Πού οφείλονται οι ιγμορίτιδες;

Πού οφείλονται οι ιγμορίτιδες;

Όταν διαπιστωθεί η αιτία που προκαλεί την ιγμορίτιδα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του αερισμού της μύτης, και στη συνέχεια για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας

Πού οφείλονται οι ιγμορίτιδες;
Κίνδυνος εμφάνισης ιγμορίτιδας ελλοχεύει με την παρατεταμένη έλλειψη αερισμού του ιγμορείου, μια  κοιλότητα που βρίσκεται δίπλα ακριβώς από τη μύτη και κάτω από το μάτι. Η κοιλότητα αυτή είναι σε όγκο λίγο μεγαλύτερη από ένα άδειο σπιρτόκουτο και αερίζεται από την μύτη.

Ο αέρας μπαίνει από τη μύτη, από ένα μικρό άνοιγμα αερίζει το ιγμόρειο και φυσικά με τον ίδιο τρόπο και όλους τους άλλους παραρρινίους κόλπους.

Είναι απαραίτητο, λοιπόν, ο κόλπος να αερίζεται δηλαδή να εισέρχεται πάντα καθημερινά ποσότητα αέρα από τη μύτη στο ιγμόρειο. Εάν κάποια φορά για διαφόρους λόγους δεν αερισθεί το ιγμόρειο  και αυτό παραταθεί για αρκετές μέρες  τότε δρομολογούνται όλες οι διεργασίες για την εμφάνιση ιγμορίτιδας. Δηλαδή «δημιουργείται  αρνητική πίεση στον κόλπο επειδή  απορροφάται  ο αέρας της κοιλότητας από τον βλεννογόνο του ιγμορείου,  και δεν συμπληρώνεται από τη μύτη και έτσι ευκολότερα εισέρχονται διάφορες εκκρίσεις μαζί με μικρόβια  από τη μύτη στο ιγμόρειο», μας εξηγεί ο Καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ελευθέριος Φερεκύδης.
Κλείσιμο

Οι λόγοι που εμποδίζουν τον αερισμό της μύτης και των κόλπων δηλαδή ιγμορείων είναι κυρίως η ρινική απόφραξη από διάφορες αιτίες. Αυτές είναι η παρατεταμένη ρινίτιδα, η οποία προκαλείται από το κρυολόγημα, οι πολύποδες της μύτης, η σκολίωση του διαφράγματος και πολύ σπάνια ένας καρκίνος που αναπτύσσεται μέσα στη μύτη. 

Όλες αυτές οι καταστάσεις ελέγχονται και ανακαλύπτονται με την ενδοσκόπηση της μύτης, που διενεργείται από ωτορινολαρυγγολόγο, ο οποίος με τη χρήση μιας μικρής κάμερας ελέγχει όλο το εσωτερικό της μύτης. «Προσοχή λοιπόν όταν μείνει βουλωμένη η μύτη μας για πολλές μέρες. Θα πρέπει να προβληματιστούμε και όταν δεν διορθωθεί η απόφραξη θα πρέπει να ζητήσουμε τη βοήθεια του γιατρού», συμβουλεύει ο κ. Φερεκύδης. 

Όταν διαπιστωθεί η αιτία που προκαλεί την ιγμορίτιδα θα πρέπει να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση του αερισμού της μύτης, και στη συνέχεια για τη θεραπεία της ιγμορίτιδας. Αυτές γίνονται ή με φάρμακα ή και με ανάλογες επεμβάσεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης