Ο μητρικός θηλασμός «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Ο μητρικός θηλασμός «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη

Όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού

Ο μητρικός θηλασμός «κλειδί» για τη βιώσιμη ανάπτυξη
Ένα στα δύο παιδιά που γεννιούνται κάθε χρόνο στον πλανήτη στερούνται τον θηλασμό και τα οφέλη που αυτός συνεπάγεται: «μοναδικά» θρεπτικά συστατικά, «δυνατά» αντισώματα  κυρίως την πολύτιμη μητρική επαφή.
 
Τα στοιχεία της UNICEF για τον μητρικό θηλασμό, με την ευκαιρία της εφετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού από 1 έως 7 Νοεμβρίου, δεν αφήνουν περιθώρια για εφησυχασμό αλλά για εγρήγορση και κινητοποίηση όλων, αρμοδίων και γονιών, ώστε ο θηλασμός να γίνει η αυτονόητη και κορυφαία πράξη της φροντίδας ενός μωρού.

Τα τελευταία 15 χρόνια – εκ των 20 συνολικά που εορτάζεται από την UNICEF ο μητρικός θηλασμός- καταγράφεται πολύ αργή πρόοδος ως προς την επίτευξη του στόχου, του θηλασμού των νεογνών μέσα στην πρώτη ώρα της ζωής τους.
 
Κλείσιμο
«Περίπου 77 εκατ. νεογέννητα δεν ξεκινούν τον θηλασμό μέσα στην πρώτη ώρα από τη γέννησή τους. Αφήνοντας τα μωρά να περιμένουν πολύ χρόνο την πρώτη κρίσιμη επαφή με τη μητέρα τους έξω από τη μήτρα, μειώνονται οι πιθανότητες επιβίωσης τους, περιορίζεται η παροχή γάλακτος και συρρικνώνεται η πιθανότητα για αποκλειστικό μητρικό θηλασμό. Αν όλα τα μωρά δεν τρέφονται με τίποτα άλλο παρά μόνο με το μητρικό γάλα από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι να γίνουν έξι μηνών, πάνω από 800.000 παιδικές ζωές θα σώζονταν κάθε χρόνο» αναφέρει η κύρια σύμβουλος διατροφής της UNICEF, France Begin.
 
Όσο περισσότερο καθυστερεί ο μητρικός θηλασμός, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος θανάτου κατά τον πρώτο μήνα της ζωής του παιδιού. Τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν πως η καθυστέρηση του θηλασμού κατά 2 έως 23 ώρες από τη γέννηση αυξάνει τον κίνδυνο θανάτου μέσα στις πρώτες 28 ημέρες ζωής του κατά 40%.
 
«Το μητρικό γάλα είναι το πρώτο εμβόλιο ενός παιδιού, η πρώτη και καλύτερη προστασία που έχει απέναντι σε ασθένειες και παθήσεις. Με τους θανάτους νεογνών να αντιπροσωπεύουν το ήμισυ του συνόλου των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών, η έγκαιρη έναρξη του θηλασμού μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου» λέει η αρμόδια της UNICEF.
 
Με την ευκαιρία της εφετινής Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού η UNICEF Ελλάδας προωθεί εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης σε κλινικές, νοσοκομεία, φορείς και υπεύθυνους υγείας σε όλη τη χώρα. Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια διαπιστώνεται αξιοσημείωτη πρόοδος για την προώθηση του μητρικού θηλασμού.
Χάρη στις προσπάθειες της UNICEF, της Εθνικής Επιτροπής Μητρικού Θηλασμού και εθελοντών έχουν αναγνωριστεί ως «Φιλικά προς τα Βρέφη» τέσσερα νοσοκομεία (Αττικόν, Έλενα Βενιζέλου, ΜΗΤΕΡΑ, Αρεταίειο).
 
Ο μητρικός θηλασμός κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη
 
Η Εβδομάδα Μητρικού Θηλασμού εορτάζεται κάθε χρόνο από 1 έως 7 Νοεμβρίου, επισημαίνοντας την κρίσιμη σημασία της προώθησης του μητρικού θηλασμού σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.

Η εφετινή Εβδομάδα επικεντρώνεται στη στενή σχέση της προώθησης του μητρικού θηλασμού με την επίτευξη των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Οι κύριοι στόχοι είναι

-Να τονίσει τη σημασία του μητρικού θηλασμού ως ένα κρίσιμο πρώτο βήμα α στη ζωή ενός παιδιού για ένα υγιές μέλλον, που είναι στο επίκεντρο των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

-Να ενθαρρύνει τους υπεύθυνους να συμπεριλάβουν τον μητρικό θηλασμό ως ένα κρίσιμο τμήμα των εθνικών και παγκόσμιων προσπαθειών για τη διατροφή.

-Να ανανεώσει το ενδιαφέρον των νέων ανθρώπων και των δύο φύλων ώστε να ενημερωθούν για τα πολύτιμα οφέλη του μητρικού θηλασμού στη σημερινή εποχή.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης