Η εργασία σε βάρδιες προκαλεί μέχρι και αποβολή του εμβρύου

Η εργασία σε βάρδιες προκαλεί μέχρι και αποβολή του εμβρύου

Οι γυναίκες που εργάζονται σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχή του κύκλου της περιόδου τους

Η εργασία σε βάρδιες προκαλεί μέχρι και αποβολή του εμβρύου
Μέχρι και αποβολή του εμβρύου κατά την κύηση μπορεί να προκαλέσει η εργασία σε βάρδιες, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο ορμονικών διαταραχών του εμμηνορρυσιακού κύκλου.

Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, η οποία παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, στο Λονδίνο, όσες γυναίκες εργάζονται, επί χρόνια, σε εναλλασσόμενες ημερήσιες και νυχτερινές βάρδιες, έχουν 33% μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαταραχή του κύκλου της περιόδου τους (μικρότερη των 25 ημερών ή μεγαλύτερη των 32), καθώς και 80% μεγαλύτερο κίνδυνο δυσκολιών να μείνουν έγκυες, σε σχέση με όσες γυναίκες δεν έχουν ποτέ εργαστεί τη νύχτα. 

Επίσης οι γυναίκες που εργάζονται μόνο βράδια, δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο διαταραχών της περιόδου ή υπογονιμότητας, όμως, έχουν κατά σχεδόν 30% αυξημένο κίνδυνο αποβολής, όταν μείνουν έγκυες, κάτι που αντίθετα δεν ισχύει για τις γυναίκες, οι οποίες απασχολούνται σε εναλλασσόμενες βάρδιες.

Κλείσιμο
Οι ερευνητές κατά τη διάρκεια της έρευνας, έκαναν διεξοδική συγκριτική αξιολόγηση όλων των σχετικών με το θέμα μελετών που έχουν δημοσιευθεί μεταξύ των ετών 1969-2013 και οι οποίες περιλαμβάνουν στοιχεία για σχεδόν 120.000 γυναίκες.

Παράλληλα οι ειδικοί επεσήμαναν ότι αν τα ευρήματά τους επιβεβαιωθούν και από άλλες έρευνες, θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη τόσο από τις ίδιες τις εργαζόμενες, όσο και από τους εργοδότες τους και τις αρμόδιες αρχές. Επίσης, παραδέχτηκαν ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν με βεβαιότητα ποιος είναι ο ακριβής μηχανισμός (πέρα από τη γενικότερη απορύθμιση του βιολογικού ρολογιού) που συνδέει τις εναλλασσόμενες βάρδιες με τα ανωτέρω προβλήματα.

Επιπρόσθετα, στο ίδιο συνέδριο παρουσιάστηκεμια ολλανδική επιστημονική έρευνα, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου VU του Άμστερνταμ, στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που γεννάνε περισσότερα από ένα παιδιά μετά από θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης, κινδυνεύουν κατά μέσο όρο 44% από καρκίνο του μαστού, σε σχέση με όσες γεννάνε μόνο ένα παιδί ή κανένα. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος όταν η πολλαπλή εγκυμοσύνη (διδύμων, τριδύμων κ.λπ.) προκύπτει από την πλήρη εμφύτευση όλων των γονιμοποιημένων εξωσωματικά εμβρύων. 

Πάντως, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τα συμπεράσματά τους θα πρέπει να επιβεβαιωθούν και από άλλη μελέτη.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης