Πώς ελέγχουμε το αίσθημα της… απελπισίας;

Πώς ελέγχουμε το αίσθημα της… απελπισίας;

Η απελπισία, όπως δηλώνει και η ίδια η λέξη είναι η έλλειψη ή και απουσία ελπίδας. Το άτομο βιώνοντας μία επώδυνη & δυσχερή κατάσταση, αδυνατεί να βρει λύση στο αδιέξοδο το οποίο βιώνει και σταδιακά νιώθει να διακατέχεται και να κατακλύζεται από φόβο, αγωνία, θλίψη επειδή φοβάται την αρνητική έκβαση της εκάστοτε κατάστασης. Να υπενθυμίσουμε ότι η απελπισία είναι η κυριότερη αιτία που ωθεί τους ανθρώπους στην αυτοκτονία.

Πώς ελέγχουμε το αίσθημα της… απελπισίας;
Πώς προκαλείται η απελπισία;

Οι λόγοι που μπορούν να συντελέσουν στην εμφάνιση αισθημάτων πεσιμισμού, ζοφερών & δυσοίωνων σκέψεων είναι πολλοί και διάφοροι, εξαρτάται από τον άνθρωπο και το πρίσμα από το οποίο προσεγγίζει & αποκωδικοποιεί τα γεγονότα. Οι κυριότερες αιτίες περιστρέφονται γύρω από οικονομικά αδιέξοδα, συναισθηματικές πιέσεις & φορτίσεις, κακές σχέσεις με την οικογένεια και τους φίλους, την κοινωνική απομόνωση και αποξένωση, την ανεργία ή και την εκδήλωση κάποια ασθένειας (ανίατης που δοκιμάζει τις αντοχές του ανθρώπου και εξαντλεί τα ψυχικά του αποθέματα κυρίως όταν δεν επιδέχεται ιάσεως, η εξέλιξη δεν προοιωνίζεται θετική και το απευκταίο είναι αναπόφευκτο αλλά κυρίως η προοπτική να μην ξαναδεί αγαπημένα πρόσωπα και ότι θα κοπεί το νήμα της ζωής του είναι κάτι που πραγματικά συγκλονίζει το άτομο λαμβανομένης υπόψιν και της δοκιμασίας που θα υποστεί στην προσπάθεια του να την θεραπεύσει...) .  

Η απελπισία είναι ίσως η πιο άσχημη & τραγική κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ένας άνθρωπος. Κάνει το άτομο να ασφυκτιά, να νιώθει δυσφορία, ματαιότητα, εγκλωβισμό στην κυριολεξία να «χάνεται» πείθοντάς το ότι η κατάστασή του δεν επιδέχεται βελτίωσης  και δεν έχει συνεπώς κανένα λόγο για να ελπίζει & να ζει.

Το άτομο παγιδευμένο, κυριολεκτικά, σε έναν κυκεώνα αρνητικών σκέψεων για τη ζωή και το μέλλον του, νοιώθει παρείσακτος, ανεπιθύμητος και βάρος για την οικογένεια και τους φίλους του. Η δραματική αυτή αντίληψη για το πρόβλημα και την κατάστασή του, τον ωθεί πολλές φορές και στην ίδια την αυτοχειρία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.kontasou.com
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης