Καρκίνος Μαστού: Η άμεση ανακατασκευή χαρίζει αυτοπεποίθηση

Καρκίνος Μαστού: Η άμεση ανακατασκευή χαρίζει αυτοπεποίθηση

Tο ιατρικό σύστημα στη χώρα μας ακόμη «προσφέρει» τον ακρωτηριασμό ως χειρουργική θεραπεία


Καρκίνος Μαστού: Η άμεση ανακατασκευή χαρίζει αυτοπεποίθηση
Όλοι γνωρίζουμε πόσο συχνός είναι πλέον ο καρκίνος του μαστού στις γυναίκες και πόσες από αυτές θα χρειαστεί να χάσουν το στήθος τους λόγω της χειρουργικής θεραπείας.

Δυστυχώς, η εικόνα που αντικρίζουν οι γυναίκες που υποβάλλονται σε μαστεκτομή ακόμα και στις μέρες μας είναι συνυφασμένη με τον ακρωτηριασμό, την απώλεια της θηλυκότητας και της αξιοπρέπειας, που δεν επιτρέπει σε αυτές και το οικείο περιβάλλον τους να ξεχάσουν τον καρκίνο που πέρασαν.

Σύμφωνα με τον χειρουργό μαστού Δρ. Βασίλη Πιτσινή, ενώ στις ανεπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, το ιατρικό σύστημα στη χώρα μας ακόμη «προσφέρει» τον ακρωτηριασμό ως χειρουργική θεραπεία.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις προσφέρεται η ανακατασκευή του στήθους σε δεύτερο χρόνο, αφού δηλαδή η γυναίκα μείνει αρκετό διάστημα ακρωτηριασμένη, γεγονός που της δημιουργεί πλήθος ψυχολογικών προβλημάτων μεταξύ αυτών και η έλλειψη αυτοπεποίθησης, αν και το σημαντικότερο για την αντιμετώπιση του καρκίνου είναι η αισιοδοξία και γενικά η καλή ψυχολογία.

Η δε μαστεκτομή που έχει προηγηθεί δεν θα απαλείψει ποτέ τη τεράστια ουλή και  το αποτέλεσμα της ανακατασκευής θα είναι αρκετά φτωχό.
Κλείσιμο

Από τη δεκαετία του ’90, στη Βρετανία αρχικά και έπειτα και στην υπόλοιπη ανεπτυγμένη Ευρώπη, οι ειδικές μονάδες του μαστού με τους ειδικούς χειρουργούς που γνωρίζουν όχι μόνο την ογκολογία αλλά και την πλαστική του στήθους κατάφεραν να προσφέρουν άμεση ανακατασκευή στο στήθος στον ίδιο χρόνο. Η  νέου τύπου μαστεκτομή είναι ασφαλής, διατηρεί το δέρμα και χρησιμοποιεί είτε αυτόλογο ιστό από τη κοιλιά, είτε από τη πλάτη σε συνδυασμό με ένα ένθεμα. Έτσι η γυναίκα μπαίνει στο χειρουργείο και βγαίνει απ’ αυτό έχοντας ως δεδομένο ότι δεν θα μείνει ακρωτηριασμένη ούτε ένα λεπτό.

«Γνωρίζουμε πλέον από κλινικές έρευνες ότι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε άμεση ανακατασκευή όχι μόνο έχουν την ίδια πρόγνωση, αλλά πολλές φορές έχουν καλύτερη ποιότητα ζωής και αντιμετώπιση της ενδεχόμενης συμπληρωματικής τους θεραπείας (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, ορμονοθεραπεία), αφού δεν έχουν "σημαδευτεί" σωματικά και νιώθουν "ολόκληρες"», εξηγεί ο Δρ. Πιτσινής.

Η άμεση ανακατασκευή δεν απαιτεί επιπλέον παραμονή στο νοσοκομείο ούτε αυξάνει το κόστος της επέμβασης και προσφέρει τόσο άψογο αισθητικό αποτέλεσμα που είναι αρκετά δύσκολο να διακρίνει κανείς ποιος μαστός έχει υποβληθεί σε χειρουργείο. Οι χειρουργοί δημιουργούν έναν νέο μαστό ο οποίος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά (πτώση, ζάρες) αλλά και την ίδια αισθαντικότητα με τον υγιή. Η θηλή δε, δημιουργείται με ένα σύγχρονο μηχάνημα ιατρικού τατουάζ, σε δεύτερο χρόνο, η οποία έχει το ίδιο μέγεθος και χρώμα με αυτό του φυσιολογικού μαστού.

Έτσι, οι γυναίκες που χρήζουν μαστεκτομής δεν χρειάζεται πια να ανησυχούν για την εικόνα του στήθους τους μετά το χειρουργείο, δεν χρειάζεται να το κρύβουν ή να ντρέπονται, διατηρούν την αυτοπεποίθησή τους και σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να επανέλθουν πλήρως στην καθημερινότητά τους.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης