Χωρίς μοσχεύματα κερατοειδούς βρίσκεται η Ελλάδα

Χωρίς μοσχεύματα κερατοειδούς βρίσκεται η Ελλάδα

Καταδικάζονται οι ασθενείς να μείνουν στο σκοτάδι

Χωρίς μοσχεύματα κερατοειδούς βρίσκεται η Ελλάδα
Μια αγνωστη στο ευρύ κοινό, αλλα κομβικής σημασίας για τους ασθενείς, επίπτωση της δραματικής κατάστασης που βιώνει η χώρα την τελευταία εβδομάδα, αναδεικνύει ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Ιατρικού Κολεγίου καθηγητής Οφθαλμολογίας, κ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος. 
 
Σύμφωνα με τον καθηγητή, βρίςκονται στον αέρα όλες οι μεταμοσχεύσεις κερατοειδούς στους Έλληνες ασθενείς, καθώς λόγω των μέτρων capital control που εχουν εφαρμοστεί, δεν είναι δυνατή η εισαγωγή των μοσχευμάτων  στην Ελλάδα. Πρακτικά, αυτο σημαίνει πως δεν προγραμματίζεται καμία μεταμόσχευση κερατοειδούς μέχρι νεωτέρας. "Καταδικάζονται άνθρωποι να μείνουν στο σκοτάδι! " υπογραμμίζει ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι "δυστυχώς τα capital control αποκάλυψαν τη γύμνια της χώρας μας". 

Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που εισάγει την πλειοψηφία των μοσχευμάτων κερατοειδούς, σε ποσοστό πάνω από το 90%.  Η συγκεκριμένη μεταμόσχευση αποτελεί την πιο επιτυχημένη επέμβαση στον άνθρωπο και επαναφέρει το "φως" σε εκατοντάδες ανθρώπους καθημερινά σε όλες τις χώρες.

"Σε όλες τις χώρες, με εξαίρεση την Ελλάδα, υπάρχουν και λειτουργούν τράπεζες οργάνων και ιστών,  με "περίσσευμα" μάλιστα, ώστε κάποιοι από αυτούς τους δωρηθέντες ιστούς να βρίσκουν το δρόμο τους προς τη χώρα μας. Η Ελλάδα δεν έχει αποκτήσει ακόμα ουσιαστική τράπεζα κερατοειδών" επισημαίνει ο κ. Κανελλόπουλος, με αφορμή τη θλιβερή διακοπή των μεταμοσχεύσεων. 

Οπως αναφέρει, οι τράπεζες που λειτουργούν στη χώρα μας είναι απλά γραφεία εισαγωγής και διακίνησης αλλοδαπών ιστών, από προηγμένες χώρες, όπως η Τσεχία, Ολλανδία, Ιταλία, Φιλιππίνες και κυρίως οι ΗΠΑ. Αναφορικά με τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (ΕΟΜ), ο ειδικός υποστηρίζει ότι δυστυχώς λειτουργεί ως γραφείο αναγγελίας κανονισμών, σχετικά με το τι δεν μπορεί να γίνει και όχι με το τι μπορεί να πραγματοποιηθεί σε ενα τόςο ευαίσθητο πεδίο οπως αυτο των μεταμοσχεύσεων. 
Κλείσιμο

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης