Αγροτουρισμός στην Ελλάδα: 10 καταλύματα φτιαγμένα για φυσιολάτρες

Αγροτουρισμός στην Ελλάδα: 10 καταλύματα φτιαγμένα για φυσιολάτρες

Προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στη φύση

Αγροτουρισμός στην Ελλάδα: 10 καταλύματα φτιαγμένα για φυσιολάτρες
Τα 10 πιο αντιπροσωπευτικα καταλύματα του αγροτουρισμού στην Ελλάδα, τα οποία προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες στη φύση, παρουσιάζει η blogger της Trivago Βασιλική Θεοδωρίδου, επικαλούμενη την ιστοσελίδα altertourism.gr.

Αγροτουρισμός είναι μια εναλλακτική μορφή τουρισμού που αναπτύσσεται σε μη αστικό χώρο και αφορά δραστηριότητες υποδοχής και φιλοξενίας που ασκούνται από επιχειρηματίες αγρότες με σκοπό τόσο την εκμάθηση των αγροτικών δραστηριοτήτων στους επισκέπτες όσο και την ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος και της τοπικής οικονομίας, μέσα από την εκμετάλλευση των τουριστικών καταλυμάτων και από την τροφοδοσία των τουριστικών μονάδων με προϊόντα τοπικής παραγωγής γεωργικών συνεταιρισμών.

Προσδιορίζεται από τη διαμονή σε αγροκτήματα ή σε καταλύματα παραδοσιακού χαρακτήρα και μικρής δυναμικότητας, καθώς και από μια ευρεία ποικιλία δραστηριοτήτων αναψυχής στην ύπαιθρο που συνδέονται είτε με την γεωργική / κτηνοτροφική παραγωγή, την τοπική γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα και τα πολιτισμικά στοιχεία του αγροτικού χώρου, είτε με υπαίθριες δραστηριότητες όπως η ορειβασία, η πεζοπορία, η ποδηλασία βουνού κ.α.Προκειμένου η αγροτουριστική προσφορά να μην περιορίζεται στην απλή παροχή καταλύματος, όπως συμβαίνει στην πλειονότητα των «αγροτουριστικών» προορισμών της Ελλάδας, απαιτείται η παροχή δυνατοτήτων πραγματοποίησης βιωματικών εμπειριών και ο συνδυασμός με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού, όπως ο οικοτουρισμός και ο πολιτιστικός τουρισμός.

Κλείσιμο
Δείτε τα 10 καταλύματα...

1. Ξενώνας Αγρόκτημα | Λεωνίδιο


Ένας τεράστιος βιολογικός κήπος υπό την επιβλητική σκιά του Πάρνωνα και κάπου εκεί ανάμεσα σε ελιές και περιβόλια ξεπροβάλουν δέκα πετρόκτιστες αγροικίες συνθέτοντας τον παραδοσιακό ξενώνα “Αγρόκτημα”.  

Ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα χάρη στην αγάπη του Σαράντου και της Αγγελικής για τη φύση, αλλά και το ίδιο το Λεωνίδιο, τον τόπο καταγωγής τους.  

Έχοντας υπάρξει και οι ίδιοι ταξιδευτές, οι οικοδεσπότες, πρώην πλέον κάτοικοι Αθηνών, θεώρησαν τον αγροτουρισμό ως μια ευκαιρία να προσφέρουν άψογη φιλοξενία σε συνδυασμό με περιηγήσεις στις ολοκληρωμένες καλλιέργειες της φάρμας, μυώντας τους φιλοξενούμενους στη μαγεία της φύσης και της γης.

Αγροτουριστικές Δραστηριότητες: ανάλογα με την εποχή που θα επισκεφτεί κάποιος το Αγρόκτημα έχει την δυνατότητα να παρακολουθήσει την διαδικασία σποράς, καλλιέργειας αλλά και συγκομιδής των αγροτικών προϊόντων του κτήματος, ενώ στον κήπο του ξενώνα έχει δημιουργηθεί ένα “μποστανάκι” με βότανα και λαχανικά, δίνοντας την δυνατότητα στους φιλοξενουμένους να κόβουν οι ίδιοι τα προϊόντα και να τα χρησιμοποιούν στην μαγειρική τους.

Μελισσοκομία: ο επισκέπτης κατά την διάρκεια της ξενάγησης μπορεί να δει πως … οι “εργάτριες” μέλισσες καταφέρνουν να γονιμοποιήσουν τα λουλούδια των φυτών και τα έντομα να καταπολεμήσουν τις ασθένειες τους, μέσω μιας διαδικασίας που μας διδάσκει η ίδια η φύση, αποφεύγοντας έτσι την χρήση φυτοφαρμάκων.

Γαστρονομία: το πρωινό, ένα καλάθι γεμάτο με σπιτικά καλούδια “ξυπνάει” αισθήσεις και αναμνήσεις από τη ζωή στο χωριό, με φρεσκοκομμένα πορτοκάλια, χειροποίητες μαρμελάδες, χωριάτικο ψωμί μέχρι αβγά από το κοτέτσι του αγροκτήματος.

2. Eumelia | Γούβες Λακωνίας


Συνδυάζοντας την παραδοσιακή αγροτική αρχιτεκτονική με μοντέρνα κατασκευή και πολυτέλεια, καθεμία από τις πέντε κατοικίες έχει ιδιωτικό κήπο και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στο αγρόκτημα και τα γύρω βουνά.

Τα σπίτια γίνονται ένα με τη φύση φέρνοντας τον επισκέπτη κοντά στο ελληνικό αγροτικό τοπίο.Στις κατοικίες θα βρείτε παροχές τελευταίας τεχνολογίας που θα σας εξασφαλίσουν μια πολυτελή κι άνετη εμπειρία διαμονής.

Κάθε σπίτι έχει ένα υπνοδωμάτιο, σαλόνι με τραπεζαρία, τζάκι, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, δορυφορική τηλεόραση με DVD/CD/MP3/USB και πρόσβαση στο Internet. Τα σπίτια και το νερό του μπάνιου ψύχονται μέσω γεωθερμικής ενέργειας παρέχοντας ένα ευχάριστο κλίμα με καθαρό, τρεχούμενο νερό.Αναλυτικότερα στο «Eumelia» θα πάρετε μέρος σε: Περιβαλλοντική & Βιώσιμη Εκπαίδευση: βιώστε την εμπειρία ενός βιώσιμου αγροκτήματος, μάθετε και αγγίξτε την φύση. Σκοπός του καταλύματος είναι να εδραιωθεί ένα βιώσιμο παράδειγμα οικοτουρισμού /αγροτουρισμού /εκπαιδευτικού /πολιτιστικού χώρου που δέχεται, διασκεδάζει, και εκπαιδεύει επισκέπτες καθώς και τον τοπικό πληθυσμό σχετικά με θέματα περιβάλλοντος, περιβαλλοντικές τεχνολογίες, βιολογικές αγροτικές μέθοδοι, εναλλακτική ιατρική, βιωσιμότητα, αυτοδιαχείριση και προοδευτικά εκπαιδευτικά εργαλεία.Πεζοπορίες και Περίπατοι: περπατήστε στον Πάρνωνα και μάθετε για την πληθώρα άγριων βοτάνων, μυρίστε και νιώστε την ελληνική άνοιξη που θα μείνει για πάντα χαραγμένη και θα συνοδεύει την καρδιά σας. Ανηφορήστε στον μαγευτικό Ταΰγετο και δείτε την Λακωνία από το μάτια ενός αετού. Απολαύστε με την παρέα σας μια βόλτα και κάντε πικνίκ στο δέλτα του Ευρώτα, προστατευόμενη περιοχή Natura και καταφύγιο αγρίας ζωής.

Γευσιγνωσία Ελαιολάδου: στα σεμινάρια γευσιγνωσίας ελαιολάδου μπορείτε να το γευτείτε και να το ανακαλύψετε τον «υγρό χρυσό»: το Λακωνικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με τα θεσπέσια χαρακτηριστικά του που προέρχονται από την συμφωνία της εναλλασσόμενης φύσης.

Μπορείτε να βιώσετε την εμπειρία της συγκομιδής του καρπού της ελιάς, να μάθετε πως γίνετε το ελαιόλαδο, να δοκιμάσετε διαφορετικά ελαιόλαδα από την περιοχή καθώς και να μάθετε γιατί το Λακωνικό ελαιόλαδο είναι τόσο ιδιαίτερο και το επιζητούν από όλα τα μέρη της υφηλίου.

Γευσιγνωσία Κρασιού: τρυγήστε βιολογικά σταφύλια μαζί μας, μάθετε πώς να φτιάξετε βιολογικό κρασί, πατήστε τα σταφύλια παραδοσιακά υπό τους ήχους της μουσικής καθώς στην ψησταριά θα ετοιμάζονται λιχουδιές. Μάθετε για τις ελληνικές ποικιλίες που χρησιμοποιούμε για να δημιουργηθεί το βιολογικό κρασί του «Eumelia» και να δοκιμάσετε άλλα ιδιαίτερα κρασιά από την ευρύτερη περιοχή.Μαθήματα Μαγειρικής: περπατήστε στο βιολογικό αγρόκτημα, μαζέψτε χόρτα, βότανα και φρέσκα λαχανικά από τους βιολογικούς λαχανόκηπους και μετά δημιουργήστε τα γεύματα σας κατά την διάρκεια των μαγειρικών σεμιναρίων, υπό την καθοδήγηση των τοπικών μαγείρων. Συμπληρώστε το γαστρονομικό μωσαϊκό της περιοχής και δημιουργήστε όμορφα και εύγευστα πιάτα από την συμφωνία των τοπικών προϊόντων.

3. Eleonas Country Village | Ζαρός, Κρήτη



Απλωμένο σε μια κατάφυτη πλαγιά, με αιωνόβιες ελιές και θεόρατες χαρουπιές, ο Ελαιώνας μοιάζει με ένα μικρό χωριό κρυμμένο μέσα στην πλούσια κρητική φύση, δίπλα στο ξακουστό χωριό Ζαρός. Αρωματικά φυτά και πολύχρωμα λουλούδια, σκορπούν τις μυρωδιές και την ομορφιά τους σε κάθε βήμα.

Οι αναρίθμητες πηγές του Ψηλορείτη χαρίζουν τα νερά τους απλόχερα καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, με το πράσινο να κυριαρχεί όλες τις εποχές. Ζωγραφιστά μονοπάτια οδηγούν σε όμορφους λόφους, μικρά οροπέδια, μαγικά φαράγγια, καταπράσινες ρεματιές, γάργαρες πηγές και σε μεγάλες σκιές από πλατάνια.

Πέτρινοι αυτόνομοι ξενώνες, σμιλεμένοι με τέχνη από μάστορες της περιοχής, φιλοξενούν μέσα τους τα ευρύχωρα δωμάτια όλων των τύπων, που παρέχουν όλες τις ανέσεις για τον σύγχρονο ταξιδιώτη.

Όλοι οι ξενώνες διαθέτουν ιδιωτικές βεράντες με εξαιρετική θέα και προσανατολισμό, αλλά και διακριτικότητα.Αγροτουριστικές Δραστηριότητες: μοναδικές πεζοπορικές διαδρομές, σηματοδοτημένα μονοπάτια, ανάβαση στον Ψηλορείτη, ποδηλασία βουνού, τοξοβολία, παρατήρηση πουλιών, μάζεμα ελιών, μαθήματα παραδοσιακής μαγειρικής και χίλιες δυο άλλες εμπειρίες σας περιμένουν να τις βιώσετε.Συγκομιδή Ελιάς: οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να φροντίσουν τον τεράστιο ελαιώνα που αγκαλιάζει το συγκρότημα και να συμμετάσχουν κατά την περίοδο του Φθινοπώρου και του Χειμώνα στο μάζεμα των ελιών με τον παραδοσιακό τρόπο.Μάθηματα Μαγειρικής: στο μεγάλο μποστάνι του Eleonas Country Village που βρίσκεται μέσα στο συγκρότημα, καλλιεργούνται με βιολογικό τρόπο, εποχικά ζαρζαβατικά από ντόπιες ποικιλίες.

Οι επισκέπτες αφού μαζέψουν από το μποστάνι φρέσκα προϊόντα, κατευθύνονται στην κουζίνα της μαμάς Κούλας κι εκεί ξεκινούν το μάθημα μαγειρικής, όπου χρησιμοποιούν τα προϊόντα που έκοψαν μαγειρεύοντας παραδοσιακές συνταγές. Μια αληθινή μύηση στα μυστικά της Κρητικής διατροφής.Αρωματική Συγκομιδή: ένας μοσχομυριστός βοτανόκηπος με αρωματικά φυτά της Κρήτης, φυτεύεται κάθε χρόνο στον Eleonas Country Village όπου οι επισκέπτες μπορούν να γνωρίσουν τα φυτά (κάθε ένα έχει την σήμανσή του) και τις χρήσεις τους στην κουζίνα και όχι μόνο.

Ρίγανη, λεμονοθύμαρο, μαντζουράνα, δίκταμο και λουίζα καλλιεργούνται και χρησιμοποιούνται για το μενού του εστιατορίου του Eleonas Country Village.Γευσιγνωσία Ελαιολάδου: όλο τον χρόνο οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν σε γευσιγνωσία ελαιόλαδου όπου μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τις ιδιαίτερες γεύσεις του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου της περιοχής.Πεζοπορίες, Ποδηλασίες & Περιπέτεια: περπατήστε ή ποδηλατήστε  στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Για τους λάτρεις της φύσης ο Eleonas Country Village σηματοδότησε διάφορες διαδρομές στη γύρω περιοχή του Ζαρού.

Όλες οι διαδρομές είναι σηματοδοτημένες, μερικές είναι μόνο για περπάτημα και αρκετές μπορούν να πραγματοποιηθούν και με ποδήλατο βουνού το οποίο οι επισκέπτες μπορούν να νοικιάσουν από το ξενοδοχείο.Γαστρονομία: ο Eleonas Green Village τιμά την κρητική γαστρονομία, στο παραδοσιακό του εστιατόριο «Ελιά» στην καρδιά του συγκροτήματος. Εξαιρετικά προϊόντα της κρητικής γης, τοπικές συνταγές μαγειρεμένες με μεράκι, μεγάλη λίστα κρασιών από τον κρητικό αμπελώνα, προσφέρουν στον επισκέπτη μια αξέχαστη γαστρονομική εμπειρία.

Διαβάστε περισσότερα στο www.tornosnews.gr



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης