Οι γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν το ζάχαρο και οδηγούν στην παχυσαρκία

Οι γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν το ζάχαρο και οδηγούν στην παχυσαρκία

Οι ουσίες που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο είναι η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά διαιτητικά ποτά και τροφές

Οι γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν το ζάχαρο και οδηγούν στην παχυσαρκία
Πόσοι από εμάς δεν καταναλώνουμε γλυκαντικές ουσίες αντί της ζάχαρης με τη τη σκέψη ότι δεν παχύνουμε. Την εν λόγω θεωρία έρχονται να ανατρέψουν Ισραηλινοί ερευνητές από το Weizmann Institute of Science η μελέτη των οποίων δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Nature.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες που βρίσκονται στα διαιτητικά ποτά, σε ορισμένα γλυκά και άλλα τρόφιμα με λίγες θερμίδες, στην πραγματικότητα αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκία επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο το σώμα επεξεργάζεται τη ζάχαρη.

Οι γλυκαντικές ουσίες που τέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο είναι η σακχαρίνη, η σουκραλόζη και η ασπαρτάμη, οι οποίες βρίσκονται σε πολλά διαιτητικά ποτά και τροφές. Αυτές οι γλυκαντικές ουσίες υπάρχουν και σε φακελάκια, σε καφετέριες και εστιατόρια, τα οποία αντικαθιστούν τη ζάχαρη. Οι ερευνητές γράφουν ότι η μαζική και χωρίς επίβλεψη κατανάλωση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών πρέπει να επαναξιολογηθεί.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές έδειξαν πρώτα ότι οι τρεις γλυκαντικές ουσίες έκαναν πιο δύσκολο για τα ποντίκια να επεξεργαστούν τη ζάχαρη. Αυτό είναι γνωστό με τον όρο δυσανεξία στη γλυκόζη, μια κατάσταση που αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2. Στη συνέχεια μελέτησαν σχεδόν 400 ανθρώπους και βρήκαν ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες συνδέονται με την παχυσαρκία και τη δυσανεξία στη γλυκόζη.

Το εντυπωσιακό ήταν ότι από επτά εθελοντές που δεν κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης, οι τέσσερις από αυτούς εμφάνισαν δυσανεξία στη γλυκόζη μόλις μετά από μια εβδομάδα αφότου άρχισαν να καταναλώνουν τις γλυκαντικές ουσίες.

Αν και ο ακριβής λόγος που οι γλυκαντικές ουσίες ανεβάζουν το «ζάχαρο» του αίματος δεν είναι γνωστός, προηγούμενες μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ενδεχομένως να ασκούν τις παρενέργειες τους μεταβάλλοντας τον τύπο των βακτηρίων στο έντερο (επηρεάζοντας το μικροβίωμα).

πηγή: dietup
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης