Διατροφή για ενίσχυση των εγκεφαλικών κυττάρων!

Διατροφή για ενίσχυση των εγκεφαλικών κυττάρων!

Όσα πρέπει να καταναλώνουμε για να αποφύγουμε ή να επιβραδύνουμε τη νόσο Alzheimer

Διατροφή για ενίσχυση των εγκεφαλικών κυττάρων!
Πολύ συχνά παραπονιόμαστε ότι δεν θυμόμαστε πρόσφατα γεγονότα, ο λόγος μας χάνει τον ρυθμό του και αναζητούμε μέσα από τη διατροφή τρόπους, ώστε να ενισχύσουμε τη μνήμη μας και να βελτιώσουμε τη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Επίσης, τα τελευταία χρόνια ακούμε για μια εκφυλιστική νόσο των κυττάρων του εγκεφάλου μας, τη νόσο Alzheimer, που εμφανίζεται ολοένα και σε μικρότερες ηλικίες. Παλιότερα τη συναντούσαμε μετά τα 65, ενώ σήμερα αρχίζει να εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε άτομα μετά τα 50.  

Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συχνή μορφή άνοιας. Πρόκειται για μια μη αντιστρέψιμη ασθένεια που μεταξύ των πρώτων συμπτωμάτων είναι η απώλεια μνήμης, σύγχυση, οξυθυμία, επιθετικότητα, ταλάντευση διάθεσης, προβληματική  ομιλία, απώλεια της μακροπρόθεσμης μνήμης κα. Το πιο ανησυχητικό, όμως,  όλων είναι ότι η νόσος αυτή αυξάνεται με τρομερά επιταχυνόμενους ρυθμούς κι έτσι, ενώ,  σήμερα περίπου 30 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας πάσχουν από τη νόσο, μέχρι το 2050 το νούμερο αυτό εκτιμάται ότι θα έχει τετραπλασιαστεί.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να επιβραδύνουμε τη νόσο ή ακόμα καλύτερα να τονώσουμε την υγεία των εγκεφαλικών μας κυττάρων; Η απάντηση  φαίνεται να ακούει στο όνομα MIND diet, μας επισημαίνει ο διαιτολόγος-κλινικός διατροφολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου. Πρόκειται , εξηγεί, για μια νέα δίαιτα που δημιουργήθηκε από το «πάντρεμα» της Μεσογειακής Δίαιτας και της Dash diet (Diet Approaches to Stop Hypertension), μιας διαδεδομένης  δίαιτας για την αντιμετώπιση της Υπέρτασης. Επομένως, στηρίζεται στην κατανάλωση φρούτων,  λαχανικών, καρπών, ψαριού, πουλερικών, άπαχων γαλακτοκομικών, χαμηλής πρόσληψης αλατιού, δημητριακών ολικής άλεσης  κι ελαιολάδου. Η MIND Diet (Mediterannean-Dash Intervention for Neurodegenerative Delay), επίσης,  συστήνει χαμηλή κατανάλωση έως και αποφυγή κόκκινου κρέατος, βουτύρου, γλυκών, τηγανιτών και fast food. 

Κλείσιμο
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Alzheimer and Dementia, μελετήθηκε η σχέση των διατροφικών συνηθειών με την πιθανότητα εμφάνισης νόσου Alzheimer σε άτομα 58 έως 98 ετών. Οι εθελοντές παρακολουθήθηκαν για 4,5 χρόνια και βρέθηκε ότι αυτοί που ακλούθησαν την MIND diet είχαν 53% μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν τη νόσο, από αυτούς που δεν την ακλούθησαν. Μάλιστα, τονίζει ο κ. Παπαλαζάρου, ακόμα και η μικρότερη συμμόρφωση με την εν λόγω δίαιτα οδήγησε σε μείωση εμφάνισης της νόσου κατά 39%. Παρόλο που  η μελέτη δεν αποδεικνύει τη σχέση αιτίου αποτελέσματος, ωστόσο φαίνεται να δείχνει ένα δρόμο για τις διατροφικές συνήθειες που μπορούν να συμβάλουν στην  καλύτερη εγκεφαλική μας λειτουργία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης