Η «ακτινογραφία» των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα

Η «ακτινογραφία» των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα

Το 13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ ένα στα χίλια παιδιά πάσχει από Νεανική Αρθρίτιδα

Η «ακτινογραφία» των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα
Την «ακτινογραφία» των ρευματικών παθήσεων στην Ελλάδα επιχειρεί Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία, με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Αρθρίτιδας στις 12 Οκτωβρίου.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία  της επιστημονικής ένωσης, οι ρευματοπαθείς ανέρχονται περίπου σε 3 εκατ. στη χώρα. Ειδικότερα, ποσοστό  13% του πληθυσμού πάσχει από οστεοαρθρίτιδα, 11% από οσφυαλγία, 4,8% από αυχεναλγία, 4,5% από οστεοπόρωση και 2,1% από τα σοβαρά αυτοάνοσα Φλεγμονώδη Συστηματικά Ρευματικά Νοσήματα, ενώ ένα  στα 1.000 παιδιά πάσχει από Νεανική Αρθρίτιδα.
 
Στις περισσότερες περιπτώσεις η αιτιολογία των ρευματικών παθήσεων παραμένει άγνωστη. Ο τρόπος ζωής (άσκηση, διατροφή, κάπνισμα, επάγγελμα, τόπος διαμονής κλπ), καθώς και οι κλιματολογικές συνθήκες δεν φαίνεται να σχετίζονται άμεσα με τη παθογένεση των ασθενειών, αλλά μπορούν να επηρεάσουν την εμφάνιση ή την εξέλιξη ορισμένων από αυτά τα νοσήματα. 

Κλείσιμο
Κρατούν, πάντως, τα αρνητικά πρωτεία μεταξύ όλων των νοσημάτων σε ό,τι αφορά την επίπτωση στην υγεία -προκαλώντας μακροχρόνια και βραχυχρόνια σωματική ανικανότητα- αλλά και στο… πορτοφόλι κάθε ασθενή, αφού σχετίζονται με μεγάλο αριθμό ιατρικών επισκέψεων και με κατανάλωση συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων.
 
Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν όλες τις ηλικίες – και όχι μόνο τους ηλικιωμένους όπως λανθασμένα πιστεύεται-  και συνοδεύονται από πόνο και ανικανότητα, ενώ εάν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, οδηγούν σε αναπηρία και αυξημένη νοσηρότητα και θνητότητα.
Στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι το 25% των ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα εγκαταλείπει την εργασία του μέσα στα πέντε πρώτα χρόνια από τη διάγνωση, ενώ ένας στους δύο ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα αντιμετωπίζει δυσκολίες στην πρόσβαση σε Ρευματολόγο και σε κατάλληλη θεραπεία, λόγω της πολύχρονης οικονομικής κρίσης που πλήττει περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες. Οι δε εξειδικευμένοι ιατροί – ρευματολόγοι στο ΕΣΥ, αποτελούν είδος προς…εξαφάνιση.
 
Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματοπάθειες
 
Στην Ελλάδα το «Εθνικό Συμβούλιο για τις Ρευματικές Παθήσεις» αποτελούμενο από την Ελληνική Ρευματολογική Εταιρία και όλες τις Ενώσεις Ασθενών με Ρευματοπάθειες που υπάρχουν στη χώρα, διαμόρφωσε και κατέθεσε στο Υπουργείο Υγείας το «Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις», το οποίο αναμένει την έγκριση του ΚΕΣΥ και κατόπιν του Υπουργού Υγείας για την υλοποίηση του. Το σχέδιο περιλαμβάνει 7 θεματικούς άξονες που αφορούν:
•           τις αναγκαίες πολιτικές υγείας και τις μεταρρυθμίσεις στο σύστημα υγείας που χρειάζεται να εφαρμοσθούν.
•           την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.
•           την ανάγκη δημιουργίας αρχείων καταγραφής ρευματοπαθών.
•           την υποστήριξη και τη φροντίδα των χρόνιων ρευματοπαθών.
•           την ανάπτυξη του εθελοντισμού για τη συμπληρωματική κάλυψη των αναγκών.
•           την εκπαίδευση των ιατρών και των άλλων επαγγελματιών υγείας αλ-λά και των ίδιων των ασθενών και των οικογενειών τους.
•           την έρευνα για τις Ρευματικές Παθήσεις (στους τομείς της επιδημιολογίας, της αιτιοπαθογένειας, της κλινικής έρευνας, αλλά και των οικονομικών δεδομένων για την επιβάρυνση του συστήματος υγείας).
           
 
Στο πλαίσιο της Ενημερωτικής Εκστρατείας το Εθνικό Συμβούλιο διοργανώνει τη Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015  (Παγκόσμια Ημέρα Αρθρίτιδας) ανοιχτή κεντρική εκδήλωση κοινού (με ελεύθερη είσοδο) στο συνεδριακό κέντρο του Μεγάρου Μουσικής (αίθουσα Σκαλκώτας) με τη συμμετοχή και θεσμικών παραγόντων.
Στην εκδήλωση που θα διαρκέσει από τις 17:30 έως τις 21:30 περιλαμβάνονται:
17:00 - 18:30.Θεματικά Stands  σε περίπτερα και videos από του Συλλόγους Ασθενών
18:30 - 19:00.  Χαιρετισμοί από το Υπουργείο  Υγείας και άλλους      επίσημους
19:00 - 20:00.  Σύντομες ομιλίες για τις Ρευματικές Παθήσεις από Καθηγητές Ρευματολογίας, Προέδρους Ασθενών και Οικονομολόγο της Υγείας
20:00 - 20:15.  Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τις Ρευματικές Παθήσεις από τον Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για τις Ρευματικές Παθήσεις
20:15 - 20:30.  Ελεύθερη συζήτηση με το κοινό
20:30 - 21:30.  Καλλιτεχνική Εκδήλωση με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και τους Bogaz Musicue.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης