Βαλβιδικές παθήσεις: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Βαλβιδικές παθήσεις: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται

Στο Τμήμα Διαδερμικών Βαβλίδων του ΥΓΕΙΑ, το  μοναδικό στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα διεθνώς, πραγματοποιούνται όλες οι διαδερμικές θεραπείες βαλβιδοπαθειών που είναι διαθέσιμες παγκοσμίως σήμερα

Βαλβιδικές παθήσεις: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζονται
Βαλβιδικές Παθήσεις

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας είναι η συχνότερη βαλβιδική πάθηση και υπολογίζεται ότι περίπου το 8% των ανθρώπων ηλικίας άνω των 75 ετών πάσχει από
τουλάχιστον μετρίου βαθμού ανεπάρκειας.

Η αδυναμία στεγανής σύγκλεισης της βαλβίδας αυτής έχει ως αποτέλεσμα μέρος
του αίματος που προορίζεται να προωθηθεί διά της αορτής στο σώμα να παλινδρομεί προς τους πνεύμονες.
Κλείσιμο

Η σοβαρή ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας προκαλεί συμπτώματα καρδιακής
ανεπάρκειας (εύκολη κόπωση και δύσπνοια στη φυσική κόπωση έως και οξύ πνευμονικό οίδημα), αλλά και προδιαθέτει στην ανάπτυξη κολπικής μαρμαρυγής (αρρυθμία) και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η ανεπάρκεια της μιτροειδούς βαλβίδας διακρίνεται σε λειτουργική (συνήθως λόγω
στεφανιαίας νόσου ή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας) και οργανική (συνήθως εκφυλι- στική, που προκαλεί πρόπτωση γλωχίνων ή ρευματικής αιτιολογίας).


Θεραπευτική αντιμετώπιση με το MitraClip

Η χειρουργική θεραπεία της λειτουργικής ανεπάρκειας της βαλβίδας επιχειρείται συνήθως μόνο στην περίπτωση που ο ασθενής πάσχει από στεφανιαία νόσο και πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση αορτοστεφανιαίας παράκαμψης (bypass). 
Διαφορετικά το όφελος είναι αναπόδεικτο και ο κίνδυνος της επέμβασης μεγάλος. 

Αυτός είναι και ο λόγος που σπάνια αυτοί οι ασθενείς υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση μόνο για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια της βαλβίδας. Η χειρουργική
θεραπεία της οργανικής ανεπάρκειας της βαλβίδας είναι συνήθως η επιδιόρθωσή της με ανοιχτή μέθοδο. 

Συχνά όμως αυτή δεν είναι εφικτή και τότε γίνεται αντικατάστασή της με προσθετική βαλβίδα. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ασθενείς που τελικά δεν υποβάλλονται σε χειρουργική θεραπεία γιατί κρίνονται υψηλού κινδύνου για διάφορους λόγους. Για τις παραπάνω κατηγορίες ασθενών προκρίνεται η διαδερμική επιδιόρθωση της βαλβίδας με το σύστημα MitraClip, η οποία γίνεται χωρίς χειρουργική τομή και με τρόπο παρόμοιο της στεφανιογραφίας.


Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ 

Tο Τμήμα Διαδερμικών Βαβλίδων του ΥΓΕΙΑ είναι το μοναδικό στη χώρα μας, στο οποίο πραγματοποιούνται όλες οι διαδερμικές θεραπείες βαλβιδοπαθειών που είναι διαθέσιμες σήμερα, όπως: διαδερμικές εμφυτεύσεις αορτικών βαλβίδων (Evolut R, Medtronic; Sapien 3, Edwards; Portico, Abbott) με όλες τις δυνατές μεθόδους εμφύτευσης (διαμηριαία, διαορτική, διαθωρακικά, δια της υποκλειδίου κ.λπ.), διακαθετηριακές επιδιορθώσεις ανεπάρκειας μιτροειδούς βαλβίδας με το σύστημα MitraClip (Abbott) και ερευνητικά με το σύστημα PASCAL (Edwards), καθώς και επιδιορθώσεις ανεπάρκειας τριγλώχινας βαλβίδας με το ερευνητικό σύστημα Forma (Edwards).

Επίσης, πραγματοποιούνται εμφυτεύσεις διακαθετηριακών βαλβίδων μιτροειδούς με τη βαλβίδα Sapien 3 (Edwards) και ερευνητικά με τη βαλβίδα Twelve (Medtronic). Στο Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες εμφυτεύσεις Mitraclip στην Ελλάδα (το 2011) και η εμπειρία πλέον ξεπερνά τα 200 clips. Από το 2015 είναι το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα που πραγματοποιεί εμφυτεύσεις διαδερμικών βαλβίδων μιτροειδούς και από το 2016 διαδερμικές επιδιορθώσεις τριγλώχινας βαλβίδας.

Η εταιρεία Edwards επέλεξε το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ για να πραγματοποιηθούν το 2016 οι πρώτες εμφυτεύσεις στον κόσμο του συστήματος PASCAL (που επιδιορθώνει την ανεπάρκεια μιτροειδούς με τρόπο παρόμοιο με το σύστημα MitraClip). 

Ακόμα, το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων του ΥΓΕΙΑ είναι επίσημο παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης διακαθετηριακής εμφυτεύσης όλων σχεδόν των τύπων αορτικών βαλβίδων, και το ιατρικό προσωπικό του είναι εκπαιδευτές για όλες αυτές τις επεμβάσεις όπως και για το σύστημα MitraClip. 

Το Τμήμα Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ, είναι μέλος στο πρώτο οργανωμένο Κέντρο Καρδιάς στην ιδιωτική υγεία στην Ελλάδα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση από το στάδιο της πρόληψης, διάγνωσης έως την θεραπεία και κλινική/ εργαστηριακή παρακολούθηση των καρδιαγγειακών παθήσεων που μπορεί να εμφανιστούν από την εμβρυϊκή έως και την ενήλικη ζωή.  

Info: 

Όλες οι διαδερμικές επεμβάσεις πραγματοποιούνται στο μοναδικό στην Ελλάδα υπερσύγχρονο Υβριδικό Χειρουργείο του ΥΓΕΙΑ προσφέροντας τα βέλτιστα αποτελέσματα στους ασθενείς.
BODY&SOUL


Γράφει ο κ. Κωνσταντίνος Σπάργιας, Καρδιολόγος, Διευθυντής Τμήματος Διαδερμικών Βαλβίδων ΥΓΕΙΑ.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης