Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία ασθενών με ηπατίτιδα C

Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία ασθενών με ηπατίτιδα C

Θα αναπτυχθεί σε τρεις άξονες και θα αφορά πάνω από 23.500 Έλληνες πολίτες - Παρουσιάστηκε ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας αφιερωμένης στην ηπατίτιδα

Εθνικό Σχέδιο για τη θεραπεία ασθενών με ηπατίτιδα C
Ενημέρωση του γενικού πληθυσμού, προσυμπτωματικός έλεγχος σε ομάδες υψηλού κινδύνου και θεραπεία 25.300 Ελλήνων ασθενών με ηπατίτιδα C μέχρι το 2030 είναι οι τρεις άξονες του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της νόσου που θα υλοποιηθούν από τη χώρα μας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το Εθνικό σχέδιο παρουσιάστηκε σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα αφιερωμένη στην ηπατίτιδα, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ) από τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Υγείας, κ. Γιάννη Μπασκόζο., με την επισήμανση ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα δημόσιας υγείας το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσει η χώρα μας,
 
Η ιογενής ηπατίτιδα εξακολουθεί να μαστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη και αποτελεί τεράστιο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι 250.000 άνθρωποι είναι φορείς της ηπατίτιδας Β.
 
Όσον αφορά στην ηπατίτιδα C εκτιμάται ότι περισσότερα από 135.000 άτομα πάσχουν στη χώρα μας, εκ των οποίων μόλις 30.000 έχουν διαγνωσθεί με τη νόσο. Από τους διαγνωσμένους ασθενείς μόνο το 30%-40% είχε λάβει θεραπεία (περίπου 13.000 άτομα). Στις ομάδες υψηλού κινδύνου για τη νόσο ανήκουν οι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών και οι έγκλειστοι φυλακών, ιδίως εκείνοι που έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σχετιζόμενα με τα ναρκωτικά.
 
Ο εμβολιασμός έναντι της ηπατίτιδας Β έχει συμπεριληφθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού της χώρας και είναι ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη της νόσου και των επιπλοκών της. Επιπλέον, η χρήση συνδυασμού αντι-ιικών φαρμάκων έχει συμβάλει σημαντικά στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας.
Κλείσιμο
 
Η ηπατίτιδα C είναι σήμερα ιάσιμη, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια τα νέας γενιάς φάρμακα άλλαξαν ριζικά το τοπίο στη θεραπεία των ασθενών με χρόνια HCV λοίμωξη (ηπατίτιδα C). Στη διεύρυνση της θεραπευτικής αγωγής στη χώρα μας έχει συμβάλλει και η μείωση του κόστους των φαρμάκων, δίνοντας σε πολύ μεγαλύτερο αριθμό ασθενών πρόσβαση σε νέες θεραπείες.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) και ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ» ξεκινούν εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης με πρόσωπα από τον χώρο της δημόσιας υγείας. Η εκστρατεία απευθύνεται στον γενικό πληθυσμό αλλά και σε αρμόδιους φορείς με στόχο έναν κόσμο χωρίς ιογενείς ηπατίτιδες.
 
Το Γραφείο Ηπατιτίδων του ΚΕΕΛΠΝΟ είναι στη διάθεση του κοινού και των επαγγελματιών υγείας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και πληροφορία στα τηλέφωνα: 210 5212178 και 210 5212183, ΚΕΠΙΧ: 210 5212054, καθώς και στο διαδίκτυο: www.keelpno.gr
 
Ο Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» παρέχει υποστήριξη στους ανθρώπους που ζουν με ιογενείς Ηπατίτιδες Β και C ή άλλα νοσήματα του ήπατος, καθώς και τεκμηριωμένη πληροφόρηση σε θέματα ηπατιτίδων. Τηλ.: 211 0122102, www.helpa-prometheus.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης