Λίστα… θανάτου στις ΜΕΘ του ΕΣΥ

Λίστα… θανάτου στις ΜΕΘ του ΕΣΥ

«Αυτοί οι ασθενείς και αυτή η λίστα που διατηρείται στο ΕΚΑΒ είναι η ντροπή όλων των υπουργών Υγείας στη χώρα, ιδίως δε εκείνων της τελευταίας τετραετίας» δήλωσε στο protothema.gr ο γιατρός της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, Παναγιώτης Παπανικολάου

 Λίστα… θανάτου στις ΜΕΘ του ΕΣΥ
Βαρύτατο έμφραγμα έχει υποστεί η Εντατική Νοσηλεία στο ΕΣΥ. Εκατοντάδες κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες, των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στο σύστημα δημόσιας υγείας είναι κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, στερώντας από τους ασθενείς που τις χρειάζονται, τη δυνατότητα της περίθαλψης και της νοσηλείας. Τουλάχιστον 20 άτομα αριθμεί καθημερινά η θλιβερή λίστα του ΕΚΑΒ με τους πολυτραυματίες και τα βαριά περιστατικά που πρέπει να εισαχθούν άμεσα για νοσηλεία σε ΜΕΘ, πλην όμως δεν…εισάγονται. Αντί για τη ΜΕΘ παραμένουν διασωληνωμένοι με φορητούς αναπνευστήρες σε απλούς θαλάμους με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την έκβαση της υγείας τους.
 
Στη σημερινή λίστα του ΕΚΑΒ βρίσκονται 23 ασθενείς, όλοι τους βαριά περιστατικά που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ. Είναι ενδεικτικό ότι μόνο στη Νευρολογική Κλινική του Γενικού Κρατικού Νίκαιας «Άγιος Παντελεήμων» βρίσκονται τρεις ασθενείς, οι οποίοι χρειάζονται ΜΕΘ. Πρόκειται για δύο καρκινοπαθείς και έναν τραυματία από τροχαίο. Μάλιστα, ο ένας εκ καρκινοπαθής επείγει να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, πλην όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν δεν εξασφαλιστεί κρεβάτι σε ΜΕΘ, ώστε να διακομιστεί αμέσως μετά το χειρουργείο.
 
Τη μελανή εικόνα της Νευρολογικής Κλινικής του Γενικού Κρατικού Νίκαιας «ανέβασε» στον λογαριασμό του στο twitter ο γιατρός της, κ. Παναγιώτης Παπανικολάου: «2 πλέον οι βαρέως πάσχοντες διασωληνωμένοι στο τμήμα συν  1 ασθενής με όγκο εγκεφάλου που η επέμβαση αναβάλλεται για 3η φορά λόγω έλλειψης ΜΕΘ»έγραψε ο γιατρός, για να επανέλθει στο ζωτικής σημασίας αυτό θέμα λίγο αργότερα με νέα ανάρτηση. «Θα καλώ τους οικείους των ασθενών για τους οποίους δεν βρίσκεται ΜΕΘ, να ΜΗΝΥΟΥΝ τον εκάστοτε Υπ.Υγείας. Να δω τι θα κάνει η βουλή με ΑΥΤΕΣ τις μηνύσεις» έγραψε ο κ. Παπανικολάου, αναζητώντας προφανώς ως γιατρός και ως άνθρωπος τη «σωτήρια» λύση στο μπλοκαρισμένο σύστημα των ΜΕΘ.
 
«Αυτοί οι ασθενείς και αυτή η λίστα που διατηρείται στο ΕΚΑΒ είναι η ντροπή όλων των υπουργών Υγείας στη χώρα, ιδίως δε εκείνων της τελευταίας τετραετίας. Είναι μια λίστα αναμονής για τον…άλλο κόσμο, αυτό είναι στην πραγματικότητα. Τουλάχιστον οι μισοί από τους ασθενείς αυτής της λίστας θα μπορούσαν να σωθούν εάν εισάγονταν εγκαίρως σε ΜΕΘ. Σύμφωνα με τους εντατικολόγους έως και 2.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο στην χώρα μας λόγω έλλειψης κλινών ΜΕΘ» λέει στο protothema.gr ο κ. Παπανικολάου.
 
Στελέχη του ΕΚΑΒ εξηγούν ότι η λίστα μακραίνει κυρίως τους θερινούς μήνες, και μαζί τους και οι πιθανότητες της μοιραίας έκβασης της υγείας των ασθενών, διότι τα διαθέσιμα κρεβάτια είναι πολύ λιγότερα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υπεύθυνοι των ΜΕΘ σε συνεργασία και με τις αρχές των νοσοκομείων υλοποιούν τα ετήσια προγράμματα απολύμανσης που ουσιαστικά τις θέτουν εκτός λειτουργίας για 15 έως 20 ημέρες.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης