Ακόμη και με το φτάρνισμα μεταδίδεται ο Έμπολα, προειδοποιούν επιστήμονες

Ακόμη και με το φτάρνισμα μεταδίδεται ο Έμπολα, προειδοποιούν επιστήμονες

Πώς μια αφίσα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ έχει προκαλέσει αναστάτωση

Ακόμη και με το φτάρνισμα μεταδίδεται ο Έμπολα, προειδοποιούν επιστήμονες
Ακόμη και με το φτάρνισμα μπορεί να μεταδοθεί ο ιός Έμπολα, προειδοποιεί τώρα το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων στις ΗΠΑ (CDC).

Επικαλούμενη αξιωματούχους του αμερικανικού Κέντρου, η καθηγήτρια Μέριλ Νας από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της Ουάσινγκτον επισημαίνει ότι μπορεί κανείς να προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό πολύ πιο εύκολα απ' ότι αρχικά πίστευαν οι επιστήμονες, ακόμη κι αν έρθει σε επαφή με σταγονίδια που εμπεριέχουν τον ιό.

«Εάν κάποιος έχει καταρροή και φταρνίζεται, παράγει μικροοργανισμούς τους οποίους μπορεί να κολλήσει κανείς, εάν βρίσκεται στο ίδιο δωμάτιο με τους ασθενείς. Εάν τα άτομα που είναι μέσα στο ίδιο δωμάτιο ακουμπήσουν αυτούς τους μικροοργανισμούς, τότε θα μπορούσαν να προσβληθούν από τον ιό», υποστηρίζει η Αμερικανίδα καθηγήτρια.
Κλείσιμο

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα «New York Post», η Μέριλ Νας προέβη στις δηλώσεις αυτές αναφερόμενη σε μία αφίσα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, την οποία ανάρτησε -διακριτικά- στην ιστοσελίδα του και στην οποία επισημαίνει ότι, ο θανατηφόρος ιός μπορεί να εξαπλωθεί ακόμα και μέσω σταγονιδίων.

«Τα άτομα που έρχονται σε επαφή ή είναι στο ίδιο δωμάτιο με τα σταγονίδια όσων έχουν βήχα ή καταρροή, μπορεί να "κολλήσουν" τον ιό αφού τα σταγονίδια αυτά μπορεί να εισχωρήσουν στον οργανισμό τους μέσω των οφθαλμών, της μύτης και της στοματικής  τους κοιλότητας», γράφει η σχετική αφίσα.

Για τη Μέριλ Νας, η αντιφατική πολιτική του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων αποπροσανατολίζει την κοινή γνώμη.

«Αρχικά, ανακοίνωσε ότι δεν μεταδίδεται μέσω του αέρα και ξαφνικά ανατρέπει αυτά που είχε πει μέσω μιας αφίσας. Οι αξιωματούχοι του CDC παραδέχτηκαν ότι, τα σταγονίδια αυτά μπορεί να βρίσκονται ακόμα και σε αντικείμενα όπως, τα χερούλια στις πόρτες και από εκεί να "κολλήσει" κανείς τον ιό.

Από την πλευρά του, ο Ρόσι Χασάντ, καθηγητής επιδημιολογίας στο «Mercy College», υποστηρίζει πως, τα σταγονίδια που εμπεριέχουν τον ιό Έμπολα, μπορεί να μείνουν «ενεργά» πάνω από μία ημέρα.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης