Περιπολικό με ψυχικά ασθενή διέσχισε τη… μισή Ελλάδα για να βρει εφημερεύον ψυχιατρείο

Περιπολικό με ψυχικά ασθενή διέσχισε τη… μισή Ελλάδα για να βρει εφημερεύον ψυχιατρείο

Αντί η ασθενής να μεταφερθεί με το κατάλληλο ασθενοφόρο στην πλησιέστερη υπηρεσία ψυχικής υγείας της περιοχής της, με την υπογραφή του εισαγγελέα μεταφέρθηκε με περιπολικό... στην Αθήνα

Περιπολικό με ψυχικά ασθενή διέσχισε τη… μισή Ελλάδα για να βρει εφημερεύον ψυχιατρείο
Τη… μισή Ελλάδα, και συγκεκριμένα την απόσταση από τα Τρίκαλα μέχρι την Αθήνα, διέσχισε περιπολικό με ψυχικά ασθενή, μετά από εισαγγελική εντολή, αναζητώντας ψυχιατρική κλινική σε εφημερία για τη διακομιδή της ασθενούς!

Το περιστατικό που φέρνει στο φως ο Σύλλογος Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αττικής ΕΣΥ (ΣΥΝΟΨΥΝΟ ΕΣΥ) είναι από τα θλιβερά περιστατικά που καταγράφονται συχνά στο πλαίσιο της αναζήτησης περίθαλψης ή νοσηλείας σε ψυχιατρικό νοσοκομείο εντός του ΕΣΥ, και μαρτυρούν την μελανή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ψυχιατρικός τομέας και η περίφημη ψυχιατρική μεταρρύθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας.
 
Τα γκρίζα σημεία του περιστατικού πολλά: Αντί η ασθενής να μεταφερθεί με το κατάλληλο ασθενοφόρο και με τη συνοδεία επιστημονικού προσωπικού στην πλησιέστερη υπηρεσία ψυχικής υγείας της περιοχής της για εξέταση και νοσηλεία, με την υπογραφή του εισαγγελέα μεταφέρθηκε με περιπολικό, και όχι με ασθενοφόρο στην …Αθήνα. «Η διακομιδή της ως κοινής εγκληματία έγινε με τη δικαιολογία της έλλειψης κατάλληλης υπηρεσίας ψυχικής υγείας, ικανής να ανταποκριθεί στις ανάγκες της, στον τόπο κατοικίας της, αλλά και στους κοντινούς νομούς» επιχειρεί να εξηγήσει τα…ανεξήγητα του συστήματος ο ΣΥΝΟΨΥΝΟ εσυ.
 
Κλείσιμο
Η Οδύσσεια της ψυχικά πάσχουσας, όμως, συνεχίστηκε και στην Αττική. Η ασθενής εισήχθη την Τρίτη στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής, στο Δαφνί – που σημειωτέον δεν εφημέρευε. Έκτοτε νοσηλεύεται σε ράντζο αποτελώντας τον 43ο ασθενή του τμήματος που τη δέχτηκε, και το οποίο διαθέτει κρεβάτια μόνο για 25 ασθενείς. Συνεπώς οι 18 ασθενείς είναι σε ράντζα… Και όλα αυτά, 350 χιλιόμετρα περίπου μακριά από τον τόπο κατοικίας της και τους συγγενείς της.
 
«Το περιστατικό αναδεικνύει τα τεράστια και σοβαρά προβλήματα που σχετίζονται με τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας της χώρας, στα οποία τόσο οι εισαγγελικές αρχές, όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Αποτέλεσμα, δυστυχώς είναι η επιδείνωση της υγείας των ασθενών, ο στιγματισμός τους, η αποκοπή τους από την οικογένεια και  η καταπάτηση στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επισημαίνει ο Σύλλογος των Νοσηλευτών των Ψυχιατρικών νοσοκομείων ΕΣΥ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης