Βίντεο από το Βαρανάσι: Ο Νίκος Κοκλώνης στις όχθες του Γάγγη

Βίντεο από το Βαρανάσι: Ο Νίκος Κοκλώνης στις όχθες του Γάγγη

Στην μακρινή Ινδία, υπάρχει μία πόλη που βρίσκεται τυλιγμένη στις φλόγες καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου και μάλιστα θεωρείται «ιερή» για τους Ινδούς - Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να επισκεφθείς το Βαρανάσι 

Βίντεο από το Βαρανάσι: Ο Νίκος Κοκλώνης στις όχθες του Γάγγη
Χτισμένο στη δυτική όχθη του ποταμού Γάγγη, στο ινδικό κρατίδιο Ούταρ Πραντές, το Βαρανάσι αποτελεί μια από τις παλαιότερες πόλεις στην ιστορία, με δύο εκατομμύρια κατοίκους να ζουν στο έδαφός της. Ωστόσο, αυτό που κάνει το Βαρανάσι να ξεχωρίζει και να αποτελεί πόλο έλξης για τους πιστούς Ινδούς, Βουδιστές και Τζαϊνιστές είναι το γεγονός ότι η καθημερινότητα και ο πολιτισμός στην περιοχή είναι στενά συνδεδεμένα με τον ποταμό Γάγγη και τη θρησκευτική του σημασία. Η πόλη, εδώ και χιλιάδες χρόνια έχει υπάρξει πολιτιστικό και θρησκευτικό κέντρο της βόρειας Ινδίας, ενώ πολλοί διάσημοι Ινδοί φιλόσοφοι, ποιητές, συγγραφείς και μουσικοί έζησαν εκεί.



Κλείσιμο




Για να σε βοηθήσουμε να βάλεις στις αποσκευές σου τα σωστά ρούχα και αξεσουάρ έχε υπόψιν σου ότι από τον Απρίλιο ως τον Ιούνιο, κάνει ζέστη και ξηρασία, αλλά από τον Ιούλιο ως τον Οκτώβριο, την περιοχή σαρώνουν οι μουσώνες. Η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες κυμαίνεται από 22 ως 46 βαθμούς. 

Κατά τον χειμώνα η θερμοκρασία είναι αυτό που λέμε “μέρα με τη νύχτα” με πολλή ζέστη κατά τη διάρκεια της ημέρας και πολύ κρύο το βράδυ. Το ψυχρό κύμα ξεκινά από τα Ιμαλάια και κάνει το θερμόμετρο να δείχνει κάτω από 5 βαθμούς για τους μήνες Δεκέμβριο ως Φεβρουάριο. 

Κύριο χαρακτηριστικό το χειμώνα είναι η ομίχλη και το καλοκαίρι οι καυτοί ξηροί άνεμοι, τα ονομαζόμενα loos.

Η πιο ιερή πόλη της Ινδίας είναι κυριολεκτικά “καυτή” καθώς φλέγεται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους... Μάλιστα όταν οι νεκροί καίγονται, οι στάχτες διασκορπίζονται στον ιερό ποταμό Γάγγη και τότε -λέγεται- ότι ο κύκλος των μετενσαρκώσεων λαμβάνει τέλος και η ψυχή βρίσκει τη θέση της στον ουρανό. Βέβαια για την καύση των νεκρών χρησιμοποιούνται ξύλα από κορμούς δέντρων και γι’ αυτό το λόγο κόβονται 50-60.000 δέντρα από τα Ιμαλάια! 





Πάντως πολλοί υποστηρίζουν ότι επισκέπτονται αυτή την περιοχή μόνο και μόνο για να αγγίξουν το «ιερό» νερό, δίνοντας έτσι «απάντηση» στο ερώτημα «τι είναι αυτό που κάνει το Βαρανάσι να ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες πόλεις της Βόρειας Ινδίας;». 

Πρόκειται για μια από τις αρχαιότερες περιοχές, καθώς κατοικείται εδώ και 5.000 χρόνια, ενώ μεγάλο μέρος των κατοίκων της είναι φοιτητές καθώς εδώ βρίσκεται ένα από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της Ινδίας, το Πανεπιστήμιο Χίντου του Μπαρανάς.

Όλες οι δραστηριότητες στο Βαρανάσι λαμβάνουν χώρα στις όχθες του ποταμού Γάγγη λόγω της ιερότητας και της θέσης του. Έτσι, το πρωί βλέπεις ανθρώπους να πλένονται και το βράδυ να προσεύχονται. Οι κάτοικοι διακρίνονται για την πνευματικότητα τους και απευθύνουν ο ένας στον άλλον τον χαιρετισμό «νάμαστε», που σημαίνει «το φωτισμένο ον μέσα μου χαιρετίζει το φωτισμένο ον μέσα σου».




Αξίζει να σημειωθεί ότι το Βαρανάσι, δεν είναι μόνο θρησκευτικό κέντρο, αλλά και βιομηχανικό, με κύριες εξαγωγές τη μουσελίνα και τα μεταξωτά υφάσματα, τα αρώματα, το ελεφαντόδοντο και τα γλυπτά, γι’ αυτό μην φύγεις αν δεν πάρεις τα απαραίτητα αναμνηστικά. 
Αξιοθέατα

Επισκέψου το Φρούριο Ramnagar, κοντά στην ανατολική όχθη του Γάγγη, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα και είναι χαρακτηριστικό δείγμα Mughal αρχιτεκτονικής με σκαλισμένα μπαλκόνια, διαμορφωμένες αψίδες, ανοιχτές αυλές και γραφικά περίπτερα.

Εδώ θα βρεις τόσους ναούς (23.000) που σίγουρα θα πρέπει να σκεφτείς και να αποφασίσεις ποιους από όλους να επισκεφθείς. Ο πιο διάσημος είναι αναμφισβήτητα ο Kashi Vishwanath Temple,(ένας από τους 12 J yotirlinga ναούς αφιερωμένους στο Shiva), που χτίστηκε το 1780 από την βασίλισσα Α hilyabai Holkar of Indore. Καταστράφηκε και χτίστηκε από την αρχή αρκετές φορές.

Άλλοι ναοί άξιοι αναφοράς είναι ο Sankat Mochan Hanuman Temple, δίπλα στον ποταμό Asi, ένας ναός αφιερωμένος στο θεό Hanuman και οι δύο ναοί Durga αφιερωμένοι στη θεότητα Durga είναι ο Durga Mantir χτισμένoς τον 16ο αιώνα και ο Durga Kund, χτισμένος τον 18ο
αιώνα. 

Επόμενος σταθμός, το παρατηρητήριο Jantar Mantar, που είναι ένα από τα πέντε παρατηρητήρια, χτισμένο από τον Μαχαραγιά Jai Singh II, της δυναστείας των Αμπερ. Μπορεί μην διακρίνεται για τον εξοπλισμό του, περήφανα όμως επιδεικνύει ένα ηλιακό ρολόι Ισημερινού το οποίο βρίσκεται σε λειτουργία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για μετρήσεις!

Στα διάσημα και πολύβουα Ghats - περιοχές με πέτρινες σκάλες που καταλήγουν στις όχθες του Γάγγη- κόσμος συνωστίζεται για να προσευχηθεί και να πλυθεί στο “ιερό” νερό...Ιερό μεν, όχι η επιτομή της καθαριότητας δε! Το κυριότερο αλλά και παλαιότερο Ghat είναι το Dashashwamedh Ghat, κοντά στον ναό Kashi Vishwanath και πιστεύεται ότι ο θεός Brahma το δημιούργησε για να υποδεχτεί τον Shiva. Άλλα Ghats είναι το Manikarnika Ghat και το Jain Ghat. 

Τέλος, στην περιοχή θα βρεις 15 τζαμιά ιστορικής σημασίας, εκ των οποίων τα πιο δημοφιλή είναι το Gyanvapi, χτισμένο από τον αυτοκράτορα της δυναστείας Mughal, Aurangzeb στα απομεινάρια ενός κατεστραμμένου ινδουιστικού ναού και του Alamgiri Mosque, χτισμένο επίσης από τον ίδιο αυτοκράτορα.


Προτεινόμενα ξενοδοχεία

- To 4* Hotel Tridev σε απόσταση 10 λεπτών, περπατώντας από τον ναό Kashi Vishwanath με
κόστος από 30€ την διανυκτέρευση.

-Το υπερπολυτελές 5* BrijRama Palace - A Heritage Hotel, που χρονολογείται από τον 18ο αιώνα, σε απόσταση 400 μέτρων από το ναό Kashi Vishwanath με κόστος 160€ ανά διανυκτέρευση

- Το 4* Suryauday Haveli ξενοδοχείο σε απόσταση 15 λεπτών (περπατώντας) από τον ναό Kashi Vishwanath με κόστος 100€ ανά διανυκτέρευση.

Έξοδος - Φαγητό

Στο πολυτελές Canton Royale Restaurant μπορείς να βρεις ινδικό φαγητό και τα καλύτερα πιάτα tandoori της περιοχής.

Στο πολύχρωμο I tihaas Alley Kitchen, κοντά στο Assi Ghat, με ποικιλία γεύσεων από ινδικά, μεσογειακά, ιταλικά μέχρι κινέζικα πιάτα. Αν είσαι χορτοφάγος, επίλεξε το Nice restaurant που με την χρωματιστή και λιτή διακόσμηση του θα σε κάνει να νιώσεις σαν μαθητούδι, με πλήθος χαρακτηριστικών ινδικών πιάτων!

Αν αγαπάς το σούσι , σου προτείνουμε μια στάση στο Sushi cafe &Continental Restaurant 
Για fast food προτίμησε το Koshi Chat Bhandar, που έχει αυθεντικό ινδικό, χορτοφαγικό φαγητό, εξαιρετικής ποιότητας.

Για ινδικά pancakes και πολλά ακόμα, επισκέψου το Dosa Cafe, κοντά στον ναό Kashi Vishvanath, που παίρνει βραβείο καθαριότητας και εξυπηρέτησης!

Αεροπορικά εισιτήρια

Οι πτήσεις από Αθήνα προς Βαρανάσι διαρκούν τουλάχιστον 14 ώρες με δύο στάσεις εκ των οποίων η μία είναι στο Δελχί και συνήθη διάρκεια πτήσης 18-10 ώρες. Οι τιμές ξεκινούν από 600€ και κάποιες από τις διαχειρίστριες εταιρείες είναι η Etihad, Emirates, Qatar, Aeroflot. 

Αν επιθυμείς να επισκεφθείς το Βαρανάσι στείλε το αίτημά σου στο infoyo@yotrip.com για να λάβεις τις καλύτερες τιμές της αγοράς. 




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης