Sanofi: Aφοσιωμένη στο να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των ασθενών

Sanofi: Aφοσιωμένη στο να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των ασθενών

H Sanofi, μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες στον κόσμο, οδεύει προς την 5η δεκαετία «ζωής» της στην Ελλάδα, προσφέροντας αδιαλείπτως σημαντικές υπηρεσίες υγείας στους ασθενείς.

Sanofi: Aφοσιωμένη στο να κάνει τη διαφορά στην καθημερινότητα των ασθενών
Παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα των βιοεπιστημών η εταιρία Sanofi μετατρέπει σταθερά την επιστημονική καινοτομία σε θεραπευτική λύση για πλήθος νοσημάτων: από τον σακχαρώδη διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μέχρι την πολλαπλή σκλήρυνση και τις νεοπλασίες και από τις μολυσματικές ασθένειες μέχρι τις σπάνιες παθήσεις η εταιρία έχει αναπτύξει ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο σκευασμάτων.

Οι 16.000 εργαζόμενοι στον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης που εργάζονται σε 20 κέντρα έρευνας και ανάπτυξης σε όλο τον κόσμο, είναι αφοσιωμένοι στο να αναπτύσσουν νέες θεραπευτικές λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των ασθενών.

Στην Ελλάδα η καινοτομία στο πεδίο της υγείας, και ιδίως στη θεραπεία, κινδυνεύει να παραμείνει κενό γράμμα, εξαιτίας των μέτρων που προωθεί το υπουργείο Υγείας και των οικονομικών περιορισμών που θέτει για την κυκλοφορία των νέων φαρμάκων. Τα οριζόντια μέτρα που ψηφίστηκαν προκαλούν προβληματισμούς στις φαρμακευτικές εταιρείες καθώς θεωρούνται απαρχή για την υποβάθμιση της υγείας των Ελλήνων και αντικίνητρα για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων σε τομείς καινοτομίας, όπως η διεξαγωγή κλινικών μελετών.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα ψηφισθέντα μέτρα, στα νέα φάρμακα θα προστεθεί 25% rebate (έκπτωση). Με δεδομένο πως τα φάρμακα στην Ελλάδα τιμολογούνται με τις 3 χαμηλότερες τιμές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επιβαρύνονται με υποχρεωτική επιπρόσθετη έκπτωση και επιστροφές που οδηγούν σε επιπλέον μείωση της τιμής άνω του 40%, η συνολική υποχρεωτική έκπτωση υπερβαίνει το 60%, και θεωρείται οικονομικά ασύμφορη για την εισαγωγή των καινοτόμων φαρμάκων στη χώρα. Ο επικεφαλής της Sanofi Ελλάδας δεν κρύβει την ανησυχία του για το τι μέλλει γενέσθαι – ούτε όμως και την περηφάνια του για ό,τι έχει επιτευχθεί στον φαρμακευτικό χώρο.

«Προσωπικά αισθάνομαι περήφανος όσο και ανήσυχος. Αισθάνομαι περήφανος γιατί τα 30 χρόνια που εργάζομαι στον χώρο της υγείας η προτεραιότητα όλων μας ήταν να διασφαλίσουμε την ισότιμη πρόσβαση των πολιτών στις κατάλληλες θεραπείες και να βελτιώσουμε την υγεία της κοινωνίας και τα καταφέραμε: ζούμε περισσότερο και έχουμε καλύτερη ποιότητα ζωής. Όμως τα τελευταία χρόνια είμαι ανήσυχος γιατί βλέπω ότι προτεραιότητά μας είναι τα οριζόντια μέτρα και όχι ένα βιώσιμο σύστημα υγείας που διασφαλίζει την υγεία των πολιτών» λέει ο διευθύνων σύμβουλος της Sanofi Ελλάδας, κ. Μάρκος Γερασόπουλος.
Κλείσιμο

Διευκρινίζει, ωστόσο, πως «κάθε ένας από εμάς απαιτείται να γνωρίζει ότι, εάν εφαρμοστούν τα νέα μέτρα για τα καινοτόμα φάρμακα, η είσοδος τους στη χώρα καθίσταται δύσκολη. Τα νέα φάρμακα θα φτάνουν στον Έλληνα ασθενή μετά από 2 έως και 4 χρόνια, ή μπορεί και να μην φτάσουν καθόλου. Η φαρμακευτική έρευνα και καινοτομία είναι όμως ζητούμενο των πολιτών. Η πρόσβαση των ασθενών σε καινοτόμα φάρμακα είναι δικαίωμα και εμείς οφείλουμε να το σεβαστούμε διευκολύνοντας την πρόσβαση του κάθε ασθενή στο κατάλληλο καινοτόμο φάρμακο που χρειάζεται».

Αναγκαία η καινοτομία και στην πολιτική υγείας της χώρας

Παρά τα δυσοίωνα μέτρα της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της Sanofi Ελλάδας βλέπει... φως στο βάθος για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. «Υπάρχει μέλλον για τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα αλλά χρειάζεται να εφαρμοστεί ένα μοντέλο πολιτικής υγείας που θα ενσωματώνει σημαντικές δομικές μεταρρυθμίσεις και θα αποβάλει τη λογική των οριζόντιων μέτρων τα οποία δημιουργούν νέες παθογένειες στη βιωσιμότητα του ΕΣΥ και στις υπηρεσίες προς τους ασθενείς.

«Η αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας είναι αναγκαία και οι φαρμακευτικές εταιρείες έχουν ρόλο κλειδί» λέει ο κ. Γερασόπουλος και εξηγεί πώς οι φαρμακευτικές εταιρίες μπορούν να...ξεκλειδώσουν τις επενδύσεις: «Ο φαρμακευτικές εταιρείες αποτελούν λύση του προβλήματος καθώς επενδύουν στην Ελλάδα. Όμως, για να διατηρηθούν οι υπάρχουσες επενδύσεις και για να προσελκύσουμε ακόμα μεγαλύτερες, απαιτείται το περιβάλλον να είναι προβλέψιμο, σταθερό και να υπάρχει διαφάνεια. Επίσης, το ενοποιημένο rebate και ο νέος τρόπος υπολογισμού του clawback αποτελούν δύο μέτρα που βάλλουν την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

Οι προτάσεις του κλάδου όπως έχουν κατατεθεί αρμοδίως από το θεσμικό όργανο, τον Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Εταιριών Ελλάδας (ΣΦΕΕ) προσβλέπουν σε λύσεις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες για ένα βιώσιμο σύστημα υγείας, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Sanofi Ελλάδας. Προς την κατεύθυνση αυτή έχει προταθεί να μειωθούν οι υποχρεωτικές επιστροφές με τη μορφή του clawback κατά 30%, το οποίο μάλιστα αποτελεί και μνημονιακή πρόβλεψη, να συσταθεί Οργανισμός Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, να λειτουργήσει Επιτροπή Διαπραγμάτευσης, να εφαρμοστούν υποχρεωτικά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα συνταγογράφησης και τα Μητρώα Ασθενών και να ελέγχεται ο όγκος ζήτησης φαρμάκων.



Η Sanofi Ελλάδας στο πεδίο της κοινωνικής ευθύνης

«Η δέσμευσή μας για τη βελτίωση της υγείας ξεπερνά τα φάρμακα, καθώς μέσω της εταιρικής μας ευθύνης και της αφοσίωσής μας στην καινοτομία καθημερινά προσπαθούμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ασθενών»: το μήνυμα της Sanofi είναι σαφές.

Οι ασθενείς, η δεοντολογία, οι εργαζόμενοι και το περιβάλλον είναι οι ακρογωνιαίοι λίθοι της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης της εταιρείας. Η Sanofi Ελλάδας εστιάζει τις δραστηριότητες της στον άνθρωπο υλοποιώντας και υποστηρίζοντας σημαντικές πρωτοβουλίες. Από τις πιο σημαντικές δράσεις που αναπτύχθηκαν αποτελεί η πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης για τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 1 στο σχολικό περιβάλλον, μια πρωτοβουλία που ξεδιπλώνεται με πρωταγωνιστές τον Παντεσπάνιους και τον Παύλο, ένα παιδί που καταγράφει στο ημερολόγιό του τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει καθημερινά ζώντας με σακχαρώδη διαβήτη.

«Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το Ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» είναι ένα βιβλίο που διατίθεται στα σχολεία και έχει στόχο να αναδείξει τις ιδιαίτερες ανάγκες των παιδιών που πάσχουν από διαβήτη τύπου 1, να καλύψει το κενό ενημέρωσης και να προωθήσει ένα ασφαλέστερο σχολικό περιβάλλον για τους μαθητές που ζουν με διαβήτη. Σημαντικός αριθμός σχολείων έχει ήδη προχωρήσει στην υλοποίηση κάποιας δράσης ενημέρωσης σχετικά με τη νόσο ή προτίθεται να οργανώσει κάποια δράση κατά τη νέα σχολική χρονιά. Η πρωτοβουλία φέρει την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ) και της Ελληνικής Ομοσπονδίας για τον Διαβήτη (ΕΛΟΔΙ).

Η εταιρεία σε αριθμούς

-40 χρόνια μετρά η Sanofi στην Ελλάδα

-240 εργαζόμενοι συμβάλλουν καθημερινά στη βελτίωση της υγείας του πληθυσμού

-18 κλινικές μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για τον Διαβήτη, την Ογκολογία, την Καρδιολογία, τη Ρευματοειδή Αρθρίτιδα, την Πολλαπλή Σκλήρυνση και τα Σπάνια Νοσήματα σε 160 Κλινικά κέντρα, με 1.300 εγγεγραμμένους ασθενείς, από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και από τα Ιωάννινα μέχρι την Χίο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης