Υπερδιπλάσια κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

Υπερδιπλάσια κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία

Το 1/3 των περιστατικών αφορούν σε άτομα ηλικίας 25 έως 50 χρόνων

Υπερδιπλάσια κρούσματα μελανώματος στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία
Δραματική αύξηση των δερματικών καρκίνων καταγράφεται στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Τα περιστατικά μελανώματος, που αποτελούν την πιο επικίνδυνη μορφή του καρκίνου του δέρματος, έχουν υπερδιπλασιαστεί ενώ την ίδια στιγμή χαμηλώνει…επικίνδυνα η ηλικία των ασθενών.
 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους ειδικούς της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ), με την ευκαιρία της Ελληνικής Εβδομάδας κατά του Καρκίνου του Δέρματος, το 2014 καταγράφηκαν 186 νέα περιστατικά μελανώματος, ενώ πριν από μία δεκαετία ο αριθμός των ετήσιων περιστατικών δεν ξεπερνούσε τα 70. Επιπλέον, το 1/3 των περυσινών περιστατικών αφορούσαν σε άτομα ηλικίας 25 έως 50 χρόνων.
 
Παγκοσμίως καταγράφονται περισσότερα από 2 εκατ. περιστατικά καρκίνου του δέρματος, από τα οποία τα 130.000 αφορούν το μελάνωμα. To μελάνωμα πλήττει κυρίως τις γυναίκες. Μελέτες έχουν δείξει ότι στην Ευρώπη προσβάλλονται από την ασθένεια 12 γυναίκες και έξι άνδρες ανά 100.000 ανθρώπους.
 
Κλείσιμο
Η αύξηση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τον καθηγητή Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Αλέξανδρο Στρατηγό, η αύξηση των κρουσμάτων σχετίζεται άμεσα με την αλλαγή στη συμπεριφορά του σύγχρονου ανθρώπου απέναντι στον ήλιο: «παλαιότερα η έκθεση στον ήλιο αφορούσε όσους εργάζονταν σε εξωτερικούς χώρους, ενώ σήμερα η έκθεση στον ήλιο γίνεται κατά κόρον και κυρίως για ψυχαγωγικούς λόγους, διακοπές σε ηλιόλουστες χώρες, ηλιοθεραπεία, μαύρισμα, ακόμη και τεχνητό, όλες συνήθειες που προστέθηκαν στη ζωή μας τις τελευταίες δεκαετίες» ανέφερε ο κ. Στρατηγός.
 
Η πιθανότητα να αναπτύξει ο μέσος Έλληνας μελάνωμα καθόλη τη διάρκεια της ζωής του είναι αρκετά υψηλή. Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΣΑΕ και καθηγητής Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Δημήτρης Σωτηριάδης, κατά την εκστρατεία εξέτασης και ενημέρωσης στην Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος σε δείγμα 6.600 ατόμων του 2014 διαγνώστηκαν σε ποσοστό 5,7%  ακτινικές κερατώσεις (παράγοντας κινδύνου για ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα), στο 8,8%  δερματική κακοήθεια και στο 1,9% βλάβη ύποπτη για μελάνωμα.
 
Η ανίχνευση του μελανώματος όταν αυτό βρίσκεται σε αρχικό στάδιο είναι υψίστης σημασίας, διότι ουσιαστικά η αντιμετώπιση του εξαρτάται από το κλινικό στάδιο.
 
Ελληνική Εβδομάδα Κατά του Καρκίνου του Δέρματος
 
Η εφετινή εκστρατεία λαμβάνει χώρα από 4 έως 8 Μαΐου. Οι ενδιαφερόμενοι καλώντας τον αριθμό 215 215 22 23 μπορούν να μάθουν σε ποιους δερματολόγους μπορούν να απευθυνθούν για δωρεάν εξετάσεις του δέρματος. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κλείσουν ραντεβού με τον γιατρό. Οι εξετάσεις θα γίνονται από 4 έως 8 Μαΐου στα ιδιωτικά ιατρεία των συμμετεχόντων δερματολόγων και στα εξωτερικά ιατρεία των δερματολογικών νοσοκομείων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο: www.edae.gr
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης