Όταν πεινάμε μήπως απλά διψάμε;

Όταν πεινάμε μήπως απλά διψάμε;

Μια μικρή αλλαγή στη συχνότητα κατανάλωσης νερού μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, αλλά κα στη θετική ψυχολογία, στην ευεξία, και στη διατήρηση της καλής υγείας - Το 75% του μισού πληθυσμού του κόσμου είναι χρόνια αφυδατωμένοι

Όταν πεινάμε μήπως απλά διψάμε;
Γνωρίζετε ότι στο 37% των ανθρώπων ο μηχανισμός της δίψας είναι τόσο αδύναμος που συχνά περνιέται για πείνα;

Κι όμως, αρκετά συχνά οι άνθρωποι τσιμπολογούν επειδή το εγκεφαλικό μήνυμα της δίψας μπερδεύεται με αυτό της πείνας και έτσι καταλήγουν να τρώνε άσκοπα. Μια μικρή αλλαγή στη συχνότητα κατανάλωσης νερού μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο στη διατήρηση του ιδανικού βάρους, αλλά κα στη θετική ψυχολογία, στην ευεξία, και στη διατήρηση της καλής υγείας. 

«Όλοι γνωρίζουμε ότι το νερό είναι σημαντικό, όμως πολλοί δεν έχουν αντιληφθεί  πρακτικά την έκταση της σπουδαιότητάς του ώστε να το βάλουν συστηματικά στη ζωή τους, παραμερίζοντας τις όποιες δικαιολογίες προβάλλουν όταν κάποιος τους το επισημαίνει», τονίζει η εξειδικευμένη στην αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών και της Παχυσαρκίας, ψυχολόγος κ. Άννα Χατζηδημητρίου.

Κλείσιμο
Τα στατιστικά στοιχεία όμως είναι πολύ πειστικά: 

Το 75% του μισού πληθυσμού του κόσμου είναι χρόνια αφυδατωμένοι. 

Ένα ποτήρι νερό θα εξαλείψει την μεταμεσονύχτια λιγούρα για σχεδόν το 100% των ατόμων που κάνουν δίαιτα και μελετήθηκαν σε έρευνα του πανεπιστημίου της Washington. Ακόμα και η ήπια αφυδάτωση θα μειώσει τον μεταβολισμό του ατόμου κατά 3%.

Η έλλειψη νερού είναι η νούμερο ένα αιτία που πυροδοτεί την αίσθηση της κόπωσης. Προκαταρκτικές έρευνες έδειξαν ότι 8 με 10 ποτήρια νερό ημερησίως είναι ικανά να μειώσουν αισθητά τον πόνο των αρθρώσεων στο 80% αυτών που υποφέρουν. 

Ένα ελάχιστο, 2% μείωσης του νερού στο ανθρώπινο σώμα, είναι ικανό να προκαλέσει μείωση στην μνήμη, προβλήματα με απλές μαθηματικές πράξεις και δυσκολία συγκέντρωσης στην οθόνη του υπολογιστή ή σε μια εκτυπωμένη σελίδα. 

Πίνοντας 5 ποτήρια νερό την ημέρα μειώνεται η πιθανότητα καρκίνου του ορθού κατά 45%, επίσης μειώνεται η πιθανότητα για καρκίνο του μαστού κατά 75% καθώς επίσης και της ανάπτυξης  καρκίνου της ουροδόχου κύστης κατά 50%. 

Βέβαια, πάνω από το 40% των πράξεων μας στη συμπεριφορα της διατροφής μας είναι συνήθειες που δύσκολα σπάνε, έχουν μνήμη και αντιστάσεις στην αλλαγή. «Για ν’ αλλάξουμε μια συμπεριφορά, μια συνήθεια έχει μεγάλη σημασία όχι μόνο να γνωρίζουμε μια πληροφορία αλλά και να μπορούμε να κατανοήσουμε το ρόλο της σε βάθος. Να μπορέσουμε να δούμε τα οφέλη που προσφέρει στον εαυτό μας και στην καθημερινότητα μας», προσθέτει η κ. Άννα Χατζηδημητρίου. 

Όμως, υπάρχουν τεχνικές και δεξιότητες, που μπορεί να διδαχθεί κανείς σε προγράμματα ψυχο-εκπαίδευσης, για ν’ αλλάξει μερικές μικρές καθημερινές συνήθειες με πιο υγιεινές, ώστε να χαρίσει στον εαυτό του τα μεγάλα οφέλη για την υγεία και τη διάθεση που μπορούν αυτές να προσφέρουν.

Διατροφικά συμπεριφοτικά tips, αύξηση της άσκησης, διακοπή τσιμπολογήματος, αποδέσμευση απο την εξάρτηση με τα γλυκά, διακοπή καπνίσματος είναι κάποιες απο τις καθημερινές αυτοματοποιημένες συμπεριφορές που η ψυχολογία μπορεί να βοηθήσει να τροποποιηθούν. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης