Αφήνουν άλλα δύο χρόνια χωρίς χωροταξικό τον τουρισμό

Αφήνουν άλλα δύο χρόνια χωρίς χωροταξικό τον τουρισμό

Μέχρι τότε, η χώρα θα πορευτεί με βάση τα περιφερειακά σχέδια

Αφήνουν άλλα δύο χρόνια χωρίς χωροταξικό τον τουρισμό
Ενάμιση με δύο χρόνια θα χρειαστεί το υπουργείο Περιβάλλοντος για να θεσμοθετήσει το νέο χωροταξικό σχεδιασμό για τις τουριστικές επενδύσεις. Μέχρι τότε, η χώρα θα πορευτεί με βάση τα περιφερειακά σχέδια, τα οποία το ΥΠΕΝ κυοφορεί δύο χρόνια και μέχρι στιγμής στο ΦΕΚ έχει δημοσιευτεί μόνο ένα από τα 12, αυτό της Κρήτης.

Ο διαγωνισμός για την ανάθεση της μελέτης βρίσκεται στο τελικό στάδιο με την συμμετοχή δύο σχημάτων. Στο ένα που έχει και το προβάδισμα βάσει βαθμολογίας, συμμετέχουν οι δύο καθηγητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, παλιές «καραβάνες» του χωροταξικού σχεδιασμού, οι κύριοι Δημήτρης Οικονόμου και Χάρης Κοκκώσης και ο τέως καθηγητής του Πανεπιστημίου και πρώην Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού και Γιάννης Πυργιώτης.

Στο άλλο σχήμα είναι η εταιρεία «Θεώρημα» (Φούλη Παπαγεωργίου κ.α). Τις επόμενες μέρες θα εξεταστούν από την αρμόδια Επιτροπή του διαγωνισμού οι ενστάσεις, προκειμένου να προχωρήσει το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και να ακολουθήσει η συμβασιοποίηση του έργου. Όμως οι ρυθμοί είναι πολλοί αργοί. Το προηγούμενο χωροταξικό του τουρισμού που είχε θεσπιστεί το 2013 κατέπεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας πριν δύο χρόνια και εξ αντανακλάσεως ακυρώθηκε και ο προηγούμενος σχεδιασμός του 2009 (χωροταξικό Σουφλιά) που είχαν προσβάλλει έξι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Το ΣτΕ έκρινε ότι το παλαιότερο χωροταξικό είχε «σβηστεί» από το χάρτη από την στιγμή που θεσμοθετήθηκε το νεότερο πλαίσιο. Για αυτό και δεν δέχτηκε ότι μπορεί να το υποκαταστήσει.

Σε πρόσφατη ημερίδα που διοργάνωσε το Τεχνικό Επιμελητήριο ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού κ. Γιώργος Τζιάλλας εκτίμησε ότι το νέο χωροταξικό θα είναι έτοιμο σε ένα χρόνο. Ωστόσο η Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Ρένα Κλαμπατσέα απέφυγε να δώσει χρονοδιάγραμμα. Υποστήριξε ότι οι τουριστικές επενδύσεις δεν σταματούν και ότι η χώρα δεν πέφτει στο κενό χωρίς χωροταξικό του τουρισμού, εννοώντας ότι ο σχεδιασμός μέχρι να θεσμοθετηθεί το νέο πλαίσιο, θα γίνεται από τα περιφερειακά χωροταξικά.

Κλείσιμο
Διαβάστε περισσότερα στο Newmoney
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης