Σεξ και καρδιοπάθειες: Μύθοι και αλήθειες

Σεξ και καρδιοπάθειες: Μύθοι και αλήθειες

«Μπορεί ένα καρδιολογικό πρόβλημα να σταθεί εμπόδιο στη σεξουαλική μου συνέχεια;» 

Σεξ και καρδιοπάθειες: Μύθοι και αλήθειες
Aναρίθμητες είναι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές προβολές που, κατά καιρούς, θέλοντας να τονίσουν το πόσο παρακινδυνευμένο είναι το εξωσυζυγικό παιχνίδι με αιθέριες υπάρξεις, στιγματίζουν την εικόνα ενός άνδρα -κατά κύριο λόγο μέσης ηλικίας- ο οποίος έχοντας περάσει μια ακαταμάχητη σεξουαλική βραδιά στο πλευρό της ερωμένης του αργοσβήνει, καθώς η αδύναμη καρδιά του τον εγκαταλείπει. Ας δούμε όμως τι ισχύει:

-Τι ανησυχεί περισσότερο τους ανθρώπους με καρδιολογικά προβλήματα; Οι άνδρες και οι γυναίκες με ιστορικό καρδιαγγειακού επεισοδίου συνήθως φοβούνται να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε δραστηριότητα απαιτεί έντονη σωματική εμπλοκή και προκαλεί κόπωση, σκεπτόμενοι ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέα καρδιολογική κρίση ή να αποδειχθεί θανατηφόρο. Στην πραγματικότητα, το σεξ από μόνο του ευθύνεται για λιγότερο από το 1% του συνόλου των καρδιακών προσβολών. Η σεξουαλική πράξη αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς, τον ρυθμό της αναπνοής και την αρτηριακή πίεση με τέτοιον τρόπο που δεν επιβαρύνει την καρδιά περισσότερο απ’ ό,τι η μέτρια σωματική άσκηση. 

-Είναι αλήθεια ότι μετά τη διάγνωση μιας καρδιαγγειακής πάθησης μπορεί να μειωθεί η σεξουαλική επιθυμία; Είναι αλήθεια ότι πολλοί ασθενείς μετά την εμφάνιση καρδιαγγειακής πάθησης παρουσιάζουν μειωμένο σεξουαλικό ενδιαφέρον, κυρίως επειδή φοβούνται τον θάνατο. Ωστόσο, το γεγονός αυτό δεν σχετίζεται τόσο με την πραγματική κατάσταση της υγείας τους όσο με τον συναισθηματικό και ψυχολογικό αντίκτυπο της θεραπείας που απαιτείται. Συνήθως η διάγνωση κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο δυνατοί, νέοι και ελκυστικοί. 
Κλείσιμο

-Μπορεί ένα καρδιολογικό πρόβλημα να επηρεάσει τη σεξουαλική λειτουργία; Ενα καρδιολογικό πρόβλημα μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού και να οδηγήσει στην εμφάνιση σεξουαλικού προβλήματος. Μάλιστα έχει αποδειχθεί ότι η στυτική δυσλειτουργία πολλές φορές χρησιμεύει ως ένδειξη για τον εντοπισμό ενός αδιάγνωστου καρδιολογικού νοσήματος. Συνήθως οι άνδρες αναφέρουν δυσκολία στη διατήρηση της στύσης τους, οι γυναίκες συμπτώματα κολπικής ξηρότητας, ενώ και τα δύο φύλα συχνά κάνουν λόγο για μειωμένο ερωτικό ενδιαφέρον. Το πιο σημαντικό είναι ο ασθενής να βρει το θάρρος να μιλήσει στον καρδιολόγο του για τα ζητήματα αυτά. Οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες σήμερα θεραπεύονται με τη χρήση σύγχρονων μεθόδων παρέμβασης (φαρμακοθεραπεία ή και ψυχοθεραπεία), γρήγορα και αποτελεσματικά.

-Το σεξ μετά από καρδιολογικό πρόβλημα μπορεί να είναι και πάλι το ίδιο; Το σεξ μπορεί να είναι το ίδιο απολαυστικό -ή να γίνει και ακόμη καλύτερο- υπό την προϋπόθεση ότι οι καρδιοπαθείς θα εισαχθούν στη σεξουαλική πράξη σταδιακά και χωρίς στρες.

Τα προκαταρκτικά παιχνίδια, όπως οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα αγγίγματα, μπορεί να προσφέρουν την απαραίτητη αίσθηση εξοικείωσης και ασφάλειας, όπως και να προτιμήσετε στάσεις που σας κάνουν να αισθάνεστε άνετα και δεν σας κουράζουν (π.χ. αποφυγή τον πρώτο καιρό της στάσης όπου ο άνδρας είναι από πάνω, καθώς αυτό απαιτεί περισσότερη δύναμη).

Χρήσιμες συμβουλές:

■ Προγραμματίστε το σεξ σε χρόνους όπου αισθάνεστε πιο χαλαροί και διαθέτετε περισσότερη ενέργεια.

■ Επιλέξτε χώρους που είναι άνετοι και οικείοι ώστε να αποφύγετε το στρες.

■ Αποφύγετε την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών και το κάπνισμα, καθώς επηρεάζουν την αιματική κυκλοφορία.

■ Για να μπορέσετε να έρθετε σε σεξουαλική επαφή αφού έχετε φάει ένα πλήρες γεύμα, περιμένετε μία έως τρεις ώρες για σωστή πέψη.

■ Το άγχος μπορεί να επηρεάσει τη σεξουαλική απόδοση του καρδιοπαθούς.

Εν κατακλείδι, το σεξ είναι βαρόμετρο για τη γενική υγεία. Ερευνες δείχνουν ότι η παραμέληση της σεξουαλικής ζωής των ατόμων με καρδιολογικά προβλήματα συχνά σχετίζεται με άγχος και κατάθλιψη. Αν, λοιπόν, κάποιος απολάμβανε μια υγιή σεξουαλική σχέση με τον σύντροφό του πριν από ένα καρδιακό επεισόδιο, τότε πολύ σύντομα θα μπορέσει να επιστρέψει δυνατός στη συντροφική και ερωτική του ζωή.


Από τον δρα Θάνο Ε. Ασκητή
νευρολόγο-ψυχίατρο, πρόεδρο του Ινστιτούτου
Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

Ινστιτούτο Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας, τηλ.: 210 7789890, δωρεάν Συμβουλευτική Γραμμή Ανδρολογίας 210 7797979 - Δευτέρα - Παρασκευή 12:00 - 14:00 και 16:00 - 18:00. Για θέματα άρθρων που θα θέλατε να γραφτούν, παρακαλώ ενημερώστε μας
(e-mail: thanosaskitis@askitis.gr)


Διαβάστε περισσότερα άρθρα του Θάνου Ασκητή εδώ

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης