Περισσότερο θανατηφόρο το έμφραγμα για τις γυναίκες

Περισσότερο θανατηφόρο το έμφραγμα για τις γυναίκες

Οι βασικές δύο αιτίες είναι αφενός ότι οι γυναίκες συνήθως το παθαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη

Περισσότερο θανατηφόρο το έμφραγμα για τις γυναίκες
Το έμφραγμα αποδεικνύεται πιο... θανατηφόρο για τις γυναίκες, απ' ότι για τους άνδρες, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε ομάδα Γάλλων επιστημόνων και παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο.

Οι δύο βασικές αιτίες για το ότι το έμφραγμα τείνει να είναι πιο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών, είναι αφενός ότι οι τελευταίες συνήθως το παθαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη. Οι παράγοντες (ηλικία, διαβήτης) αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το έμφραγμα.

Η μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», αφορούσε στοιχεία από 11.420 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Το ποσοστό επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν 18%, ενώ για τους άνδρες 26%. Τα εμφράγματα προκαλούνται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο.

Κλείσιμο
Όμως η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν κάνει αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς και από την καρδιά τους, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για μοιραίο έμφραγμα. Αγγειοπλαστική είχε γίνει στο 26% των γυναικών, έναντι 36% των ανδρών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου μια σχετική υποβάθμιση του καρδιαγγειακού κινδύνου εκ μέρους των γυναικών, οι οποίες μπορεί να ελέγχουν καθημερινά τον εαυτό τους στον καθρέφτη για τυχόν ενδείξεις καρκίνου του μαστού, όμως από την άλλη μπορεί να αδιαφορούν -ή να αγνοούν- για το αν έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης