Έρευνα: «Ασπίδα» κατά των ιών το λεμόνι

Έρευνα: «Ασπίδα» κατά των ιών το λεμόνι

Το κιτρικό οξύ μπορεί να αναστείλει τη μετάδοση ιών, όπως ο νοροϊός, στα ανθρώπινα κύτταρα, ισχυρίζονται επιστήμονες

Έρευνα: «Ασπίδα» κατά των ιών το λεμόνι
Το λεμόνι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, επισημαίνουν Γερμανοί επιστήμονες εξηγώντας πως, το κιτρικό οξύ μπορεί να αναστείλει τη μετάδοση ιών, όπως ο νοροϊός,  στα ανθρώπινα κύτταρα.

Όπως έδειξε η έρευνά τους, ο χυμός λεμονιού μπορεί να δράσει σαν φυσικό απολυμαντικό για την αποτροπή ιώσεων. Ο ιός Norovirus (νοροϊός) ή "ΝV"  προκαλεί την επονομαζόμενη γρίπη του στομάχου και είναι ιδιαίτερα μεταδοτικός. Μπορεί να μεταδοθεί μέσω μολυσμένων τροφίμων ή μολυσμένων χεριών, ενώ η εξάπλωσή του μπορεί να λάβει επιδημικές διαστάσεις.

Η λοίμωξη από το νοροιό είναι σπανίως θανατηφόρα, ωστόσο πάντα συνοδεύεται από δυσάρεστα έως επώδυνα συμπτώματα. Τα συμπτώματα αυτά μοιάζουν πολύ με την κοινή γρίπη, ενώ σε αυτά προστίθενται οι πόνοι στο σώμα, η ναυτία και η διάρροια.

Τα συμπτώματα αυτά εμφανίζονται ιδιαίτερα έντονα σε παιδιά. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποια ειδική θεραπεία για τον παθογόνο ιό NV. «Όταν οι γιατροί διαγιγνώσκουν ότι ένας ασθενής έχει προσβληθεί από αυτόν τον ιό, τότε δεν υπάρχουν και πολλά που μπορεί να κάνει ο ασθενής... εκτός από το να συνεχίσει να είναι φορέας του ιού», υποστηρίζει  χαρακτηριστικά ο Γκραντ Χάνσμαν, καθηγητής Ιολογίας από το Κέντρο για την Έρευνα κατά του Καρκίνου της Χαϊδελβέργης.

Ωστόσο, πρόσφατα, οι μελέτες της ερευνητικής ομάδας στην οποία μετέχει ο Χάνσμαν, κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το λεμόνι - κιτρικό οξύ - και ειδικότερα τα μόριά του, είναι σε θέση να προστατεύσουν τα κύτταρα από τη μόλυνση.
Κλείσιμο

Xρησιμοποιώντας μια μέθοδο ανάλυσης με ακτίνες Χ, οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας της Χαϊδελβέργης κατάφεραν να αποδείξουν ότι τα μόρια κιτρικού οξέως μπορούν να παρέμβουν ακριβώς σε εκείνα τα κυτταρικά σημεία από όπου μεταδίδεται ο επίμαχος ιός.

Σύμφωνα με τον Χάνσμαν, ακόμη και λίγος χυμός λεμονιού, που περιέχει άφθονο κιτρικό οξύ αρκεί για να έχει ευεργετική επίδραση ως προς την αναστολή του ιού. Μάλιστα ο Χάνσμαν δηλώνει ότι έφθασε σε αυτό το συμπέρασμα όταν πριν από κάποια χρόνια, ο ίδιος προσβλήθηκε από τον ιό και δοκίμασε να πιει λίγο χυμό φρέσκου λεμονιού. «Ίσως ήμουν προκατειλημμένος, ωστόσο ένιωσα ότι τα συμπτώματα της ναυτίας είχαν αρχίσει να φεύγουν», επεσήμανε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης