Καμπάνια ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία που «νοσεί» στην Ελλάδα

Καμπάνια ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία που «νοσεί» στην Ελλάδα

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 95-100%

 Καμπάνια ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία που «νοσεί» στην Ελλάδα
Τους τρεις χαλαρούς κρίκους «εθελοντής- αιμοδότης», «αίμα» «ασθενής» της αλυσίδας της εθελοντικής αιμοδοσίας επιχειρεί να «αποκαταστήσει» και να συσφίξει το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), ξεκινώντας καμπάνια ενημέρωσης για την εθελοντική αιμοδοσία.

Στη χώρα μας μόνο το 52% του συλλεγομένου αίματος προέρχεται από εθελοντική αιμοδοσία, ενώ το 48% προέρχεται από δότες του συγγενικού περιβάλλοντος των ασθενών. Αντίθετα, στις περισσότερες χώρες της Ευρώπη το αίμα προέρχεται κατά 95-100% από εθελοντές αιμοδότες. Επίσης, η Ελλάδα έχει πολύ ισχνή δεξαμενή εθελοντών δοτών μυελού και μικρό αριθμό εθελοντών δοτών οργάνων.
 
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη στις 14 Ιουνίου (είναι η ημερομηνία γέννησης του γιατρού Καρλ Λαντστάινερ, πατέρα της αιμοδοσίας, που το 1900 ανακάλυψε τις ομάδες αίματος και αργότερα το Ρέζους) κατά την οποία τιμάται, διεθνώς, ο ανώνυμος εθελοντής αιμοδότης και ο αλτρουισμός που επιδεικνύει , το ΕΚΕΑ θα ζητήσει από όλους μας δύο πολύτιμα αγαθά τα οποία δεν κοστολογούνται: 10 λεπτά από το χρόνο μας  και 400ml αίμα από τα 5 λίτρα που έχουμε.  Το εφετινό  μήνυμα του εορτασμού είναι «Το αίμα μας ενώνει όλους /Blood connect us all».
 
Κλείσιμο
Στις 14 Ιούνη το ΕΚΕΑ διοργανώνει Ημερίδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Υγείας, στην αίθουσα  Νέοι Φούρνοι στον Πολυχώρο Τεχνόπολις στο Γκάζι, ώρα 18.00 – 20.30. Στην Ημερίδα θα υπάρχει panel με συμμετοχή εθελοντών αιμοδοτών, γιατρών, πασχόντων και εκπαιδευτικών τονίζοντας το ρόλο όλων των εμπλεκόμενων στην αλυσίδα του εθελοντισμού στην αιμοδοσία. Θα ακολουθήσει Συναυλία – Μουσικός Μαραθώνιος στις 21.00 με τη συμμετοχή μουσικών σχημάτων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης