Χαμηλώνει… επικίνδυνα η ηλικία των υπερτασικών ασθενών στη χώρα μας

Χαμηλώνει… επικίνδυνα η ηλικία των υπερτασικών ασθενών στη χώρα μας

Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο, καθώς αποτελεί την πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και τη δεύτερη αιτία εμφράγματο

Χαμηλώνει… επικίνδυνα η ηλικία των υπερτασικών ασθενών στη χώρα μας
Τουλάχιστον 2 εκατ. Έλληνες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) – το 1/3 του ενήλικου πληθυσμού και το ½ των ηλικιωμένων, ενώ αυξάνονται και οι υπερτασικοί ασθενείς στον παιδικό πληθυσμό.

Η υπέρταση παραμένει κύριος παράγοντας κινδύνου για νόσο ή θάνατο, καθώς αποτελεί την πρώτη αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου και καρδιακής ανεπάρκειας και τη δεύτερη αιτία εμφράγματος. Κι ενώ  η νόσος αποκαλύπτει όλο και συχνότερα το σκληρό «πρόσωπό» της, οι Έλληνες ασθενείς αναγκάζονται να διακόπτουν την αγωγή τους ή να την τροποποιούν για λόγους οικονομίας (το μέσο μηνιαίο κόστος της υπερτασικής αγωγής κυμαίνεται από 3 έως και 60 ευρώ).
 
Τα στοιχεία αυτά παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς της Ελληνικής Εταιρίας Υπέρτασης, με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης την ερχόμενη Κυριακή (17 Μαϊου).
 
Κλείσιμο
Ως υπέρταση ορίζεται στην κλινική πράξη, η συστολική (μεγάλη) αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 140mmHg ή/και η διαστολική (μικρή) αρτηριακή πίεση ίση ή μεγαλύτερη από 90mmHg. Τα όρια αυτά ισχύουν για όλους τους ενήλικες ανεξάρτητα από την ηλικία και το φύλο.
 
Όπως επισήμανε η  Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης κυρία Στέλλα  Δούμα, Καθηγήτρια Παθολογίας ΑΠΘ, Διευθύντρια Γ΄ Παθολογικής Κλινικής στο Νοσοκομείο Παπαγεωργίου, τα τελευταία χρόνια καταγράφεται σταθερά αύξηση των υπερτασικών ασθενών στα Ιατρεία Υπέρτασης που λειτουργούν στα δημόσια νοσοκομεία, αύξηση η οποία αποτυπώνεται και στον παιδικό πληθυσμό.
 
«Αν και η διάγνωσή της είναι απλή διαδικασία, στο 50% των περιπτώσεων παραμένει αδιάγνωστη. Επιπλέον, ενώ τα 3/4 των υπερτασικών παίρνουν φαρμακευτική αγωγή, δεν είναι ρυθμισμένοι επαρκώς», ανέφερε ο κ. Γεώργιος Στεργίου, αντιπρόεδρος της ΕΕΥ, καθηγητής Παθολογίας και Υπέρτασης στη Γ'  Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου «Σωτηρία». Η υπέρταση είναι εύκολο να διαγνωστεί, και όπως ανέφεραν οι επιστήμονες, η μέτρηση της πίεσης πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των τριών ετών και να επαναλαμβάνεται μία φορά ετησίως.
 
«Υπάρχουν διάφορες επιλογές για την φαρμακευτική θεραπεία, η οποία εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία από τα καρδιαγγειακά επεισόδια, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες. Για να επιτευχθεί άριστη ρύθμιση της πίεσης σχεδόν στις μισές περιπτώσεις χρειάζεται συνδυασμός 2-3 φαρμάκων. Πλέον η απλοποίηση της θεραπείας με φάρμακα σε μια δόση, κάθε πρωί, με συνδυασμό 2-3 δραστικών ουσιών σε ένα χάπι, έχει βελτιώσει τη συμμόρφωση των ασθενών και έχει οδηγήσει σε καλύτερο έλεγχο της πάθησης», υπογράμμισε ο κ. Κωνσταντίνος Τσιούφης, αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας, Ιπποκράτειο νοσοκομείο και Γραμματέας του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Υπέρτασης.
Επίσης, η υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ (μέχρι 2 ποτά την ημέρα για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση της πίεσης.
 
Δράσεις για την παγκόσμια Ημέρα κατά της Υπέρτασης
 
«Όλοι να γνωρίζουν αν έχουν υπέρταση», είναι ο στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης και το κύριο μήνυμα είναι «Όλοι μετρήστε την πίεσή σας».
Στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Υπέρτασης, και με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα μετρήσεων με υποστήριξη νοσηλευτικού προσωπικού και διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης.
 
Το Πρόγραμμα θα διεξαχθεί το Σάββατο 16 Μαΐου, μεταξύ 9:30 - 14:00 μμ στις εξής πόλεις:
1. Αθήνα (Αμπελόκηποι σταθμός Μετρό Αλεξάνδρας & Σούτσου)
2. Θεσσαλονίκη (Πλατεία Αριστοτέλους - κάτω από τη Μητροπόλεως)
3. Πάτρα (Πλατεία Αγ. Γεωργίου)
4. Καλαμάτα (Πλατεία Βασ. Γεωργίου)
5. Τρίπολη (Πλατεία Γεωργίου Β')
6. Χανιά Κρήτης (Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)
7. Ηράκλειο Κρήτης (Πλατεία Ελ. Βενιζέλου)
8. Λάρισα (Κεντρική Πλατεία μπροστά από το σπιτάκι του Δήμου)
9. Βόλος (Πλατεία Αγ. Νικολάου)
10.Τρίκαλα (Κεντρική Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου)
11.Ιωάννινα (Μπροστά από το Κτίριο Περιφέρειας Ηπείρου)
12.Σέρρες (Πλατεία Ελευθερίας)
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης