Υπερ-τουρισμός, η μεγάλη απειλή για ευρωπαϊκούς προορισμούς

Υπερ-τουρισμός, η μεγάλη απειλή για ευρωπαϊκούς προορισμούς

Η «απειλή» του υπερ-τουρισμού είναι ορατή καθώς ήδη κατά το πρώτο 8μηνο του 2017 η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στους ευρωπαϊκούς προορισμούς κυμάνθηκε στο +8, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ

Υπερ-τουρισμός, η μεγάλη απειλή για ευρωπαϊκούς προορισμούς
Την ανάγκη διαχείρισης των ιδιαίτερα αυξημένων τουριστικών ροών που αναμένονται στην Ευρώπη τα επόμενα χρόνια, επισημαίνει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τουρισμού, ΕΤΟΑ, κ. Tom Jenkins σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό fvw.

Αντιπροσωπεύοντας την τουριστική βιομηχανία εισερχόμενου τουρισμού στην Ευρώπη, ο κ. Jenkins είπε ότι τα μέλη της ΕΤΟΑ έχουν μεγάλη ανάπτυξη και πολύ καλές προοπτικές για το 2018, και αναμένουν αύξηση 15% στον αριθμό των διεθνών επισκεπτών.

Όσον αφορά τις δύο μεγαλύτερες αγορές εξερχόμενου τουρισμού στον κόσμο, εξήγησε ότι τα ταξίδια από τη Β. Αμερική στην Ευρώπη παρουσιάζουν πολύ καλή ανάπτυξη αυτή τη χρονιά αλλά και από την Ασία διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα.
Κλείσιμο

Πολλά από τα μέλη της ΕΤΟΑ, διευκρίνισε, θεωρούν το φαινόμενο του υπερ-τουρισμού ως απειλή. Αυτό, όπως είπε, είναι αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης των πόλεων και το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί όταν όλες οι συμβαλλόμενες πλευρές συμφωνήσουν σε κανόνες για την υψηλή σεζόν. 

Εκτός από την εμπλοκή των κατοίκων, οι πόλεις θα μπορούσαν να θέσουν κίνητρα τιμών, είπε. Για παράδειγμα, οι αεροπορικές εταιρίες προσφέρουν φθηνότερα εισιτήρια τη χαμηλή σεζόν, όμως τα μουσεία διατηρούν ίδιες τιμές καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Η «απειλή» του υπερ-τουρισμού είναι ορατή καθώς ήδη κατά το πρώτο 8μηνο του 2017 η αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων στους ευρωπαϊκούς προορισμούς κυμάνθηκε στο +8, καταγράφοντας ιστορικό ρεκόρ (στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδίων, ETC).

Στην ίδια γραμμή είναι και οι προβλέψεις της Tourism Economics για την ερχόμενη 5ετία όσον αφορά τις αγορές εξερχόμενου τουρισμού. Η αγορά των ΗΠΑ είχε 26,8 εκατ. επισκέπτες στην Ευρώπη το 2016 και το νούμερο αυτό αναμένεται να αυξηθεί κατά 31%. Η Ρωσία (14,6 εκατ. επισκέπτες πέρυσι) ενδέχεται να έχει αύξηση ροών στην Ευρώπη κατά 71% και η Κίνα (10,6 εκατ. το 2016) κατά 50%.

Για τις συνήθειες των ταξιδιωτών, ο κ. Jenkins τόνισε ότι ο σύγχρονος νεαρός ασιάτης έχει πιο εξατομικευμένη ταξιδιωτική συμπεριφορά χάρη στην τεχνολογία, παραμένοντας αισιόδοξος για τις προοπτικές των γκρουπ ταξιδίων, καθώς είναι φθηνότερα και το θέμα κόστους παραμένει προτεραιότητα στα παγκόσμια ταξίδια.

Εξέφρασε όμως την άποψη ότι τα ταξιδιωτικά γκρουπ πρέπει να εκσυγχρονιστούν ώστε να είναι ελκυστικά για νεαρούς ταξιδιώτες.Την ίδια ώρα, παίκτες της τουριστικής βιομηχανίας καλούν τους τουρίστες να επανεξετάσουν την επιλογή προορισμού, ιδιαίτερα στους δημοφιλείς, για να αποφευχθεί ο υπερ-τουρισμός.

Η εταιρία βιώσιμου τουρισμού Responsible Travel προειδοποιεί τους ταξιδιώτες να μην εγκαταλείψουν τη συνήθεια να επιλέγουν προορισμό βάσει των επιθυμιών τους για την απόλυτη ταξιδιωτική εμπειρία και να αναζητούν "εναλλακτικές περιπέτειες στα ταξίδια".

Εναπόκειται σε εμάς, ως ταξιδιώτες, ταξιδιωτικές επιχειρήσεις, διαχειριστές προορισμού, συντάκτες και λάτρεις των ταξιδίων σε όλο τον κόσμο να χαράξουμε μια νέα προοπτική για τον τουρισμό, αφουγκραζόμενοι τους κατοίκους, τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Justin Francis.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης