Θεραπεία της αγγειακής δυσπλασίας τώρα στην Ελλάδα

Θεραπεία της αγγειακής δυσπλασίας τώρα στην Ελλάδα

Ο επικεφαλής του νέου Πρότυπου Κέντρου στο «Ερρίκος Ντυνάν» δρ Νίκος Παρασκευάς μιλά για τις δύο πρώτες πετυχημένες επεμβάσεις, αλλά και τη σωστή διάγνωση 

Θεραπεία της αγγειακής δυσπλασίας τώρα στην Ελλάδα
Τέλος στην πολυετή και συχνά άσκοπη ιατρική περιπλάνηση μιας ιδιαίτερης κατηγορίας Ελλήνων ασθενών, εκείνων που βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγγειακές δυσπλασίες, στοχεύει να βάλει η δημιουργία στη χώρα μας ενός προτύπου Κέντρου Αγγειακών Δυσπλασιών.
 

Δύο σοβαρά και σύνθετα χειρουργικά περιστατικά εκτεταμένων αγγειακών δυσπλασιών, τα οποία είχαν αφήσει έντονα τα σημάδια τους εσωτερικά και εξωτερικά σε δύο γυναίκες, αντιμετωπίστηκαν ήδη διεπιστημονικά με τη συνέργεια πολλών ειδικευμένων γιατρών, αποτελώντας τον θεμέλιο λίθο για το νεοσύστατο κέντρο που λειτουργεί στο νοσοκομείο
«Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» (ΕΝΗC).
Κλείσιμο
Με τον ιατρικό όρο «αγγειακές δυσπλασίες» οι επιστήμονες περιγράφουν ένα δαιδαλώδες πεδίο συγγενών ανωμαλιών στο αγγειακό σύστημα του οργανισμού (φλέβες, αρτηρίες, λεμφαγγεία), που επηρεάζουν το 1% με 2% του πληθυσμού. Αντιστρόφως ανάλογη με τον αριθμό των ασθενών μπορεί να είναι όμως η επίπτωση της σύνθετης αυτής νόσου στη ζωή τους.
«Οι αγγειακές δυσπλασίες δεν είναι κληρονομικές, εμφανίζονται από τη γέννηση και δεν εξαφανίζονται ποτέ από μόνες τους», εξηγεί ο επικεφαλής του νέου πρότυπου Κέντρου Αγγειακών Δυσπλασιών του ENHC και συνεργάτης του Πανεπιστημίου Lariboisiere δρ Νίκος Παρασκευάς

«Οι αγγειακές δυσπλασίες αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της εμβρυικής ζωής. Κατά το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης γίνεται μια μικρή εμπλοκή, όπως θα μπορούσαμε να το χαρακτηρίσουμε, ένα λάθος προγραμματισμού στην αγγειογένεση του εμβρύου. Είναι σαφές ότι δεν είναι κληρονομικές και εμφανίζονται από τη γέννηση. Αυξάνουν προοδευτικά και δεν μειώνονται, ούτε εξαφανίζονται ποτέ από μόνες τους», μας… συστήνει τις αγγειακές δυσπλασίες ο ειδικευμένος, αγγειοχειρουργός, διευθυντής του Β’ Αγγειοχειρουργικού Τμήματος του ENHC και επιστημονικός συνεργάτης του παγκοσμίως αναγνωρισμένου Κέντρου Αγγειακών Δυσπλασιών του Πανεπιστημίου Lariboisiere στο Παρίσι
δρ Νίκος Παρασκευάς.



Νίκος Παρασκευάς, Αγγειοχειρουργός
Διευθυντής Β' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής "Ερρίκος Ντυνάν"


www.dr-paraskevas.com


Η χαρτογράφηση των αγγειακών δυσπλασιών αλλά και της διαδρομής που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής μέσα στον ιατρικό κλάδο για τη σωστή αντιμετώπισή τους αποτέλεσε ζητούμενο και στόχο για την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα από τη δεκαετία του 1980. Ενας στόχος που κατακτήθηκε τα τελευταία χρόνια χάρη στην αλματώδη εξέλιξη της απεικονιστικής ιατρικής, ιδίως με το triplex και τη μαγνητική τομογραφία.

Σήμερα οι ειδικοί γνωρίζουν ότι υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες αγγειακών δυσπλασιών, οι οποίες διαφέρουν ουσιαστικά ως προς τη σοβαρότητά τους. Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι δυσπλασίες των μικρών αγγείων (τα αιμαγγειώματα), οι αρτηριοφλεβώδεις δυσπλασίες στις οποίες υπάρχει επικοινωνία μεταξύ αρτηριών και φλεβών (αυτές είναι οι πιο σοβαρές), οι φλεβικές δυσπλασίες που αφορούν το φλεβικό δίκτυο, οι οποίες είναι συχνές και προκαλούν συνήθως τοπικές επιπλοκές, και, τέλος, οι δυσπλασίες των λεμφαγγείων, που είναι συνήθως υπεύθυνες για οίδημα στα κάτω άκρα ή κυστικές ανωμαλίες.

Σε σώμα, τράχηλο και κεφάλι

«Οι δυσπλασίες μπορούν να εντοπιστούν οπουδήποτε, κυρίως όμως εντοπίζονται στα άκρα, στον τράχηλο, στο κεφάλι, στην κοιλιακή χώρα. Τα περιστατικά αγγειακών δυσπλασιών εμφανίζονται με συχνότητα 50% σε σώμα και 50% σε τράχηλο και κεφάλι. Η σύνθετη εικόνα τους επιβάλλει τη συνεργασία πολλών ιατρικών ειδικοτήτων - στην αντιμετώπισή τους εμπλέκονται παθολόγοι, παιδίατροι, δερματολόγοι, ΩΡΛ, αγγειολόγοι, χειρουργοί, ορθοπεδικοί, ακτινολόγοι, επεμβατικοί ακτινολόγοι, αναισθησιολόγοι, πλαστικοί χειρουργοί κ.ά.», λέει ο ειδικός. Ωστόσο, η διεπιστημονική προσέγγιση της νόσου δεν ήταν πάντοτε αυτονόητη και δεδομένη. Είναι κατάκτηση της στοχευμένης ιατρικής έρευνας επάνω στις αγγειακές δυσπλασίες και της γνώσης και της κλινικής εμπειρίας που έχει αποκτηθεί.

«Συνήθως συναντούμε ασθενείς που έχουν περιπλανηθεί πολύ και ασκόπως, συχνά δε έχουν χαθεί στον ιατρικό κλάδο αναζητώντας διάγνωση και θεραπεία. Στο Κέντρο Αγγειακών Δυσπλασιών του Πανεπιστημίου Lariboisiere, στο οποίο κάθε χρόνο βλέπουμε περίπου 1.400 περιστατικά, συναντούμε ασθενείς χωρίς σωστή διάγνωση και θεραπεία και με πολύ κακή ψυχολογία», λέει ο κ. Παρασκευάς και προσθέτει ότι είναι «πολύ σημαντικό να γίνεται η παρακολούθηση και η θεραπεία των αγγειακών δυσπλασιών σε εξειδικευμένο κέντρο, διότι η ευρεία επιστημονική ομάδα αποτελεί την καλύτερη θεραπευτική δικλίδα για τον ασθενή». Μάλιστα, περιγράφει ότι στο γαλλικό κέντρο όπου ως αγγειοχειρουργός συμμετέχει στην εξέταση των ασθενών, υπάρχει ακόμη πιο λεπτομερής εξειδίκευση, με δύο ομάδες γιατρών, για τις αγγειακές δυσπλασίες του σώματος και εκείνες της κεφαλής.



Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη για ποσοστό 5% έως 10% των αγγειακών δυσπλασιών - η θεραπεία μπορεί να είναι συντηρητική με λήψη ασπιρίνης και ελαστική περίδεση, λέιζερ, σκληροθεραπεία. Τα δύο πρώτα περιστατικά εκτεταμένων αγγειακών δυσπλασιών που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς στο Κέντρο Αγγειακών Δυσπλασιών του ENHC αφορούσαν μία 18χρονη με αγγειακή δυσπλασία στη γλουτιαία περιοχή και μία 57χρονη με αγγειακή ανωμαλία στην περιοχή του λαιμού, στην ευρύτερη τραχηλική ζώνη. Οι δύο γυναίκες, οι οποίες παρακολουθούνταν και παραπέμφθηκαν από γιατρούς του ΕΣΥ, υποβλήθηκαν σε πολύωρες επεμβάσεις ώστε να αφαιρεθεί το «πλεόνασμα» των αγγείων από τον οργανισμό τους, από τον γλουτό και τον τράχηλο αντιστοίχως. «Το αποτέλεσμα και στις δύο περιπτώσεις μάς επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι η εξαγωγή ασθενών για τους οποίους ήταν σχεδόν μονόδρομος το εξωτερικό για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση της νόσου θα περιοριστεί σημαντικά», λέει ο κ. Παρασκευάς, τονίζοντας ότι πλέον ανοίγει μια νέα σελίδα, διαγνωστικά και θεραπευτικά, στη χώρα μας αναφορικά με την πολύπλοκη αυτή νόσο.



Ο Γάλλος αγγειοχειρουργός δρ Κλοντ Λοριάν εκ των ιδρυτών του Κέντρου Αγγειακών Δυσπλασιών του Πανεπιστημίου Lariboisiere και η διευθύντρια δρ Ανούκ Μπίσντορφ-Μπρεσόν συνεργάζονται στο Κέντρο Αγγειακών Δυσπλασιών του ENHC



Διεθνής επιστημονική συνάντηση στο ENHC

Στο κέντρο που λειτουργεί στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» συνεργάζονται ο Γάλλος αγγειοχειρουργός δρ Κλοντ Λοριάν, που συνέβαλε στην ίδρυση του Κέντρου Αγγειακών Δυσπλασιών του Πανεπιστημίου Lariboisiere πριν από 40 χρόνια, η σημερινή διευθύντρια δρ Ανούκ Μπίσντορφ-Μπρεσόν και ο επί μακρόν Ελληνας συνεργάτης τους δρ Παρασκευάς. Μάλιστα, ο δρ Λοριάν και η δρ Μπίσντορφ-Μπρεσόν ήταν οι κεντρικοί ομιλητές 
στη διεθνή επιστημονική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ENHC το προπερασμένο Σάββατο με την ευκαιρία της διενέργειας των πρώτων, μεγάλης κλίμακας, χειρουργικών επεμβάσεων σε αγγειακές δυσπλασίες και στη χώρα μας. 

Ο Γάλλος αγγειοχειρουργός παρουσίασε τις νεότερες εξελίξεις στην επεμβατική αντιμετώπιση των αρτηριοφλεβωδών δυσπλασιών, οι οποίες είναι οι πιο επικίνδυνες, ενώ η επικεφαλής του γαλλικού κέντρου εστίασε στην ταξινόµηση των αγγειακών δυσπλασιών και ιδίως στις φλεβικές δυσπλασίες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης