Υπαρκτός ο κίνδυνος ανακοπής καρδιάς την ώρα του σεξ

Υπαρκτός ο κίνδυνος ανακοπής καρδιάς την ώρα του σεξ

Οι άντρες πιο ευάλωτοι 

Οι 7 λάθος λόγοι για να κάνεις σεξ
Μικρή αλλά υπαρκτή είναι η πιθανότητα να υποστεί κανείς αιφνίδια καρδιακή ανακοπή ή να πεθάνει από αιφνίδιο καρδιακό θάνατο την ώρα της ερωτικής πράξης, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας στην Καλιφόρνια. 

Η έρευνα που έχει δημοσιευθεί και στο επιστημονικό έντυπο Journal of American College of Cardiology, δείχνει ότι η πιθανότητα να συμβεί κάτι τέτοιο είναι δεκαπλάσια για τον άνδρα συγκριτικά με τη γυναίκα και η πιθανότητα επιβίωσης από ανακοπή, ανεξαρτήτως φύλου, είναι πολύ μικρή. 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Σουμίτ Τσαγκ του Καρδιολογικού Ινστιτούτου «Κέδροι του Σινά», ανέλυσαν στοιχεία για 4.557 περιστατικά αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής σε ανθρώπους άνω των 18 ετών, στη διάρκεια 13 ετών. 

Κλείσιμο
Διαπιστώθηκε ότι τα 34 (0,7%) είχαν συμβεί κατά τη διάρκεια του σεξ ή έως μία ώρα μετά από την ερωτική πράξη και, εξ αυτών, σχεδόν όλα (32) αφορούσαν άνδρες. Μεταξύ των ανδρών, σχεδόν ένα στα 100 περιστατικά αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σχετιζόταν με το σεξ, ενώ μεταξύ των γυναικών η αναλογία δεν ήταν ούτε μία στις 1.000. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, η πιθανότητα ανακοπής ήταν μεγαλύτερη σε έναν μεσήλικα άνδρα με ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου (ιδίως καρδιακή αρρυθμία), ο οποίος βρισκόταν υπό φαρμακευτική αγωγή γι' αυτήν. Η χρήση αλκοόλ και διεγερτικών ουσιών πριν το σεξ αύξανε περαιτέρω τον κίνδυνο. 

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την αιφνίδια καρδιακή ανακοπή η καρδιά σταματά ξαφνικά να χτυπά, λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρική λειτουργία της καρδιάς (η ανακοπή είναι διαφορετική από το έμφραγμα όπου μπλοκάρεται η ροή του αίματος προς την καρδιά). Η ανακοπή μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο καρδιακό θάνατο. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη τεκμηριωθεί ότι το σεξ μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα.

Σχεδόν το 90% όσων παθαίνουν ανακοπή εκτός νοσοκομείου, πεθαίνουν, συνήθως επειδή δεν έχουν έγκαιρη καρδιοπνευμονική ανάνηψη. Για κάθε λεπτό που περνά μετά την ανακοπή, χωρίς ανάνηψη, η πιθανότητα επιβίωσης μειώνεται κατά 10% περίπου. 

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ 
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης