Γίνεται να μην πάρουμε βάρος στις γιορτές;

Γίνεται να μην πάρουμε βάρος στις γιορτές;

Μπορεί στις γιορτές να προβλέπεται μια διατροφική απόκλιση από τα συνηθισμένα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν τρόποι να είμαστε προσεκτικοί

Γίνεται να μην πάρουμε βάρος στις γιορτές;
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά είναι μέρες γιορτής και ξεγνοιασιάς. Οι επισκέψεις, οι προσκλήσεις, οι έξοδοι με (και σε) φίλους, συγγενείς, οικείους βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη. Το ίδιο και τα γιορτινά τραπέζια.

Εννοείται πως αυτή την περίοδο, ο δείκτης της ζυγαριάς δεν είναι -και δεν πρέπει να είναι- το πρωταρχικό μέλημα  μας,  αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να τρώμε… χωρίς αύριο. Οι διατροφικές ατασθαλίες οδηγούν συνήθως σε υπερκατανάλωση φαγητού, ποτού και γλυκού. Η ζυγαριά αποτυπώνει την απόκλιση προς τα πάνω του βάρους μας, όπως φυσικά και τα ρούχα μας. Αυτό που χρειάζεται να θυμόμαστε, σύμφωνα με την διαιτολόγο- διατροφολόγο κυρία Αστερία Σταματάκη,  είναι –όπως σε πολλές εκφάνσεις της ζωής μας- το μέτρο: «
Πρέπει να υπάρχει μέτρο και ισορροπία για να αποφύγουμε τις δυσάρεστες επιπτώσεις της υπερφαγίας,  π.χ. γαστρεντερικές διαταραχές, αλλά   και την αύξηση του βάρους μετά τις γιορτές» λέει η ειδικός και παραθέτει τις δέκα διατροφικές συμβουλές των γιορτών.

Οι συμβουλές για μια σωστή διατροφική συμπεριφορά:
  • Τις ημέρες που έχετε κάποιο εορταστικό τραπέζι φροντίστε τα υπόλοιπα γεύματα της μέρας να μην είναι πλούσια σε λιπαρά και θερμίδες. Μην μείνετε όμως νηστικοί όλη μέρα  για να φάτε το βράδυ, γιατί τότε το πιο πιθανό είναι να καταναλώσετε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
  • Προσπαθήστε να αποφύγετε πολύ λιπαρές τροφές π.χ. την πέτσα από το  γουρουνόπουλο ή τη γαλοπούλα καθώς αποδίδουν πολλές θερμίδες , επιβαρύνουν το στομάχι και φορτώνουν τον οργανισμό  «κακά» λιπαρά οξέα.
  • Όταν βρεθείτε μπροστά από ένα μπουφέ , δείτε πρώτα τι προσφέρεται και μετά επιλέξτε τα φαγητά που σας αρέσουν περισσότερο, χωρίς να γεμίζετε το πιάτο σας με όλες τις τροφές που υπάρχουν.
  • Ξεκινήστε το γεύμα με μια σαλάτα, διότι οι φυτικές ίνες επιφέρουν γρηγορότερα τον κορεσμό.
  • Αν έχετε καλεσμένους στο σπίτι φροντίστε να έχετε και  κάποια πιάτα πιο «λιτά» μαγειρεμένα. Δεν είναι απαραίτητο μαζί με  τα κυρίως πιάτα  και όλες οι σαλάτες να είναι γεμάτες λιπαρές σάλτσες.
  • Δώστε προσοχή στο τσιμπολόγημα είτε κατά το μαγείρεμα είτε στα ορεκτικά που προσφέρονται πριν το γεύμα.
  • Καταναλώστε γλυκά με μέτρο. Τα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες είναι οι δίπλες ενώ πολλές θερμίδες έχει και η  πουτίγκα.
  • Ελέγξτε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε. Να γνωρίζετε, ότι όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλη (π.χ. μπύρα, κρασί) τόσο λιγότερες είναι οι θερμίδες που μας αποδίδει. Τα ποτά που περιέχουν τις περισσότερες θερμίδες είναι τα προϊόντα απόσταξης π.χ. ουίσκι, βότκα και τα λικέρ. Επίσης, η προσθήκη αναψυκτικού στο ποτό αυξάνει το θερμιδικό του περιεχόμενο. Μην πίνετε ποτέ αλκοόλ με άδειο στομάχι.
  • Δώστε προσοχή στα συνοδευτικά των αλκοολούχων ποτών και προτιμήστε στικς λαχανικών (π.χ. αγγουράκια, καροτάκια) από πατατάκια.
  • Τέλος, μην παραλείπετε τη φυσική δραστηριότητα. Περπατήστε και χορέψτε!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης