Πιλοτικό πρόγραμμα εξέτασης για την ηπατίτιδα Β

Πιλοτικό πρόγραμμα εξέτασης για την ηπατίτιδα Β

Μας αφορά όλους

Πιλοτικό πρόγραμμα εξέτασης για την ηπατίτιδα Β
Δεν ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου όσοι διαγνώσθηκαν με ηπατίτιδα Β όπως προέκυψε από πιλοτικό πρόγραμμα που διενήργησε η Μη Κυβερνητική Οργάνωση PRAKSIS το Νοέμβριο του 2013 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, το 46% από το σύνολο των εξεταζόμενων δεν είχαν εμβολιαστεί, το 56% ήταν χωρίς ασφάλεια και γενικότερα, οι περισσότεροι πίστευαν ότι η ηπατίτιδα Β δεν είναι επικίνδυνη.

Όπως ανέφεραν σήμερα, σε συνέντευξη τύπου, εκπρόσωποι της PRAKSIS, έγιναν αιμοληψίες σε 300 άτομα, με βάση το πολυϊατρείο της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και με 2 εξορμήσεις με την ιατρική κινητή μονάδα της PRAKSIS, μία στην Καμάρα και μία στην πλατεία Επταλόφου στο δήμο Αμπελοκήπων Μενεμένης όπου έγιναν αιμοληψίες για εξέταση και ενημέρωση για την ηπατίτιδα Β. Επιπλέον, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ, εξετάστηκαν αποφυλακισμένοι χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών.

«Από τους 300 που εξετάσθηκαν, οι 11 βρέθηκαν με ηπατίτιδα Β, χωρίς να ανήκουν μάλιστα στις ομάδες υψηλού κινδύνου. Ωστόσο, μόνο οι 5 γνώριζαν ότι είχαν τον ιό ενώ οι 6 απ΄ αυτούς είναι και ανασφάλιστοι και δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας» ανέφερε η Ανίλα Σπαρχίου από την οργάνωση. Εξήγησε δε, ότι οι ομάδες οι οποίες είχαν προτεραιότητα στην εξέταση, ήταν ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες είναι ευάλωτες ως προς τη μετάδοση του ιού, καθώς επίσης και πληθυσμοί οι οποίοι έχουν μικρή ή καθόλου πρόσβαση στο σύστημα υγείας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οποιοδήποτε άλλο άτομο ήθελε να κάνει την εξέταση, αποκλειόταν. Η εξέταση ήταν ανώνυμη και δωρεάν για τους εξυπηρετούμενους και σε όσους από αυτούς ανιχνεύτηκαν αντισώματα του ιού έγιναν παραπομπές σε δημόσια νοσοκομεία για περαιτέρω εκτίμηση και θεραπευτικό σχεδιασμό. «Από τους εξεταζόμενους, το 63% ήταν Ελληνες και οι υπόλοιποι από Αλβανία, Νιγηρία, Γεωργία και Πακιστάν ενώ, όσον αφορά το φύλο, οι 152 ήταν άντρες και οι 148 γυναίκες» διευκρίνισε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης