Νέα Ζηλανδία: Δύο χρόνια στην αναμονή όσες ψάχνουν για δωρητές σπέρματος

Νέα Ζηλανδία: Δύο χρόνια στην αναμονή όσες ψάχνουν για δωρητές σπέρματος

Στον «αναπαραγωγικό» τουρισμό έχουν καταφύγει οι γυναίκες στη Νέα Ζηλανδία που δεν έχουν σύντροφο και θέλουν να αποκτήσουν παιδί 

Νέα Ζηλανδία: Δύο χρόνια στην αναμονή όσες ψάχνουν για δωρητές σπέρματος
Η 40χρονη Κάθριν Χιπ από την Νέα Ζηλανδία εδώ και δύο χρόνια προσπαθεί να γίνει μητέρα, αλλά συνειδητοποίησε πόσο δύσκολο ήταν να το πετύχει με δωρητή σπέρματος στην χώρα της. Όπως η ίδια δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian από δέκα ετών ονειρευόταν να αποκτήσει ένα μωρό κάποια στιγμή, όταν θα μεγάλωνε.

Όπως η ίδια αναφέρει, όταν ανακάλυψε ότι ο γάμος είναι ένα «παραμύθι» με την προτροπή των συγγενών και των φίλων της απευθύνθηκε σε μια κλινική εξωσωματικής γονιμοποίησης για να γίνει μητέρα μέσω δωρητή σπέρματος. Όμως, η γυναίκα έμεινε έκπληκτη αφού την πληροφόρησαν ότι η λίστα αναμονής είναι δύο χρόνια.

«
Κλείσιμο
Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχε έλλειψη, αυτό ήταν για μένα μια πραγματική έκπληξη. Ήταν κάτι που δεν μπορούσα να ελέγξω, έτσι προσπάθησα να συνεχίσω την ζωή μου, όσο περίμενα. Συνέχιζα να βγαίνω ραντεβού με την ελπίδα ότι θα αποκτήσω ένα παιδί με τον παραδοσιακό τρόπο», δηλώνει η Κάθριν Χιπ.



Η ειδική γιατρός Μέρι Μπέρντσαλ, από την Fertility Associates, την μεγαλύτερη κλινική για την εξωσωματική γονιμοποίηση στην χώρα, δηλώνει για το πρόβλημα: «Όλο και περισσότερο ακούμε στη Νέα Ζηλανδία για γυναίκες που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για αναπαραγωγικό τουρισμό. Είναι μια πολύ δύσκολη κατάσταση, είναι δύσκολο να βρεθούν δωρητές και είναι επίσης, σκληρό για τις γυναίκες που είναι ψυχολογικά και βιολογικά έτοιμες να αποκτήσουν παιδί, να μη μπορούν».

Το πρόβλημα με την έλλειψη δωρητών σπέρματος στη Νέα Ζηλανδία είναι η σχετική νομοθεσία που θεσπίστηκε το 2004. Ο νόμος απαγορεύει την ανωνυμία στους δωρητές σπέρματος ενώ τους απαγορεύει, επίσης, να πληρωθούν. Οι άνδρες που αποφασίζουν να δωρίσουν το σπέρμα τους λαμβάνουν το κόστος της μεταφοράς τους προς την κλινική αλλά δεν αποζημιώνονται για τον χρόνο που διαθέτουν, ώστε να υποβληθούν στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις και να λάβουν τις ανάλογες ιατρικές συμβουλές.

Ένα ακόμα σημείο του σχετικού νόμου που ίσως αποθαρρύνει τους υποψήφιους δωρητές σπέρματος είναι ότι υποχρεώνονται να συμφωνήσουν ότι θα επιτρέψουν να εντοπιστούν, αν ένας από τους απογόνους τους, τους αναζητήσει, όταν θα γίνει 18 ετών.

Στην Βρετανία υπάρχει, επίσης, μακρά λίστα αναμονής για δωρητές σπέρματος ενώ οι κλινικές δίνουν προτεραιότητα στα παντρεμένα ζευγάρια, παρά στις γυναίκες που είναι singles. Όμως, οι Βρετανίδες βρήκαν την λύση. Όπως δήλωσε στην Daily Mail η 36χρονη Jessica McCallin με την προτροπή φίλων της ταξίδεψε στην Δανία και επισκέφθηκε κλινική στο κέντρο της Κοπεγχάγης. Εκεί, πολύ εύκολα, καταβάλλοντας 460 λίρες κατάφερε να μείνει έγκυος και να φέρει στον κόσμο την κόρη της.

Εξαιτίας των εύκολων διαδικασιών στην εγκυμοσύνη με δωρητή σπέρματος στη Δανία, αφού δεν εξετάζεται αν η γυναίκα είναι single, δεν υπάρχει λίστα αναμονής και μπορεί μια γυναίκα να λάβει σπέρμα από τον ίδιο δωρητή όσες φορές θέλει, το περασμένο έτος υπολογίζεται ότι ταξίδεψαν στην Δανία για να μείνουν έγκυες περισσότερες από 500 Βρετανίδες.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης