Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας: Γιατί είναι τόσο σημαντικό και πώς θεραπεύεται;

Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας: Γιατί είναι τόσο σημαντικό και πώς θεραπεύεται;

Το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας αποτελεί πλέον ένα πολύ συχνό πρόβλημα και υπολογίζεται ότι τουλάχιστον ένας στους είκοσι ενήλικες πάσχουν από αυτό.

Σύνδρομο Αποφρακτικής Υπνικής Άπνοιας: Γιατί είναι τόσο σημαντικό και πώς θεραπεύεται;
Γράφει η Παπαγιάννη Αθανασία - Ωτορινολαρυγγολόγος

Είναι δηλαδή σχεδόν τόσο συχνό όσο η υπέρταση και ο διαβήτης. Εμφανίζεται συνήθως μαζί με ροχαλητό και αφορά ενήλικες αλλά και παιδιά. 

Χαρακτηρίζεται από ακούσιες αναπνευστικές παύσεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, τις λεγόμενες άπνοιες, οι οποίες έχουν διάρκεια τουλάχιστον δέκα δευτερολέπτων και μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και τριάντα δευτερόλεπτα.

Γενικά θεωρούμε πως το σύνδρομο της αποφρακτικής υπνικής άπνοιας υφίσταται όταν εμφανίζονται περισσότερα από πέντε επεισόδια άπνοιας την ώρα.
Κλείσιμο

Γιατί είναι όμως τόσο σημαντικό;

Το σύνδρομο αυτό μας απασχολεί ιδιαίτερα γιατί έχει βρεθεί ότι σχετίζεται με την εμφάνιση υπέρτασης, καρδιακών αρρυθμιών, στεφανιαίας νόσου και αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, ασθένειες οι οποίες αυξάνουν σημαντικά τη νοσηρότητα και τη θνησιμότητα. Έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένα ποσοστά τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων, ενώ στα παιδιά μπορεί να σχετίζεται επιπλέον με υπερκινητικότητα, υπνηλία, μαθησιακά προβλήματα και νυχτερινήενούρηση.

Ποιες καταστάσεις ευνοούν την εμφάνιση του συνδρόμου;

Γενικά το σύνδρομο της υπνικής άπνοιας συνδέεται με την παχυσαρκία, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, τις αναπνευστικές αλλεργίες και είναι συχνότερο στους άντρες από ότι στις γυναίκες. Σχετίζεται επίσης με την υπερτροφία των αμυγδαλών και των αδενοειδών εκβλαστήσεων, το μέγεθος της γλώσσας, της υπερώας και της σταφυλής, τη ρινική απόφραξη και διάφορες άλλες γναθοπροσωπικές ή λαρυγγικές διαταραχές.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Η διάγνωση του συνδρόμου βασίζεται στο ιστορικό, την κλινική εξέταση που μπορεί να γίνει από τον ωτορινολαρυγγολόγο με ειδικά ενδοσκόπια, τον ακτινολογικό έλεγχο και την πολυυπνογράφία. Η πολυυπνογραφία γίνεται σε εξειδικευμένα κέντρα μελέτης ύπνου και είναι μία πλήρης ολονύκτια καταγραφήγια τη διάγνωση διαταραχών του ύπνου.

Ποια είναι η θεραπεία;

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ιδιαίτερη σημασία έχει η απώλεια βάρους όταν πρόκειται για παχύσαρκους ασθενείς και η χρήση της CPAP, πουαποτελεί μία μάσκα χορήγησης θετικής πίεσης αέρα.
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η διακοπή του καπνίσματος και της υπερκατανάλωσης αλκοόλ, η αποφυγή χρήσης υπνωτικών χαπιών και η μείωση της λήψης καφεΐνης. 
Τέλος, πολύ σημαντικό ρόλο, παίζει η χειρουργική αντιμετώπιση του προβλήματος, η οποία διαφέρει ανάλογα με την αιτία που το προκαλεί.

Πηγή: aegeandoctors.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης