SOS για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη από ομάδα ειδικών

SOS για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη από ομάδα ειδικών

Οι 18 συστάσεις της Συντονιστικής Ομάδας αφορούν τρία βασικά θέματα, και συγκεκριμένα την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, τη διαμόρφωση χειραφετημένων και υπεύθυνων πολιτών και την αναδιοργάνωση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας

SOS για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στην Ευρώπη από ομάδα ειδικών
To 2050 τέσσερις στους δέκα Ευρωπαίους θα είναι ηλικίας άνω των 60 χρόνων. Εξ αυτών περισσότεροι από τους μισούς θα πάσχουν από χρόνια νοσήματα, για την αντιμετώπιση των οποίων θα δαπανάται το 75% των δαπανών υγείας. Πρόκειται για δεδομένα τα οποία, κατά τους ειδικούς, θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, και επιβάλλεται να δρομολογήσουν λύσεις.
 
Προς την κατεύθυνση αυτή κινήθηκε η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Ομάδα του προγράμματος «Recipes for Sustainable HealthCare» (υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie) η οποία παρέδωσε πρόσφατα στις Βρυξέλλες μια εμπεριστατωμένη έκθεση (White Paper), με συγκεκριμένες προτάσεις για δράσεις με στόχο τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
 
«Τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης πρέπει να καταστούν βιώσιμα. Το έργο αυτό δεν είναι εύκολο. Απαιτούνται λύσεις που θα μπορέσουν να βοηθήσουν τόσο τους ασθενείς, όσο και τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης να προσαρμοστούν στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Πρέπει να μετασχηματίσουμε τα συστήματα υγείας και να διασφαλίσουμε ότι θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες του μέλλοντος. Γι' αυτόν το λόγο πρέπει να δράσουμε από κοινού. Κανείς δεν μπορεί να το επιτύχει αυτό μόνος του», ανέφερε ο κ. Πασχάλης Αποστολίδης, Γενικός Διευθυντής της AbbVie Ελλάδος, με αφορμή την παράδοση της ελληνικής μελέτης.
 
Κλείσιμο
Η Ευρωπαϊκή Συντονιστική Ομάδα, υπό την προεδρία της κ. Mary Harney πρώην Υπουργού Υγείας της Ιρλανδίας, συστήθηκε το Μάρτιο του 2014 στα πλαίσια του προγράμματος και έφερε σε επαφή εκπροσώπους από τον ακαδημαϊκό χώρο, τη βιομηχανία, την πολιτική, την κοινωνία των πολιτών, επαγγελματίες υγείας και επιστημονικές οργανώσεις.
 
«Τα δεδομένα και τα στοιχεία που συλλέχθηκαν καταδεικνύουν σαφώς ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης βρίσκονται σε κομβικό σημείο. Πολύ δε περισσότερο, το ελληνικό με τις παθογένειες που όλοι γνωρίζουν ότι το χαρακτηρίζουν. Εμείς ως εταιρία χρηματοδοτήσαμε την εκπόνηση δύο προτάσεων με στόχο να συμβάλουμε στη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας της χώρας. Πιο συγκεκριμένα, οι προτάσεις μας αφορούν στην καθιέρωση Επείγουσας Φροντίδας με δημιουργία αυτόνομων Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 24 ώρες, 7 ημέρες την εβδομάδα μόνο για έκτακτα με κατάργηση εφημεριών καθώς και  την καθιέρωση καθολικής Εθνικής Ασφάλισης, με κατάργηση εισφορών Υγείας και δωρεάν βασικό «πακέτο ΕΟΠΥΥ» για όλους» δήλωσε η κυρία  Άντζελα Βερναδάκη, Market Access & External Relations Director της AbbVie Ελλάδος.
 
Τι εισηγείται η Συντονιστική Ομάδα
 
Οι 18 συστάσεις της Συντονιστικής Ομάδας αφορούν τρία βασικά θέματα, και συγκεκριμένα την πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, τη διαμόρφωση χειραφετημένων και υπεύθυνων πολιτών και την αναδιοργάνωση της παροχής υπηρεσιών φροντίδας.

Στο πλαίσιο των συστάσεων, ζητείται να αναληφθούν, μεταξύ άλλων, οι εξής δράσεις: 

• να επικεντρωθούν περισσότερο οι επενδύσεις υγείας στην πρόληψη μέσω της συμπερίληψης ενός ευρωπαϊκού στόχου για μετάβαση των επενδύσεων από τη θεραπεία στην πρόληψη και την έγκαιρη παρέμβαση, καθώς και της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού πίνακα επιδόσεων για την παρακολούθηση της προόδου που σημειώνεται στα διάφορα κράτη μέλη της Ε.Ε.
•να εναρμονιστεί η παρακολούθηση των τάσεων στο χώρο της υγείας και της συλλογής δεδομένων
•να θεσπιστούν νέοι πανευρωπαϊκοί κανόνες και κανονισμοί προστασίας των δεδομένων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η κατάλληλη αξιοποίηση των δεδομένων για την επικαιροποίηση της στρατηγικής παρεμβάσεων υγείας, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την προστασία της ιδιωτικής ζωής του ασθενούς
• να συμμετέχουν πιο ενεργά οι εργοδότες και οι επαγγελματίες υγείας σε ζητήματα υγείας στην εργασία
•να καταπολεμηθεί ο αναλφαβητισμός σε θέματα υγείας
• να υιοθετηθούν νέες τεχνολογίες για τη στήριξη της μεταρρύθμισης των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης