερο από ποτέ - να χρησιμοποιούμε τις φωνές μας για να κάνουμε αλλαγές, να απαιτήσουμε λογοδοσία στο σύστημα δικαιοσύνης μας και να τιμήσουμε τις κληρονομιές της Breonna, του Ahmaud και του George ζωντανά. Αυτό είναι μια εθνική κρίση και η κυβέρνησή μας πρέπει να αναλάβει άμεση και εκτεταμένη δράση για την προστασία των κοινοτήτων μας».

Οι οικογένειες ζήτησαν ακρόαση από το Κογκρέσο και μια εθνική ομάδα εργασίας για τη δημιουργία νέας νομοθεσίας που αποσκοπεί στον τερματισμό της φυλετικής βίας και στην αύξηση της ευθύνης της αστυνομίας.



Ειδήσεις σήμερα:

Ζευγάρι Αμερικανών προσκαλεί σε «μεταπανδημιακό» όργιο τους συμπολίτες του

Επίθεση με βιτριόλι: Κρίσιμα τα επόμενα 24ωρα για την αποκάλυψη της ταυτότητας της μασκοφόρου

Υπόθεση Τζορτζ Φλόιντ: Είχαν καταγγείλει 18 φορές για υπερβολική βία τον αστυνομικό που τον έπνιξε με το γόνατό του

Επιμένει το «φθινόπωρο» με βροχές και σποραδικές καταιγίδες και το Σαββατοκύριακο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης