Τουρισμός: Στον «αέρα» ο στόχος του 2016 για 25 εκατ. διεθνών αφίξεων

Τουρισμός: Στον «αέρα» ο στόχος του 2016 για 25 εκατ. διεθνών αφίξεων

Οι τουριστικοί φορείς έχουν ήδη προχωρήσει σε προειδοποιήσεις το τελευταίο δίμηνο ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης φέτος δεν είναι δεδομένη, πολλώ δε μάλλον όταν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της συμφωνίας οδηγεί στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων

Τουρισμός: Στον «αέρα» ο στόχος του 2016 για 25 εκατ. διεθνών αφίξεων
Η έλλειψη σταθερότητας και ανταγωνιστικότητας μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους που είχαν τεθεί προ διμήνου για μία ακόμη χρονιά ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό.

"Οσο η επιβολή νέων φόρων και πρόσθετων επιβαρύνσεων στο τουριστικό μας προϊόν, στις επιχειρήσεις, αλλά και ακόμα και στους ίδιους τους δυνητικούς επισκέπτες της χώρας, επιλέγεται ως μία «εύκολη» πολιτική για τον τομέα του τουρισμού, τα συνολικά αποτελέσματα ενδεχομένως να κινηθούν χαμηλότερα από αυτά του 2015 και να μην καταστεί εφικτή η επίτευξη των στόχων που είχαν τεθεί για το 2016. Επιπρόσθετα να μην κατορθώσει να αξιοποιήσει, τελικά, ο ελληνικός τουρισμός στον βαθμό που θα μπορούσε, σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάσθηκαν λόγω διεθνών συγκυριών και που θα προσέδιδαν πρόσθετη δυναμική στα μεγέθη του", ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κρούοντας για μία ακόμη φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τον κλάδο που δείχνει πλέον σημάδια κόπωσης.

Σημειώνεται εδώ ότι η εκτίμηση, που είχε κάνει ο ΣΕΤΕ τον περασμένο Μάρτιο είναι ότι οι διεθνείς αφίξεις, για το σύνολο του έτους, μπορεί να ανέλθουν στα 25 εκατ. (27,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης και της κρουαζιέρας) από 23,5 εκατ. το 2015. Παράλληλα, εκτιμούσε ότι τα συνολικά έσοδα μπορεί να ανέλθουν στα 15 δισ. ευρώ από 14,2 δισ. ευρώ το 2015, με την αύξηση πάντως να μήν είναι οριζόντια σε όλη την χώρα, λόγω- κυρίως- του προσφυγικού ζητήματος.

Κλείσιμο
Οι τουριστικοί φορείς έχουν ήδη προχωρήσει σε προειδοποιήσεις το τελευταίο δίμηνο ότι η αύξηση της τουριστικής κίνησης εφέτος δεν είναι δεδομένη, πολλώ δε μάλλον όταν οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της συμφωνίας οδηγεί στην επιβολή επιπρόσθετων φόρων και επιβαρύνσεων, είτε πρόκειται για οριζόντια μέτρα, όπως π.χ. η οριζόντια αύξηση ΦΠΑ από το 23% στο 24%, είτε ειδικά για τον τομέα του τουρισμού.

Η απάντηση σε όσους τάχθηκαν κατά τις προηγούμενες ημέρες υπέρ της πρότασης που έχει πέσει στο τραπέζι για τέλος διανυκτέρευσης ανά αστέρι στα ξενοδοχεία (δηλαδή αστέρι και ευρώ) οι τουριστικοί φορείς αναφέρουν ότι το τουριστικό προϊόν της Ελλάδας έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ, εκτός της φορολογίας και το υψηλό κόστος χρήματος για τις επιχειρήσεις. Ενδεικτικά, όπως αναφέρουν οι τουριστικοί φορείς στην Ελλάδα ο ΦΠΑ στη διαμονή είναι σήμερα στο 13% και σε άλλες υπηρεσίες στο 23% (ή 24%;), στην Ιταλία και την Ισπανία αντιστοιχεί σε ένα 10% για όλα στην Κροατία, ο ΦΠΑ διαμονής είναι στο 13% και από 5%- 13% για τις άλλες υπηρεσίες. Στην Τουρκία, ο ΦΠΑ στη διαμονή αντιστοιχεί σε ένα 8% και σε άλλες υπηρεσίες από 8% έως 18% (συνέδρια, αλκοολούχα ποτά) και στην Κύπρο 9% με τους τουριστικούς φορείς να έχουν αιτηθεί μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα. Στην Ισπανία δίνεται η καλύτερη αξιολόγηση διότι εκτός των χαμηλών συντελεστών η ισχύουσα νομοθεσία της δεν προβλέπει την εφαρμογή ΦΠΑ σε συγκεκριμένα νησιά.






Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης