Μία στις δέκα έφηβες υποφέρει από δυσμηνόρροια

Μία στις δέκα έφηβες υποφέρει από δυσμηνόρροια

Τα ποσοστά των γυναικών που έχουν πρωτοπαθή δυσμηνόρροια στην εφηβεία, κυμαίνονται από 43% έως 93%,  με το πρόβλημα όμως να κρίνεται σοβαρό στο 9% με 15% των γυναικών

Μία στις δέκα έφηβες υποφέρει από δυσμηνόρροια
Αντιμέτωπο με την επώδυνη κατάσταση της δυσμηνόρροιας βρίσκεται κάθε μήνα τουλάχιστον το 15% των εφήβων και νεαρών γυναικών, βιώνοντας σοβαρό πόνο και απουσιάζοντας από το σχολείο ή την εργασία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη διάρκεια του 3ου  Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδας, ο μαιευτήρας γυναικολόγος Δρ Παναγιώτης Χριστόπουλος, Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας, τα ποσοστά των γυναικών που έχουν πρωτοπαθή δυσμηνόρροια στην εφηβεία, κυμαίνονται από 43% έως 93%,  με το πρόβλημα όμως να κρίνεται σοβαρό στο 9% με 15% των γυναικών.
 
Δυσμηνόρροια είναι ο επιστημονικός όρος της επώδυνης εμμηνορρυσίας (περιόδου). Είναι ο έντονος πόνος στην κοιλιά κατά τη διάρκεια της περιόδου. Ο πόνος προέρχεται από τα γεννητικά όργανα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα ισχυρός. Ανάλογα με τις επιμέρους συνθήκες και την ηλικία η δυσμηνόρροια διακρίνεται σε πρωτοπαθή και δευτεροπαθή.
 
Κλείσιμο
Στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια  η επώδυνη περίοδος δεν σχετίζεται με κάποιο οργανικό πρόβλημα ή πάθηση. Στη δευτεροπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος κατά τη διάρκεια της περιόδου οφείλεται σε κάποια γυναικολογική πάθηση και παρουσιάζεται σε γυναίκες μεταξύ 20 και 30 ετών. Ο βασικός παράγοντας πρόκλησης δευτεροπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η ενδομητρίωση.
Επίσης, η πρωτοπαθής δυσμηνόρροια είναι η συχνότερη και σημαντικότερη αιτία νοσηρότητας και απουσίας από το σχολείο, ενώ διαταράσσει την προσωπική ζωή των γυναικών προκαλώντας ουσιαστικό οικονομικό κόστος, λόγω απουσίας από την εργασία.
 
Ο Δρ Χριστόπουλος επεσήμανε ότι στην πρωτοπαθή δυσμηνόρροια ο πόνος συνήθως ξεκινά μέσα στον πρώτο χρόνο από την εμμηναρχή. Ο πόνος εμφανίζεται μόλις ξεκινά η περίοδος της γυναίκας ή ακόμα και λίγες ώρες πριν από την εμφάνιση των πρώτων σταγόνων αίματος κάθε μήνα. Είναι οξύς και εντοπίζεται χαμηλά στην κοιλία, μπορεί όμως να αντανακλά στη ράχη και τους μηρούς. Ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν ναυτία, έμετο, διάρροια, πόνο στην οσφυϊκή περιοχή, πονοκέφαλο, λιποθυμική τάση και άλλα. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί να διαρκούν από λίγες ώρες έως λίγες ημέρες.
 
Σύμφωνα με τον ειδικό, τα  χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει το κατάλληλο αναλγητικό για την αντιμετώπιση της πρωτοπαθούς δυσμηνόρροιας είναι η άμεση δράση, η αποτελεσματικότητα, η αναστολή των προσταγλαδινών,  η μη αύξηση της αιματικής ροής και η ασφάλεια.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης