Εκστρατεία ενημέρωσης για τον παγκρεατικό καρκίνο

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον παγκρεατικό καρκίνο

Η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών δημιουργούν Μητρώο Ασθενών και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης

Εκστρατεία ενημέρωσης για τον παγκρεατικό καρκίνο
Τη χαρτογράφηση του 7ου πιο διαδεδομένου καρκίνου στην Ευρώπη αλλά και του 4ου πιο θανατηφόρου καρκίνου επιχειρούν  η Εταιρεία Μελέτης Καρκίνου του Πεπτικού Συστήματος (ΕΜ-ΚΑΠΕΣ www.emkapes.gr) και ο Σύλλογος Καρκινοπαθών, Εθελοντών, Φίλων και Ιατρών Κ.Ε.Φ.Ι. (www.anticancerath.gr).
 
Με την υποστήριξη μεγάλης φαρμακευτικής εταιρίας οι δύο φορείς δημιουργούν Μητρώο Ασθενών και ηλεκτρονική πλατφόρμα ενημέρωσης (website) για τον παγκρεατικό καρκίνο. Στην Ευρώπη ζουν 103.773 ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος, και τους επόμενους μήνες θα αποτυπωθεί και ο αριθμός των ασθενών στην Ελλάδα.
 
Σύμφωνα με τον Δρα. Χρήστο Δερβένη, MD FRCS, Συντονιστή Διευθυντή Χειρουργικού Τμήματος Γενικό Νοσοκομείο Ν. Ιωνίας Αγία Όλγα  και Μέλος του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, για τη θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος  ισχύει ο ίδιος κανόνας που αφορά όλες τις κακοήθεις παθήσεις: όσο πιο πρώιμη η διάγνωση, τόσο καλύτερη η έκβαση. «Αν καταφέρουμε να αυξήσουμε το ποσοστό ενημέρωσης, όπως έγινε αντίστοιχα με τον καρκίνο του μαστού, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα προς την πιο έγκαιρη διάγνωση,  που ειδικά σε αυτή τη μορφή καρκίνου είναι εξαιρετικά σημαντική. Παράλληλα, η δημιουργία Μητρώου Ασθενών είναι κρίσιμης σημασίας για την επιστημονική κοινότητα, καθώς θα μας βοηθήσει να συλλέξουμε αξιόπιστα δεδομένα για τη νόσο και την εφαρμογή των διάφορων θεραπευτικών μεθόδων» επισήμανε ο κ. Δερβένης, στη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση της δράσης.
 
Κλείσιμο
Ο Παθολόγος – Ογκολόγος, Ιωάννης Μπουκοβίνας, MD, PhD, Επιστημονικός Υπεύθυνος Ογκολογικής Μονάδος Βιοκλινικής Θεσσαλονίκης, επίσης μέλος του ΕΜ-ΚΑΠΕΣ ανέφερε ότι η «η κακή πρόγνωση και τα χαμηλά ποσοστά επιβίωσης αυτής της μορφής καρκίνου πηγάζουν από το γεγονός πως διαγιγνώσκεται κατά κύριο λόγο σε προχωρημένο στάδιο ή όταν έχει κάνει ήδη μεταστάσεις. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς διαγιγνώσκονται αφού έχουν κάνει μετάσταση. Τα  έντονα συμπτώματα συχνά παρουσιάζονται καθυστερημένα, ενώ δεν υπάρχουν αξιόπιστες μέθοδοι για την έγκαιρη ανίχνευση της νόσου. Ορισμένες επιστημονικές εξελίξεις που συντελέστηκαν την τελευταία διετίαστο πεδίο των στοχευμένων θεραπειών μάς κάνουν περισσότερο αισιόδοξους από το παρελθόν, ενώ όσο αυξάνεται η ενημέρωση γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο, ελπίζουμε πως θα φέρουμε αποτελέσματα και στην πιο έγκαιρη ανίχνευσή του».
 
Η κα Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος του Συλλόγου Κ.Ε.Φ.Ι. αναφέρθηκε στο κενό ενημέρωσης και υποστήριξης που διαπιστώνεται στην Ελλάδα σε ότι αφορά τους ασθενείς με καρκίνο του παγκρέατος και του περιβάλλοντός τους. «Αυτό το κενό φιλοδοξούμε να καλύψουμε στο Κ.Ε.Φ.Ι., όπως κάνουμε με όλους τους ασθενείς που αντιμετωπίζουν τη μάχη με τον καρκίνο. Συγκεκριμένα, προτιθέμεθα να προσφέρουμε μέσω της ιστοσελίδας μας, με τη συνεργασία της ΕΜ-ΚΑΠΕΣ, αλλά και μέσω του Ευρωπαϊκού Συνασπισμού Οργανώσεων Ασθενών με Καρκίνο ECPC (www.ecpc.org) , του οποίου είμαστε μέλη, αξιόπιστη, εύληπτη και πρακτική ενημέρωση για τους ασθενείς και τους οικείους. Επίσης, έμπειρα μέλη μας θα συνεργασθούν με την ΕΜ-ΚΑΠΕΣ για την επιλογή και  δημιουργία του περιεχομένου, καθώς και για τη διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Τέλος, θα εντάξουμε την ενημέρωση για τον καρκίνο του παγκρέατος στις δράσεις μας για το 2015» είπε η κυρία Γραμματόγλου.
Το site www.worldpancreaticcancerday.org αποτελεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει απαραίτητα στοιχεία και όλες τις δράσεις γύρω από τον παγκρεατικό καρκίνο.
 
Ο καρκίνος του παγκρέατος
 
Το αδενοκαρκίνωμα του παγκρέατος είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του παγκρέατος σε ποσοστό 90% όλων των περιπτώσεων παγκρεατικού καρκίνου που έχουν διαγνωσθεί.
Ο κίνδυνος ανάπτυξης παγκρεατικού καρκίνου αυξάνεται με την ηλικία, με τις περισσότερες περιπτώσεις να εμφανίζονται σε ανθρώπους άνω των 65 ετών.
 
Ο καπνός είναι ο μοναδικός παράγοντας που έχει συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης παγκρεατικού καρκίνου, καθώς περίπου το 25% των ασθενών με παγκρεατικό καρκίνο είναι ή έχουν υπάρξει μακροχρόνια καπνιστές. Η παχυσαρκία και οι διαιτητικοί παράγοντες, ορισμένες γενετικές παθήσεις, το οικογενειακό ιστορικό παγκρεατικού καρκίνου, το προσωπικό ιστορικό παγκρεατίτιδας και ο διαβήτης αποτελούν παράγοντες κινδύνου.
 
Τα συμπτώματα του παγκρεατικού καρκίνου εξαρτώνται από το στάδιο της πάθησης όταν διαγιγνώσκεται. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο κοιλιακός πόνος, η απώλεια βάρους, η ναυτία και ο ίκτερος.
Σε μικρό ποσοστό ασθενών η νόσος χαρακτηρίζεται ως εξαιρέσιμη και αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η χειρουργική αντιμετώπιση συνήθως είναι εφικτή μόνο όταν η διάγνωση γίνεται σε αρχικά στάδια και το μέγεθος και η θέση του όγκου το επιτρέπουν.
Μετά το χειρουργείο, εξετάζεται και συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή μετεγχειρητική ακτινοβολία. Όταν η διάγνωση γίνεται σε προχωρημένο στάδιο, όταν η συνολική εικόνα του ασθενούς είναι εξαιρετικά επιβαρυμένη ή όταν παρουσιάζονται υποτροπές μετά από το χειρουργείο εξετάζονται μέθοδοι όπως ενδοσκοπική θεραπεία και η χημειοθεραπεία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης