Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς προσφύγων

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς προσφύγων

«Αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων» τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του 

Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος: Υπαρκτός ο κίνδυνος επιδημιών στους καταυλισμούς προσφύγων
Tον κώδωνα του κινδύνου για την εκδήλωση επιδημιών στους χώρους όπου έχουν εγκλωβιστεί οι πρόσφυγες κρούει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), με αφορμή και τα δύο πρόσφατα κρούσματα ηπατίτιδας Α σε παιδιά από τη Συρία στην Ειδομένη και τον Πειραιά.

«H Δημόσια υγεία πρέπει να προστατευθεί με κάθε τρόπο, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επιδημιών που μπορούν να δημιουργήσουν καταστάσεις, που δύσκολα θα μπορούν να αντιμετωπιστούν. Δεδομένου ότι η μετάδοση του συγκεκριμένου ιού, της ηπατίτιδας Α, ευνοείται από τις κακές συνθήκες διαβίωσης, αν δεν ληφθούν μέτρα είναι σχεδόν βέβαιη η εμφάνιση περισσοτέρων κρουσμάτων στους χώρους φιλοξενίας προσφύγων» τονίζει ο ΠΙΣ σε ανακοίνωσή του και ζητεί από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας να  προχωρήσει στον εμβολιασμό έναντι της ηπατίτιδας Α των προσφύγων και των μεταναστών που διαμένουν στον καταυλισμό της Ειδομένης και σε χώρους προσωρινής φιλοξενίας, με προτεραιότητα στα παιδιά.

Καθώς ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται μέσω των κοπράνων και κυρίως με την κατανάλωση μολυσμένης τροφής και νερού, ο ΠΙΣ υπενθυμίζει ότι θα πρέπει να τηρούνται οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως είναι το καλό πλύσιμο των χεριών, ιδίως πριν την κατανάλωση της τροφής και η κατανάλωση μόνο εμφιαλωμένου νερού. Τέλος, απαραίτητη κρίνεται η εγκατάσταση-μετεγκατάσταση των προσφύγων-μεταναστών σε χώρους όπου υπάρχουν στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής (διαμονής-ύδρευσης-αποχέτευσης).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης