Παχυσαρκία και χοληστερίνη «απειλούν» τα Ελληνόπουλα με καρδιαγγειακά νοσήματα

Παχυσαρκία και χοληστερίνη «απειλούν» τα Ελληνόπουλα με καρδιαγγειακά νοσήματα

Στην Ελλάδα, το 49,8% των παιδιών είχαν τιμές χοληστερόλης πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια

Παχυσαρκία και χοληστερίνη «απειλούν» τα Ελληνόπουλα με καρδιαγγειακά νοσήματα
Αντιμέτωπα με καρδιαγγειακά νοσήματα θα βρεθούν στην ενήλικη ζωή τους τα Ελληνόπουλα λόγω των υψηλών ποσοστών παχυσαρκίας, των υψηλών τιμών χοληστερίνης και της υπερλιπιδιαμαίας σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διενεργήθηκε στο πλαίσιο του έργου CHILDRENHEALTH.

Συγκεκριμένα η έρευνα έδειξε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ είναι πολύ υψηλά, δηλαδή τα ποσοστά των υπέρβαρων παιδιών στις δύο χώρες ήταν 29,9% και 24,9%, αντίστοιχα, ενώ των παχύσαρκων ήταν 16,7% και 18%, αντίστοιχα. Στην Ελλάδα τα ποσοστά αυτά θεωρούνται σημαντικά αυξημένα σε σύγκριση με εκείνα προηγούμενης μελέτης του INTERREG III που διεξήχθη το 2006-2008 σε άλλες διασυνοριακές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, που ήταν υπέρβαρα 27,1% και παχύσαρκα 8,2%.

Εξάλλου τα παιδιά στην Ελλάδα έχουν επιπλέον επιβαρυντικούς παράγοντες το θετικό οικογενειακό ιστορικό για καρδιαγγειακά νοσήματα ή υπερλιπιδαιμία σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό (70,1%) από εκείνα της ΠΓΔΜ (28,5%).

Επιπλέον, στην Ελλάδα, το 49,8% των παιδιών είχαν τιμές χοληστερόλης πάνω από τα ανώτερα φυσιολογικά όρια, ενώ στην ΠΓΔΜ μόλις το 33,5%, με σημαντική διαφορά. Επίσης, το 40,6% των παιδιών στην ΠΓΔΜ είχε χαμηλά επίπεδα της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και άρα χαμηλότερη καρδιοπροστασία, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα περισσότερα παιδιά (85,8%) είχαν φυσιολογικά επίπεδα HDL.

Αναφορικά με τη λιποπρωτεϊνη Lp(α), που είναι γενετικά καθοριζόμενη και αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, το 1/4 περίπου των παιδιών (26%) των ελληνικών περιοχών και το 1/5 (20%) των παιδιών των περιοχών της ΠΓΔΜ είχαν επίπεδα υψηλότερα από τα επιθυμητά.

Επίσης, στα παχύσαρκα παιδιά της Ελλάδας η λιπιδαιμική ταυτότητα και οι παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής παρουσίαζαν σημαντική επιδείνωση. Στα παχύσαρκα παιδιά της ΠΓΔΜ διέφεραν σημαντικά μόνο οι τιμές των τριγλυκεριδίων, της HDL και των παραγόντων οξείδωσης και φλεγμονής.

Κλείσιμο
Και στις δύο χώρες η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία επιδεινώνει τα λιπίδια και τους παράγοντες οξείδωσης και φλεγμονής, που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων στην ενήλικη ζωή. Τέλος, η γενετική ανάλυση στο δείγμα δεν έδωσε στατιστική διαφορά στα υπό-διερεύνηση γονίδια ως προς την επικινδυνότητα εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων μεταξύ των δυο πληθυσμών.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης