Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και η λειτουργία του για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και η λειτουργία του για μια υγιή σεξουαλική ζωή

Τα ανδρογόνα παράγονται στους όρχεις και τα επινεφρίδια και παίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά στη διαμόρφωση, ανάπτυξη και διατήρηση ενός υγιούς ανδρικού αναπαραγωγικού συστήματος.

Το ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα και η λειτουργία του για μια υγιή σεξουαλική ζωή
Η δράση αυτή των ανδρογόνων στο γεννητικό σύστημα του άνδρα ξεκινάει από τη μήτρα και συνεχίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του. Χαμηλά επίπεδα ανδρογόνων κατά την ενδομήτριο ανάπτυξη του εμβρύου θα έχουν ως αποτέλεσμα την εμφάνιση συγγενών ανωμαλιών στο ανδρικό αναπαραγωγικό σύστημα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και τον σχηματισμό των όρχεων, των επιδιδυμίδων, των σπερματικών πόρων και του φύλου, των πρωτογενών δηλαδή χαρακτηριστικών του.

Η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων κατά τη διάρκεια της ζωής του άνδρα, στο πλαίσιο της φυσιολογικής γήρανσης του οργανισμού, επηρεάζει αρνητικά τη γονιμότητα, προκαλεί στυτική δυσλειτουργία, απώλεια μυϊκής και οστικής μάζας, διαταραχές στον μεταβολισμό των λιπιδίων και των γνωστικών λειτουργιών. Πολλές χρόνιες παθήσεις που ταλαιπωρούν τον άνδρα όταν γερνάει συσχετίζονται με τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης. Ο υπογοναδισμός είναι το κλινικό σύνδρομο που προκαλείται από την ανεπάρκεια των ανδρογόνων, με αποτέλεσμα να επιδρά αρνητικά στη λειτουργία πολλών οργάνων και τελικά στην ποιότητα ζωής του άνδρα.

Κατά μέσο όρο τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται κατά 0,4%-2% ετησίως. Η συχνότητα εμφάνισης του υπογοναδισμού στους άνδρες μέσης ηλικίας είναι 6%. Το ποσοστό αυτό αυξάνεται με την αύξηση της ηλικίας και την ύπαρξη παχυσαρκίας. Ο υπογοναδισμός διακρίνεται σε πρωτοπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στους όρχεις), δευτεροπαθή (όταν υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο ή/και στην υπόφυση), όψιμης έναρξης (μπορεί να υπάρχει διαταραχή στον υποθάλαμο, την υπόφυση ή τους όρχεις) ή λόγω αντοχής στα ανδρογόνα. Κλινικά μπορεί να διακριθεί σε εμβρυϊκής έναρξης, προεφηβικής έναρξης, ή, τέλος, όψιμης έναρξης.
Ως όψιμης έναρξης υπογοναδισμός ορίζεται η μείωση των επιπέδων των ανδρογόνων στον άνδρα ο οποίος έχει αναπτύξει φυσιολογικά τα πρωτογενή και δευτερογενή χαρακτηριστικά του φύλου κατά την εφηβεία. Ανάλογα με το υποκείμενο αίτιο του υπογοναδισμού παρατηρείται σταδιακή έκπτωση της λειτουργικότητας των γονάδων. Τα συχνότερα αίτια αυτής της μορφής υπογοναδισμού είναι η υπερπρολακτιναιμία (όγκος της υπόφυσης που εκκρίνει προλακτίνη ή, λόγω φαρμάκων, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, υποθυρεοειδισμός) και η δυσλειτουργία των όρχεων (κρυψορχία ή έκτοπος όρχις, ορχίτιδα, επίκτητη ανορχία λόγω κάκωσης, καρκίνου κ.λπ., ατροφία του όρχεως π.χ. λόγω συστροφής ή λόγω φαρμάκων και ουσιών).
Κλείσιμο

Η διάγνωση του συνδρόμου θα γίνει με βάση τη συμπτωματολογία που εμφανίζει ο άνδρας και τη μέτρηση των τιμών της τεστοστερόνης στο αίμα. Ο γηράσκων άνδρας συχνότερα παραπονείται για μειωμένη ερωτική επιθυμία, στυτική δυσλειτουργία, μείωση της συχνότητας εμφάνισης πρωινών στύσεων και εξάψεις. Επιπλέον μπορεί να συνυπάρχει μείωση της μυϊκής μάζας και της δύναμης του άνδρα, εναπόθεση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς και παχυσαρκία, οστεοπενία ή οστεοπόρωση, διαταραχές γνωστικών λειτουργιών, του συναισθήματος, της διάθεσης και του ύπνου, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 2, δυσλιπιδαιμίες και μεταβολικό σύνδρομο. Οι τιμές της τεστοστερόνης θεωρούνται παθολογικές όταν η ολική τεστοστερόνη είναι μικρότερη από 12,1 nmol/L και η ελεύθερη μικρότερη από 243 pmol/L. Θεωρείται σκόπιμο να γίνονται τουλάχιστον δύο διαδοχικές μετρήσεις των επιπέδων των ανδρογόνων στο αίμα πριν προχωρήσουμε στη διάγνωση του συνδρόμου.

Η θεραπεία υποκατάστασης με ανδρογόνα έχει πολλά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Διάφορες μελέτες έχουν καταδείξει την ευεργετική επίδραση της θεραπείας με τεστοστερόνη στην επανάκτηση της χαμένης μυϊκής μάζας, στη μείωση του ποσοστού του συσσωρευμένου λίπους, στη βελτίωση της οστεοπενίας και στον καλύτερο μεταβολικό έλεγχο του σακχάρου και των λιπιδίων. Η θεραπεία με τεστοστερόνη βελτιώνει την ερωτική επιθυμία και τη στυτική λειτουργία του άνδρα με αποτέλεσμα τη σεξουαλική επαναδραστηριοποίησή του. Τέλος, επιδρά θετικά στις διαταραχές του συναισθήματος και των γνωστικών λειτουργιών. Συνεπώς η θεραπεία υποκατάστασης με τεστοστερόνη είναι ευεργετική και ενδείκνυται στους άνδρες που πάσχουν από μειωμένη ερωτική επιθυμία και στυτική δυσλειτουργία, έχουν ελαττωμένη μυϊκή μάζα και μυϊκή δύναμη και οστεοπενία της οσφυϊκής μοίρας της  σπονδυλικής στήλης. Η χρήση της συνίσταται και στους πάσχοντες από μεταβολικό σύνδρομο (παχύσαρκους με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 και δυσλιπιδαιμία). Θα πρέπει να αποφεύγεται η χορήγηση τεστοστερόνης στους άνδρες με καρκίνο του προστάτη, υπερπλασία του προστάτη με έντονα συμπτώματα, καρκίνο του στήθους, σοβαρής μορφής άπνοια ύπνου, υπογονιμότητα και αιματοκρίτη άνω του 50%.

Στόχος της θεραπείας είναι η αποκατάσταση των φυσιολογικών επιπέδων της τεστοστερόνης στο αίμα. Τα συχνότερα χρησιμοποιούμενα σκευάσματα είναι δισκία από του στόματος, γέλη ή αυτοκόλλητα για διαδερμική απορρόφηση και με τη μορφή της ενδομυϊκής ένεσης. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας οι ασθενείς θα πρέπει να παρακολουθούνται με μετρήσεις των επιπέδων της τεστοστερόνης, του αιματοκρίτη και του ειδικού προστατικού αντιγόνου.

Η τεστοστερόνη αποτελεί το καύσιμο του άνδρα. Χωρίς αυτήν οι επιπτώσεις στο σώμα του, στην προσωπικότητά του και την ψυχή του είναι δυνητικά σοβαρές. Το σώμα του αλλάζει, οι γνωστικές του λειτουργίες επιβραδύνονται, ο μεταβολισμός του απορυθμίζεται και εμφανίζονται παθήσεις που απειλούν την ποιότητα της ζωής του. Διαταράσσεται η φύση του, ο ίδιος ο ανδρισμός του και επέρχεται μεγάλο πλήγμα στη σεξουαλικότητά του. Η διάγνωση και η αντιμετώπιση της έλλειψης τεστοστερόνης από τους ειδικούς είναι δυνατή και αποτελεσματική όπου και όταν πρέπει. Η χορήγηση της τεστοστερόνης γίνεται μόνο με ιατρική οδηγία. Δεν πρέπει να λαμβάνεται ως αφροδισιακό που αυξάνει τις σεξουαλικές ορμές ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, εφόσον η ανεξέλεγκτη χρήση της είναι επικίνδυνη. Ουσιαστικά χορηγείται ως ιατρική θεραπεία και δεν συνδέεται με επιδόσεις και αποδόσεις σεξουαλικού ρεκόρ!
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης