Δέκα αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια

Δέκα αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια

Το 2005 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας αναφέρθηκε ότι το 88% των τραυματισμών των ματιών, ήταν τυχαίοι και περισσότεροι από το 42% συνέβησαν στο σπίτι

Δέκα αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια
Κάθε χρόνο, περίπου 1 εκατομμύριο τραυματισμοί στα μάτια, καταγράφονται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2005 στο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας αναφέρθηκε ότι το 88% των τραυματισμών των ματιών, ήταν τυχαίοι και περισσότεροι από το 42% συνέβησαν στο σπίτι. 

Προκειμένου λοιπόν να απολαμβάνουμε το πολύτιμο “δώρο” της όρασης, ο Καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης Δρ. Αναστάσιος-Ιωάννης Κανελλόπουλος, συμβουλεύει να λαμβάνονται οι απαραίτητες προφυλάξεις, οι οποίες συγκεκριμένα είναι:

1. Οικιακά Χημικά 

Κλείσιμο
Χημικές ουσίες όπως η χλωρίνη, η αμμωνία, τα καθαριστικά, τα φυτοφάρμακα κ.α. μπορεί να κάψουν ευαίσθητους ιστούς των ματιών. Κατά τη χρήση χημικών ουσιών στο σπίτι, θα πρέπει να φοράτε προστατευτικά γυαλιά. Βεβαιωθείτε επίσης ότι η περιοχή αερίζεται καλά και ότι το ακροφύσιο είναι στραμμένο μακριά από το πρόσωπό σας κατά την χρήση. Σε περίπτωση που εκτεθείτε, ρίξτε άφθονο νερό και μεταβείτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο.

2. Κηπευτικά και άλλα ηλεκτρικά εργαλεία 

Ηλεκτρικά εργαλεία, μηχανές κουρέματος γκαζόν, κόπτες ζιζανίων κλπ εγκυμονούν κινδύνους για τα μάτια. Να είστε βέβαιοι ότι όλα τα ηλεκτρικά εργαλεία σας, είναι σε καλή κατάσταση και λειτουργούν βάσει των χαρακτηριστικών ασφαλείας. Θα πρέπει επίσης να βεβαιωθείτε ότι τυχόν πέτρες και μπάζα έχουν απομακρυνθεί από το γκαζόν σας πριν το κούρεμα (έτσι ώστε να μην πεταχτούν στο πρόσωπό σας κατά την κοπή). Να φοράτε προστατευτικά γυαλιά κατά τη χρήση οποιουδήποτε εξοπλισμού. Προστατεύστε τα μάτια σας από τη σκόνη, τα συντρίμμια, σπινθήρες, και αναθυμιάσεις. 

3. Υγρό μπαταρίας 

Είναι σημαντικό να φοράτε προστατευτικά γυαλιά πριν επιχειρήσετε να ξεκινήσετε μια μπαταρία αυτοκινήτου. Τα γυαλιά θα πρέπει να είναι αδιάβροχα και από πολυανθρακικό υλικό. Επίσης, θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί, να μην καπνίζετε ή να χρησιμοποιείτε κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει ανάφλεξη κοντά στην μπαταρία. 

4. Αθλητικά ατυχήματα 

Μερικά από τα πιο επικίνδυνα αθλήματα για τα μάτια είναι το μπέιζμπολ, τέννις, μπάσκετ, ποδόσφαιρο, ρακέτες και paintball. Μελέτες έχουν δείξει ότι περίπου το 90% των αθλητικών τραυματισμών που συνδέονται με τα μάτια θα μπορούσε να προληφθεί με τη χρήση προστατευτικών γυαλιών (απλά να βεβαιωθείτε ότι έχετε τα σωστά γυαλιά για κάθε διαφορετικό άθλημα). 

5. Η υπερβολική έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV) 

Το φως του ήλιου είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο όταν αντανακλάται στην άμμο, το νερό ή το πεζοδρόμιο, και μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα στην επιφάνεια του ματιού σας. Για να προστατεύσετε τα μάτια σας από την υπεριώδη ακτινοβολία, θα πρέπει να φοράτε γυαλιά ηλίου που εμποδίζουν τις ακτίνες UV, όπως επίσης και κάποιο καπέλο με φαρδύ γείσο. Περαιτέρω, προστατευτικά γυαλιά πρέπει να φοράτε πάντα όταν χρησιμοποιείτε συσκευές μαυρίσματος. 

6. Πυροτεχνήματα 

Ένας στους 20 χάνει την όρασή του από τραυματισμούς με πυροτεχνήματα. Περίπου το 10% των παιδιών που τραυματίστηκαν από πυροτεχνήματα υποφέρουν επίσης από κάποια μόνιμη βλάβη ή απώλεια. Η καλύτερη πρόληψη, είναι να μην χρησιμοποιούνται. 

7. Παιχνίδια 

Αποφύγετε να δίνετε στα παιδιά παιχνίδια με αιχμηρά σημεία ή προεξέχοντα άκρα, όπως βελάκια, σφεντόνες, τόξα κ.α, καθώς μπορούν να προκαλέσουν σοβαρούς τραυματισμούς στα μάτια, ακόμα και τύφλωση. Θα πρέπει να δίνονται στα παιδιά μόνο παιχνίδια τα οποία είναι κατάλληλα για την ηλικία τους. 

8. Έπιπλα 

Αιχμηρές γωνίες σε έπιπλα, φωτιστικά σπιτιού, γραφεία, περβάζια μπορούν εύκολα να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια (τα παιδιά είναι ιδιαίτερα ευάλωτα σε μια πιθανή πτώση σε μια αιχμηρή άκρη των επίπλων). Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να καλύψετε όλες τις γωνίες με προστατευτικά καλύμματα.

9. Εργασιακά ατυχήματα 

Οι εργαζόμενοι σε βιομηχανίες π.χ, συγκολλητές, υδραυλικοί, εργάτες, οικοδόμοι, χειριστές μηχανών και ξυλουργοί, αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο για έναν επικείμενο τραυματισμό των ματιών. Κάθε χρόνο ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων χάνει την όρασή του λόγω τραυματισμού στα μάτια. Οι παραπάνω επαγγελματίες, λόγω αυξημένου κινδύνου, θα πρέπει να φοράνε πάντα προστατευτικά γυαλιά.

10. Αερόσακοι 

Οι αερόσακοι των οχημάτων μπορεί να μειώσουν σημαντικά τις πιθανότητες να τραυματιστεί σοβαρά κάποιος σε αυτοκινητιστικό ατύχημα. Ωστόσο, μπορούν επίσης να προκαλέσουν τραυματισμό στα μάτια, λόγω του απότομου ανοίγματός τους. Για να μειώσετε τον κίνδυνο που σχετίζεται με τον τραυματισμό του ματιού από τον αερόσακο, θα πρέπει να κάθεστε κανονικά στο κάθισμά σας φορώντας τη ζώνη ασφαλείας. Αν το αυτοκίνητο διαθέτει πλευρικούς αερόσακους, αποφεύγετε να στηρίζετε το κεφάλι σας στην πόρτα. Τα παιδιά πρέπει πάντα να κάθονται στο πίσω κάθισμα, ώστε να αποφευχθεί η επαφή με τον αερόσακο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης