Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας

«Η πολλαπλή σκλήρυνση δεν με σταματά...», είναι το μήνυμα που στέλνουν πάνω από 10.000 πάσχοντες στην Ελλάδα

Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας
«Η Πολλαπλή Σκλήρυνση δεν με σταματά…» είναι το μήνυμα που στέλνουν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, οι περίπου 10.000 πάσχοντες της νόσου στη χώρα μας, οι οποίοι δίνουν έναν συνεχή σκληρό αγώνα για συνεχίσουν να είναι άτομα ανεξάρτητα, υπερήφανα και ικανοποιημένα από τη ζωή. Σε όλο τον κόσμο περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι που πάσχουν από Σκλήρυνση κατά Πλάκας (ΣΚΠ) και Πολλαπλή Σκλήρυνση (ΠΣ) τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα για να μοιραστούν τις ιστορίες τους, τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους, αλλά και την ελπίδα τους για το μέλλον.
 
Η σκλήρυνση κατά πλάκας (ΣΚΠ) είναι νόσος του κεντρικού νευρικού συστήματος που εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας 20-50 ετών, με μεγαλύτερη επίπτωση στη 3η δεκαετία της ζωής, χωρίς όμως να αποκλείεται η πρωϊμότερη ή οψιμότερη εμφάνιση της. Προσβάλλει περισσότερες γυναίκες από άντρες, σε ποσοστό 3 προς 1.
 
Η ΣΚΠ μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα, συμπεριλαμβανομένης της διαταραχής του μυϊκού ελέγχου και ισχύος, της όρασης, της ισορροπίας, της αίσθησης και της εγκεφαλικής λειτουργίας (όχι νοητικής). Με την πάροδο του χρόνου και μετά από επαναλαμβανόμενες υποτροπές, η φθορά συσσωρεύεται και ενδεχομένως οδηγεί σε μόνιμες βλάβες και απώλεια νευρολογικής λειτουργίας.
 
Κλείσιμο
Η αιτιολογία της νόσου, ένα και πλέον αιώνα μετά την πρώτη σαφή περιγραφή της, εξακολουθεί να παραμένει άγνωστη. Έχει μελετηθεί το ενδεχόμενο σύνδεσης της με διάφορους παράγοντες όπως ιοί, διαιτητικές συνήθειες, συναισθηματική φόρτιση, τοξίνες, τραυματισμός. Μέχρι σήμερα όμως, δεν έχει καθορισθεί κάποιος υπεύθυνος αιτιολογικός παράγων που να αφορά στην παθογένεια της νόσου.
 
Η εφετινή ενημερωτική εκστρατεία που υλοποιεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΠΟΑμΣΚΠ), στοχεύει στο να αναδείξει τη θετική στάση των ασθενών και τη δύναμη της θέλησης.  Στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η ενημέρωση του κοινού αλλά και η ενθάρρυνση της θετικής στάσης των πασχόντων ότι μπορούν να έχουν μια γεμάτη ζωή και ότι είναι σημαντικό να διαφυλάξουν τη λειτουργικότητα του μυαλού και του σώματος, την πνευματική και σωματική τους ανεξαρτησία.
 
Οι διαθέσιμες σήμερα θεραπείες βοηθούν σημαντικά τους πάσοχντες σε αυτή τη δύσκολη διαδρομή που πρέπει να διανύσουν μετά τη διάγνωση της νόσου. Όπως ανέφερε στη διάρκεια εκδήλωσης για την ενημερωτική εκστρατεία της ΠΟΑμΣΚΠ, κ. Κωνσταντίνος. Ι. Βουμβουράκης, αναπληρωτής καθηγητής Νευρολογίας-Νευροανοσολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, «τα τελευταία είκοσι περίπου χρόνια εφαρμόζονται θεραπείες που αν χορηγηθούν στην αρχική φάση της εμφάνισης της νόσου, θα επιβραδύνουν την εξέλιξη της προς τη χρόνια μορφή».
 
Ωστόσο, σύμφωνα με τον ειδικό, είναι σημαντικό να δοθεί η δέουσα προσοχή και θεραπεία και σε άλλα προβλήματα που εμφανίζονται και υποεκτιμώνται ακόμη και από τους ίδιους τους πάσχοντες. Μεταξύ αυτών των συμπτωμάτων είναι η ψυχική δυσλειτουργία, η νοητική έκπτωση, το σύνδρομο της χρόνιας κόπωσης και οι διαταραχές συνήθως της ουροδόχου κύστεως και σπανιότερα του εντέρου.
Από την πλευρά τους, οι κυρίες Βασιλική Μαράκα, πρόεδρος της ΠΟΑμΣΚΠ και Μόιρα Τζίτζικα, Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΠΟΑμΣΚΠ, επισήμαναν ότι είναι σημαντικό το άτομο που διαγιγνώσκεται με ΣΚΠ να επιλέγει τον τρόπο ζωής που του ταιριάζει, προσαρμόζοντας αυτό που αγαπά στα νέα δεδομένα της ασθένειάς του, κάτι το οποίο μπορεί να επιτευχθεί με τη σωστή ενημέρωση της οικογένειας, συγγενών και φίλων σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης