Εξωσωματική: Δεν παίζει ρόλο αν τα έμβρυα που εμφυτεύονται είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα

Εξωσωματική: Δεν παίζει ρόλο αν τα έμβρυα που εμφυτεύονται είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα

Το να ακολουθούμε τον κανόνα ότι σε όλες οι γυναίκες πρέπει να καταψύχουμε τα έμβρυα, δεν είναι πιθανότατα σωστό, λένε οι επιστήμονες - Το κόστος της εξωσωματικής με τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι περίπου 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τα φρέσκα

Εξωσωματική: Δεν παίζει ρόλο αν τα έμβρυα που εμφυτεύονται είναι φρέσκα ή κατεψυγμένα
Είτε φρέσκα είτε κατεψυγμένα είναι τα έμβρυα, το αποτέλεσμα μιας εξωσωματικής είναι σχεδόν ίδιο, σύμφωνα με δύο νέες μεγάλες επιστημονικές έρευνες, μια κινεζική και μια βιετναμέζικη.

Συνεπώς, σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι γυναίκες με προβλήματα γονιμότητας, οι οποίες δεν έχουν μια κοινή ορμονική διαταραχή (το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών), έχουν περισσότερες επιλογές, όταν καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση. Αλλά στην περίπτωση του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών τα κατεψυγμένα έμβρυα προσφέρουν αυξημένη πιθανότητα η γυναίκα να κάνει παιδί.

Τα νέα ευρήματα μπορεί να ενθαρρύνουν τους γιατρούς να εμφυτεύουν μόνο ένα έμβρυο κάθε φορά, μειώνοντας έτσι τους κινδύνους όταν γίνεται ταυτόχρονη εμφύτευση περισσότερων εμβρύων, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλούς τοκετούς με αυξημένη πιθανότητα επιπλοκών.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές έκαναν τις σχετικές δημοσιεύσεις στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine". Η κινεζική μελέτη, με επικεφαλής τον δρα Ζι-Γιανγκ Τσεν του Πανεπιστημίου Σαντόνγκ, έγινε σε 2.157 γυναίκες που είχαν κάνει τον πρώτο κύκλο εξωσωματικής και το ποσοστό επιτυχών γεννήσεων ήταν 48,7% με τα κατεψυγμένα έμβρυα και 50,2% με τα φρέσκα. Οι γιατροί είχαν στις περισσότερες περιπτώσεις εμφυτεύσει δύο έμβρυα.

Η βιετναμέζικη μελέτη έγινε σε 782 γυναίκες που είχαν κάνει ένα ή δύο κύκλους εξωσωματικής, επίσης με εμφυτεύσεις δύο εμβρύων κατά μέσο όρο. Το ποσοστό επιτυχών γεννήσεων ήταν 33,8% με τα κατεψυγμένα έμβρυα και 31,5% με τα φρέσκα.

Οι παρατηρούμενες διαφορές και στις δύο μελέτες ανάμεσα στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα έμβρυα θεωρούνται πολύ μικρές και άνευ σημασίας, σύμφωνα με τους ερευνητές. Εξάλλου, σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν εμφανίσθηκε αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών για το νεογνό, αν και με τα κατεψυγμένα έμβρυα παρατηρείται μικρότερος κίνδυνος πρηξίματος των ωοθηκών.

Η επικεφαλής της βιετναμέζικης μελέτης δρ Λαν Βουόνγκ του Πανεπιστημίου Ιατρικής και Φαρμακευτικής της πόλης Χο Τσι Μινχ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, χαρακτήρισε τα ευρήματα «καλά νέα για τις γυναίκες που καταφεύγουν στην εξωσωματική γονιμοποίηση».

Είχε προηγηθεί μια κινεζική μελέτη, που είχε συμπεράνει ότι η εξωσωματική με κατεψυγμένα έμβρυα είναι καλύτερη για τις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες και είχε δημιουργηθεί σε πολλούς ανθρώπους η εσφαλμένη πεποίθηση ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι καλύτερα για όλες τις γυναίκες ανεξαιρέτως.

Όμως, οι δύο νέες μελέτες διαλύουν αυτή την εντύπωση, δείχνοντας ότι ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα φρέσκα και στα κατεψυγμένα έμβρυα για τις γυναίκες χωρίς το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.

Οι Βιετναμέζοι γιατροί βρήκαν επίσης ότι οι γυναίκες με υψηλά επίπεδα της θηλυκής ορμόνης προγεστερόνης είναι καλύτερα να επιλέγουν κατεψυγμένο έμβρυο.

Ο ελληνικής καταγωγής δρ Χρήστος Κουτηφάρης, πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, δήλωσε ότι «όπως δείχνουν πλέον οι δύο αυτές μεγάλες νέες έρευνες, από άποψη γεννήσεων ζωντανών μωρών, που είναι και το ζητούμενο, δεν υπάρχει διαφορά. Συνεπώς το να ακολουθούμε τον κανόνα ότι σε όλες οι γυναίκες πρέπει να καταψύχουμε τα έμβρυα, δεν είναι πιθανότατα σωστό».

Όπως είπε η Βουόνγκ, «μετά την πρώτη μεταφορά και εμφύτευση ενός φρέσκου εμβρύου, θα είναι δυνατό να καταψύχονται τα υπόλοιπα έμβρυα και να μεταφέρονται ένα-ένα, αν είναι αναγκαίο, χωρίς να μειώνεται με αυτό τον τρόπο η πιθανότητα κύησης».

Το κόστος της εξωσωματικής με τα κατεψυγμένα έμβρυα είναι περίπου 30% μεγαλύτερο σε σχέση με τα φρέσκα. Σύμφωνα με τη Βουόνγκ, «η συγκριτική ανάλυση κόστους-οφέλους των δύο μεθόδων δείχνει ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα δεν είναι πιο συμφέρουσα λύση σε σχέση με τα φρέσκα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης