ΗΠΑ: Διάγνωση της κατάθλιψης με πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση

ΗΠΑ: Διάγνωση της κατάθλιψης με πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση

Εννέα χημικές ουσίες στο αίμα συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση της κλινικής κατάθλιψης - Ειδική αιματολογική εξέταση που θα μπορεί να εντοπίζει τρεις από αυτές τις χημικές ουσίες

ΗΠΑ: Διάγνωση της κατάθλιψης με πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση
Μία πρωτοποριακή αιματολογική εξέταση που κάνει διάγνωση της κατάθλιψης ανέπτυξαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν στο Σικάγο. Οι ερευνητές ευελπιστούν πως, με τον τρόπο αυτό, η διάγνωση θα γίνεται πολύ πιο γρήγορα κι έτσι θα χορηγείται άμεσα θεραπεία στους ασθενείς που το έχουν ανάγκη.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο εκδηλώνουν κατάθλιψη κάποια στιγμή στη ζωή τους, ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν αρκετές εβδομάδες ή και χρόνια, διαταράσσοντας την καθημερινότητα του ατόμου. Σε αυτήν την περίπτωση, πρόκειται για κλινική κατάθλιψη (σοβαρή καταθλιπτική διαταραχή). Η διάγνωση της κλινικής κατάθλιψης γίνεται σε διάστημα αρκετών μηνών, καθώς ο γιατρός πρέπει να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για παροδικά συναισθήματα θλίψης ή για υποκείμενη ψυχική νόσο.

Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Νορθγουέστερν, εννέα χημικές ουσίες στο αίμα συνδέονται άμεσα με την εκδήλωση της κλινικής κατάθλιψης. Για το λόγο αυτό, οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια ειδική αιματολογική εξέταση που θα μπορεί να εντοπίζει τρεις από αυτές τις χημικές ουσίες. Οι ερευνητές πραγματοποίησαν αιματολογικές αναλύσεις σε δείγματα από 32 ασθενείς με βαριάς μορφής κατάθλιψη και 32 υγιή άτομα.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Τransaltional Psychiatry» αναφέρει πως, οι διαφορές μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και των υγιών ατόμων ήταν σημαντικές κι έτσι η εξέταση μπορεί να αποτελέσει έγκυρο και αξιόπιστο εργαλείο για τη διάγνωση της ψυχικής νόσου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τα τελευταία δύο χρόνια, Ιάπωνες επιστήμονες τελειοποιούν μία αιματολογική εξέταση που και αυτή, όπως επισημαίνουν, μπορεί να «δείχνει» την κατάθλιψη. Σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέιο του Τόκιο, η εξέταση ανιχνεύει τα επίπεδα κατάθλιψης με τη μέτρηση της συγκέντρωσης του φωσφορικού οξέος στο αίμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης