Κανένα γενόσημο στα φαρμακεία αν δεν παράγεται στην Ελλάδα

Κανένα γενόσημο στα φαρμακεία αν δεν παράγεται στην Ελλάδα

Με τη χώρα βυθισμένη στο μνημονιακό σκοτάδι, το μεγάλο ερώτημα που θα κληθούν να απαντήσουν και οι νυν, αλλά και οι επόμενοι κυβερνώντες, θα έχει να κάνει με την πολιτική υγείας που θα ακολουθηθεί και θα εφαρμοστεί τα επόμενα χρόνια.

Κανένα γενόσημο στα φαρμακεία αν δεν παράγεται στην Ελλάδα

Οι μνημονιακές εμμονές των τροϊκανών που αποδεδειγμένα πλέον, εκπόνησαν ένα σχέδιο εξυπηρέτησης ξένων συμφερόντων, το οποίο εκτέλεσαν πιστά οι κ. Λοβέρδος, Γεωργιάδης και Βορίδης, πρέπει να αποτελέσουν παρελθόν.

Το Newsbomb.gr τολμά και προτείνει την πλέον «καθαρή» τομή, προκειμένου όλοι οι Ελληνες να έχουν πρόσβαση σε κατάλληλα και απόλυτα ασφαλή για την υγεία τους φάρμακα.

Μια παρέμβαση που ως δεύτερο αποτέλεσμα, πέραν της προστασίας της υγείας των πολιτών, θα έχει και την έμπρακτη στήριξη ενός εκ των πιο σημαντικών πυλώνων ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας.

Κλείσιμο

Ενός τομέα που ακόμα και στα χρόνια της βαθιάς οικονομικής κρίσης, επενδύει στην Ελλάδα, βιώνοντας καθημερινά μια τρομακτική ασφυξία και απαξίωση από την ελληνική κυβέρνηση. Οι ελληνικές παραγωγικές μονάδες και οι χιλιάδες θέσεις εργασίας «πιέζονται» καθημερινά, όμως λύσεις υπάρχουν, αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει να λειτουργήσει υπέρ των Ελλήνων και των ελληνικών επιχειρήσεων και όχι υπέρ της τρόικας και των ξένων συμφερόντων.

Πώς μπορεί να προστατευτεί ένας κλάδος, ο οποίος συνεισφέρει τα μέγιστα στην ελληνική οικονομία, στην επιχειρηματικότητα και στην αγορά εργασίας, ένας κλάδος ο οποίος τονώνει το ΑΕΠ με 3,4 δις ευρώ, ένας κλάδος ο οποίος εξακολουθεί να αντιστέκεται στο τσουνάμι της μεγαλύτερης μεταπολεμικής ύφεσης, να επενδύει και να εξάγει, αποτελώντας ίσως τον πλέον αξιόπιστο και συνεπή πρεσβευτή στις αγορές του εξωτερικού;

Είναι γεγονός ότι η ελληνική παραγωγή σφαδάζει όχι μόνο από τιμωρητικά χαράτσια, όπως clawback και rebate αλλά και από τεράστιες φορολογικές επιβαρύνσεις, ζητήματα τα οποία καθιστούν πλέον σχεδόν απαγορευτική την παραγωγή και διατήρηση μονάδων στην χώρα μας. Και είναι γνωστό πλέον, όπως το έχουν εκφράσει και δημόσια οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας ότι το να διατηρεί ένας Ελληνας επιχειρηματίας φαρμακοβιομηχανία στην Ελλάδα, αποτελεί προσωπικό του επίτευγμα, το οποίο εκπορεύεται από λόγους εθνικού συμφέροντος.

Αρκεί να αναφέρουμε, ότι από το 1980 και μετά, τα εγχωρίως παραγόμενα αντιμετωπίζονται πολύ πιο άγρια από τα εισαγόμενα. Όπως υποστηρίζουν οι επικεφαλής της ΠΕΦ, για να παράξεις φάρμακα στην Ελλάδα, καταθέτεις την τιμή και η τιμή που λαμβάνεις τελικά για το σκεύασμά σου, δεν μπορεί να υπερβαίνει ένα εισαγόμενο. Ουσιαστικά η ίδια η διαδικασία τιμολόγησης στην Ελλάδα, αποτελεί σοβαρό αντικίνητρο για να διατηρείς μονάδα. Και η ελληνική Πολιτεία, δεν έδωσε -είναι γεγονός- ποτέ κίνητρα στην εγχώρια παραγωγή!

Ετσι, όταν τα πράγματα είναι τόσο άγρια και σχεδόν… στοχευμένα κατά της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι, δεν είναι άλλη από τα εισαγόμενα γενόσημα τα οποία έρχονται από τρίτες χώρες, σκευάσματα για τα οποία δεν γνωρίζουμε ποια είναι ακριβώς η χώρα παραγωγής τους και σε τι συνθήκες παράγονται. Σκευάσματα παγκοσμίως αμφισβητούμενα για πολλά εκ των οποίων έχουν δει το φως της δημοσιότητας εκατοντάδες ρεπορτάζ σε μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Σκευάσματα, πολλά εκ των οποίων έχουν αποσυρθεί με συνοπτικές διαδικασίες, λόγω ακαταλληλότητας και σοβαρών παρενεργειών κατά τη χρήση τους.

Η ελεύθερη διακίνηση αγαθών και εμπορευμάτων στην εποχή μας, δεν μπορεί και δεν πρέπει να γίνεται... άλλοθι, σε παιχνίδια κερδοσκοπικά ή άλλα που έχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει να ανέχεται ή και να «πριμοδοτεί» την ανεξέλεγκτη είσοδο και κυκλοφορία στη χώρα μας, γενόσημων δίχως κανένας να γνωρίζει την ακριβή προέλευση και τις προδιαγραφές παραγωγής τους.

Και εδώ, το Newsbomb τολμά και προτείνει προς κυβέρνηση και αντιπολίτευση τη μοναδική, πραγματικά εθνικής σημασίας δράση, καθώς μέσω αυτής θα διασφαλιστεί η παροχή υψηλών προδιαγραφών αντίγραφων φαρμάκων (γενόσημα), τα οποία για να κυκλοφορούν στη χώρα μας θα πρέπει να παράγονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ από τις εταιρείες που έχουν ή θα έχουν μονάδες παραγωγής επί ελληνικού εδάφους.

Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι θα είναι ό,τι πιο δίκαιο, μια τέτοια αλλαγή στο ισχύον νομοθετικό καθεστώς και μια επιχείρηση θωράκισης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας με τον αποκλεισμό της κυκλοφορίας γενόσημων στην Ελλάδα, προερχόμενων από ξένες εταιρίες που δεν έχουν παραγωγικές μονάδες εντός συνόρων; Η κυκλοφορία των πρωτότυπων φαρμάκων που δεν μπορούν να παραχθούν στη χώρα μας είναι αυτή που διακρίνονται οι ξένες εταιρείες, οπότε τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν, αλλά ούτε και να χάσουν, από μια τέτοια ενέργεια.

Όσες, όμως, ξένες εταιρείες επιθυμούν να επενδύσουν στην Ελλάδα γεμίζοντας την αγορά με αμφίβολης ποιότητας γενόσημα, οφείλουν να συναγωνίζονται επί ίσοις όροις εκείνες που στηρίζουν έμπρακτα και την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες πολίτες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάθε δυνατότητα να παρέμβει, αφήνοντας εκτός παιχνιδιού -επιτέλους- τους τροϊκανούς που αποδεδειγμένα εδώ και χρόνια, λειτουργούν υπέρ των απαιτήσεων της Μέρκελ και των Ισραηλινών.

Και να στηρίξει το ελληνικό φάρμακο και το ελληνικό (αποκλειστικά) γενόσημο φάρμακο, εξασφαλίζοντας και τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίες που με μια τέτοια εξέλιξη θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Πώς; Διασφαλίζοντας με νόμο ότι και το τελευταίο γενόσημο που θα φτάνει στα φαρμακεία μας θα πρέπει είναι ελληνικής παραγωγής και με όλες τις απαραίτητες πιστοποιήσεις του ΕΟΦ.

Καμία καχυποψία, καμία αμφισβήτηση, κανένα ρίσκο και κανένα παιχνίδι με την υγεία των Ελλήνων.

Η κυβέρνηση (είτε η σημερινή, είτε η επόμενη αν προκύψουν άμεσα εθνικές εκλογές) μπορεί ακόμα και να συμπεριλάβει ειδική ρήτρα στο νόμο, ώστε οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να διαθέσουν γενόσημα στην Ελλάδα, να υποχρεώνονται συνεργάζονται με ελληνικές επιχειρήσεις, δίνοντας φασόν την παραγωγή τους στις εγχώριες παραγωγικές μονάδες; Δεν θα ήταν αυτό ένα πιο δίκαιο και ισότιμο σύστημα το οποίο θα έστελνε πολλαπλά μηνύματα;

Με αυτόν τον τρόπο θα αυξηθεί η διείσδυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας στο χώρο των γενόσημων και θα έμπαιναν κάποια πράγματα στη θέση τους, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς, τονίζοντας ότι έτσι θα διασφαλίζονταν η ποιότητα και η αξιοπιστία των εισαγόμενων γενόσημων, οι πολίτες θα γνώριζαν με ακρίβεια που παράγονται τα φάρμακά τους, θα διατηρούνταν οι θέσεις εργασίας και θα υπογραμμιζόταν με τον πιο σαφή και καίριο τρόπο, η έμφαση που θέλει (στα λόγια τουλάχιστον) να δώσει η κυβέρνηση στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, η οποία αποτελεί τον πλέον βασικό πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας μας.

Η κυβέρνηση οφείλει να βάλει ξεκάθαρους κανόνες στο παιχνίδι και να αποδείξει, έστω και την ύστατη ώρα, ότι μπορεί να εξασφαλίσει τα ελληνικά και όχι τα ξένα συμφέροντα.

Θα το πράξει;

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης